Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eurostat: Romania este printre cele 13 tari UE unde inflatia continua sa creasca

de Bianca Tila 17 Nov. 2022 539
Eurostat: Romania este printre cele 13 tari UE unde inflatia continua sa creasca
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania se numara printre cele 13 state europene unde inflatia a continuat sa creasca in luna octombrie. Rata anuala s-a ridicat pana la 11,5% de la 10,9% in luna septembrie.

Printre tarile membre cu cele mai ridicate rate se numara Estonia - 22,5%, Lituania - 22,1%, Ungaria - 21,9% si Letonia - 21,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
 
Rata anuala a inflatiei a scazut in 22 de state membre comparativ cu luna septembrie. De asemenea, stabilitatea a ramas in trei tari si a crescut in alte 13 state, inclusiv Romania. Rezultatele au aratat o crestere de pana la 13,5% de la 13,4%. In luna septembrie, 18 state membre, inclusiv Romania au afisat o rata anuala a inflatiei mai mare de 10%.
 
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei in luna septembrie s-au inregistrat in Franta - 7,1% si in Spania - 7,3%. In ceea ce priveste luna octombrie, rata anuala a inflatiei in UE a inregistrat 4,4%, in timp ce in Romania a afisat 6,5%.
 
De asemenea, in luna septembrie, rata anuala a inflatiei a inregistrat cresteri de 9,9% in zona euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, rata anuala a inflatiei in zona euro a aratat 4,1%. In ceea ce priveste statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor a venit din partea energiei - cu o crestere de 4,44%. Acest rezultat a fost urmat de preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari care au afisat cresteri de 2,74% si de preturile la servicii cu 1,82%.
 
Institutul National de Statistica a informat ca rata anuala a inflatiei in Romania a coborat la 15,32%, in luna octombrie. In luna septembrie, aceasta se afisa la 15,88% in conditiile in care preturile marfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale marfurilor nealimentare cu 14,37%, iar serviciile cu 8,31%.
 
Indicele armonizat al preturilor de consum in luna octombrie a afisat 101,35%, comparativ cu luna septembrie. In acest sens, rata anuala a inflatiei in luna octombrie 2022 este de 13,5% comparativ cu luna octombrie 2021, fiind calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum. Rata media a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni comparativ cu anul precedent a fost determinata pe baza IAPC si este de 10,8%, conform INS.
 
"Zilele trecute, Banca Nationala a Romaniei a dat publicitatii Raportul trimestrial asupra inflatiei, conform caruia valorile prognozate ale inflatiei pentru finele anului curent si al celui viitor sunt de 16,3% si, respectiv, 11,2%, in timp ce in septembrie 2024 nivelul proiectat este de 4,2%, in conditiile unor efecte de baza importante asociate tot evolutiei preturilor la energie", scrie Agerpres.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: rata anuala a inflatieiinflatieinflatie romaniaeurostatinflatie ue

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]