Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INS: Din 29.000 de afaceri, doar 2795 sunt inovatoare de succes

de Florin Amariei 28 Mar. 2019 3107
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Publicatia INS contine cei mai relevanti si actuali indicatori statistici referitori la inovatia introdusa sau implementata in intreprinderi, reprezentand o imagine a activitatilor inovatoare ale intreprinderilor din Romania, din perioada 2014-2016.

Analiza INS s-a efectuat pentru o perioada de 3 ani, pentru care s-au inregistrat principalele realizari in domeniul inovarii de produse, de procese, de forme de organizare si de metode de marketing, noi sau imbunatatite semnificativ, obtinute de intreprinderi, incepand din ianuarie 2014 panĒŽ in decembrie 2016, reprezentand contributia Romaniei la evaluarea rezultatelor cercetarii statistice europene privind inovarea, CIS 2016.
 
Caracterizarea inovarii se face prin urmarirea activitatilor inovatoare in care intreprinderile sunt angajate.
 
Din analiza datelor, rezulta ca in perioada 2014-2016, din totalul de 28809 intreprinderi, un numar de 2925 intreprinderi au desfasurat activitati inovatoare, din care 2795 sunt inovatori de succes, restul fiind intreprinderi cu inovatii nefinalizate si/sau abandonate. In tabelul 1 este prezentata tipologia inovatorilor exprimata ca numar de intreprinderi si ca pondere.
 
Caracterizarea inovatiei se realizeaza pe baza indicatorului statistic ce calculeaza raportul dintre intreprinderile inovatoare si numarul total de intreprinderi din populatia statistica. Pentru perioada 2014-2016 calculul acestui indicator ne arata ca, ponderea intreprinderilor inovatoare a fost de 10,2%, iar a intreprinderilor non-inovatoare de 89,8%.
 
Din totalul intreprinderilor inovatoare, 2,5% au introdus sau implementat numai produse si/sau procese noi sau imbunatatite semnificativ, in timp ce 4,8% dintre acestea au implementat numai inovatii de organizare si/sau de marketing, noi sau imbunatatite semnificativ. O pondere de 2,9% din intreprinderile inovatoare au avut atat inovatii de produse si/sau procese, cat si inovatii de organizare si/sau de marketing. Din totalul intreprinderilor cu inovatii de produse si/sau procese (indiferent de inovatiile de organizare si/sau de marketing), 1,5% au avut inovatii numai de produse, 1,7% au avut inovatii numai de procese, iar 1,8% au avut atat inovatii de produse cat si de procese. Din intreprinderile cu inovatii de organizare si/sau de marketing (indiferent de inovatiile de produse si/sau procese), ponderea intreprinderilor cu inovatii numai de organizare a fost de 2,6%, in timp ce intreprinderile cu inovatii numai de marketing a fost de 1,9%. O pondere mai mare au inregistrat intreprinderile care au avut atat inovatii de organizare cat si de marketing de 3,2%.
 
Daca clasificam intreprinderile inovatoare, dupa fiecare tip de inovatie (indiferent de celelalte tipuri de inovatii), se observa ca, formele de organizare noi in practicile de afaceri ale intreprinderii, in organizarea locului de munca si a relatiilor externe ale intreprinderii care nu au mai fost folosite de intreprindere, au inregistrat ponderea cea mai mare, respectiv 5,8%.
 
Intreprinderile care au implementat un concept nou sau o strategie de marketing, care nu a mai fost folosit inainte de intreprindere, au avut o pondere de 5,1%. Pe activitati economice, intreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, avand o pondere de 10,3% in total intreprinderi, in timp ce cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,0% din total intreprinderi.
 
In activitatile economice ale sectorului industriei, industria prelucratoare detine o pondere de 97,5%, restul sectoarelor de activitate avand ponderi mult mai mici: distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare 1,7%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze apa calda si aer conditionat 0,7% si industria extractiva 0,1%.
 
In activitatile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a intreprinderilor inovatoare, in total intreprinderi este detinuta de comertul cu ridicata 37,6%, urmat de sectorul transport si depozitare cu 23,5%, informatii si comunicatii 23,4%, activitati profesionale, stiintifice si tehnice 11,1% si intermedieri financiare si asigurari cu 4,4%.
 
Pentru perioada 2014-2016, activitatile economice cele mai inovatoare, calculate dupa ponderea acestora in total intreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: activitati de servicii in tehnologia informatiei 25,1%, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice 24,2% si cercetare-dezvoltare 20,4%.
 
Pe clase de marime, dupa numarul de salariati, cele mai inovatoare sunt intreprinderile mari 17,9%, urmate de cele mijlocii, 11,9% si cele mici 9,3%. Ordinea se pastreaza si pe cele doua sectoare, industrie si servicii.
 
Dupa noutatea inovatiilor, numai 1,4% din toate intreprinderile au inovat produse noi pentru piata si 2,6% au inovat produse noi numai pentru intreprindere. 
 
Dupa modul de organizare al intreprinderilor, 1,8% din intreprinderile inovatoare apartin unui grup de intreprinderi, din care 1,4% au sediul in strainatate.
 
Dupa locatia pietei de desfacere a produselor si/sau a serviciilor, 90,5% din intreprinderi au declarat ca isi vand produsele pe piata locala/regionala (indiferent de celelalte piete), 74,3% isi vand produsele pe piata nationala (indiferent de celelalte piete), 58,8% isi vand produsele pe piata europeana (indiferent de celelalte piete) si 31,2% din intreprinderi isi vand produsele pe alte piete (indiferent de celelalte piete). 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: insafaceriinovatie

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

INS: Preturile productiei industriale au inregistrat cresteri

de Bianca Tila
02 Mar 2023
In luna ianuarie a acestui an, preturile productiei industriale pe total au inregistrat cresteri, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, cu...

INS: Comertul cu amanuntul a inregistrat cresteri cu 4,4%

de Bianca Tila
06 Feb 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat cresteri, in 2022 comparativ cu 2021, ca serie bruta cu 4,4%, potrivit datelor...

Afaceri agricole. Procedurile de modificare si actualizare

de Idei de afaceri
05 Ian 2023
In urma controlului periodic al planificarii de afaceri, se va putea decide modificarea planului in scopul atingerii obiectivelor generale de afaceri....

Afaceri rentalibile. Sterilizarea berii

de Idei de afaceri
29 Nov 2022
Berea livrata in consum trebuie sa-si mentina calitatile senzoriale un timp cat mai indelungat. In acest sens, trebuie respectate indicatiile de mai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de afaceri cu profit. 7 Afaceri de succes pentru tine
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de afaceri cu profit. 7 Afaceri de succes pentru tine

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de afaceri cu profit. 7 Afaceri de succes pentru tine
Idei de afaceri cu profit. 7 Afaceri de succes pentru tine
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2023 
[x]