Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul renunta la ajustarea cu inflatia. Acciza la bere se majoreaza

de Bianca Tila 23 Oct. 2024 45
Guvernul renunta la ajustarea cu inflatia. Acciza la bere se majoreaza
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Acciza la bere va fi majorata in urmatorii doi ani dupa un calendar nou. Acesta va inlocui actuala metoda de ajustare a accizei in functie de evolutia inflatiei, anunta premierul Ciolacu.

Inflatia este in incetinire, iar modificarea propusa in prezent ar putea aduce mai multi bani la buget. In acest sens, acciza la bere va fi majorata cu 4,3% anul urmator (fata de 2024) si cu 5% in 2026 (fata de nivelul prevazut pentru 2025).
 
Cresterea accizei la bere produsa de producatorii independenti a caror productie anuala nu depaseste 200.000 hl, va fi de 4,3% anul urmator si de 4,9% in 2026.
 
In luna septembrie a acestui an, rata anuala a inflatiei a fost de 4,62%, in timp ce pentru 2025, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o inflatie medie anuala de 4,2%, iar pentru 2026 de 3,3%.
 
"Tinand cont de faptul ca predictibilitatea fiscala joaca un rol important, precum si de solicitarile mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizei la bere, in vederea cresterii volumului pietei, concomitent cu nivelul taxelor colectate la bugetul de stat, se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici. 
 
Totodata, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024", arata proiectul de ordonanta pregptit pentru sedinta Guvernului.
 
In acest moment, Codul Fiscal prevede ca acciza este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato in 2024. Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comparativ cu perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica.
 
In prezent, se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibbilitatii fiscale pentru acesti operatori economici.
 
In plus, va fi exceptat de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum nivelul accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 - 2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024.
 

Obligatii

 
Noile obligatii privind antrepozitarea
 
- Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligatiile fiscale ale operatorilor economici autorizati cu produse accizabile nou infiintati, precum si in vederea prevenirii eludarii prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat, se completeaza art. 345 din Codul fiscal in sensul introducerii obligatiei de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii. 
 
- Avand in vedere modificarile legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 si, respectiv Ordonanta de urgenta nr. 37/2024, care vizeaza conditiile de constituire si mentinere a unui nivel minim al stocurilor de titei si/sau produse petroliere, in scopul garantarii sigurantei in aprovizionare, in cazul situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionare, al situatiilor de urgenta deosebita sau al situatiilor de criza locala, precum si dobandirea calitatii de entitate centrala de stocare din Romania de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se impune completarea prevederilor din Codul fiscal in sensul ca locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare, locurile in care se constituie si se mentin stocurile de urgenta/stocurile specifice, precum si capacitatile de stocare destinate entitatii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare. 
 
- Se reformuleaza art. 435 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal in sensul clarificarii posibilitatii de comercializare a tutunului brut sau partial prelucrat si in alte state membre sau la export. 
 
- Avand in vedere ca in prezent, exista obligatia ca produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sa fie realizate intr-un antrepozit fiscal de productie tutun prelucrat atunci cand productia acestora presupune utilizarea de tutun prelucrat sau contin tutun prelucrat, se creaza cadrul legal prin care se instituie regimul de antrepozitare si in cazul operatorilor economici care doresc sa produca exclusiv produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bereaccizaciolacumajorare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Bere artizanala. Procesul de brasaj

de Idei de afaceri
10 Mai 2024
Brasajul reprezinta totalitatea transformarilor care au loc din momentul amestecarii fainii de malt cu apa si pana la obtinerea mustului. Oferte...

Productia locala de bere inregistreaza 1,1 miliarde de euro anual

de Bianca Tila
13 Dec 2022
Productia locala de bere genereaza anual 1,1 miliarde de euro. Berea este produsul cu cea mai mare valoare adaugata din industria alimentara....

Afacerile din comert: Majorare de 29% in primele 6 luni

de Bianca Tila
18 Aug 2022
In primele sase luni ale acestui an, cifra de afaceri din comertul cu ridicata s-a majorat, in termeni nominali, cu 28,7% pe serie bruta, potrivit...

Mai sunt 7 locuri libere la Health & Beauty Expo 2011!

de Ilinca Dobrescu
05 Nov 2011
Ultimele 7 standuri expozitionale pentru Health & Beauty Expo asteapta sa fie ocupate de companii din domeniul sanatatii si frumusetii. Expozitia...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]