de Bianca Tila
23 Oct. 2024
49
Acciza la bere va fi majorata in urmatorii doi ani dupa un calendar nou. Acesta va inlocui actuala metoda de ajustare a accizei in functie de evolutia inflatiei, anunta premierul Ciolacu.
Inflatia este in incetinire, iar modificarea propusa in prezent ar putea aduce mai multi bani la buget. In acest sens, acciza la bere va fi majorata cu 4,3% anul urmator (fata de 2024) si cu 5% in 2026 (fata de nivelul prevazut pentru 2025).
Cresterea accizei la bere produsa de producatorii independenti a caror productie anuala nu depaseste 200.000 hl, va fi de 4,3% anul urmator si de 4,9% in 2026.
In luna septembrie a acestui an, rata anuala a inflatiei a fost de 4,62%, in timp ce pentru 2025, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o inflatie medie anuala de 4,2%, iar pentru 2026 de 3,3%.
"Tinand cont de faptul ca predictibilitatea fiscala joaca un rol important, precum si de solicitarile mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizei la bere, in vederea cresterii volumului pietei, concomitent cu nivelul taxelor colectate la bugetul de stat, se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici.
Totodata, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024", arata proiectul de ordonanta pregptit pentru sedinta Guvernului.
In acest moment, Codul Fiscal prevede ca acciza este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato in 2024. Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comparativ cu perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica.
In prezent, se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibbilitatii fiscale pentru acesti operatori economici.
In plus, va fi exceptat de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum nivelul accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 - 2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024.
Obligatii
Noile obligatii privind antrepozitarea
- Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligatiile fiscale ale operatorilor economici autorizati cu produse accizabile nou infiintati, precum si in vederea prevenirii eludarii prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat, se completeaza art. 345 din Codul fiscal in sensul introducerii obligatiei de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii.
- Avand in vedere modificarile legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 si, respectiv Ordonanta de urgenta nr. 37/2024, care vizeaza conditiile de constituire si mentinere a unui nivel minim al stocurilor de titei si/sau produse petroliere, in scopul garantarii sigurantei in aprovizionare, in cazul situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionare, al situatiilor de urgenta deosebita sau al situatiilor de criza locala, precum si dobandirea calitatii de entitate centrala de stocare din Romania de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se impune completarea prevederilor din Codul fiscal in sensul ca locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare, locurile in care se constituie si se mentin stocurile de urgenta/stocurile specifice, precum si capacitatile de stocare destinate entitatii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare.
- Se reformuleaza art. 435 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal in sensul clarificarii posibilitatii de comercializare a tutunului brut sau partial prelucrat si in alte state membre sau la export.
- Avand in vedere ca in prezent, exista obligatia ca produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sa fie realizate intr-un antrepozit fiscal de productie tutun prelucrat atunci cand productia acestora presupune utilizarea de tutun prelucrat sau contin tutun prelucrat, se creaza cadrul legal prin care se instituie regimul de antrepozitare si in cazul operatorilor economici care doresc sa produca exclusiv produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: bereaccizaciolacumajorare