Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitorii romani au efectuat achizitii de proprietati imobiliare de 1,1 miliarde de euro

de Bianca Tila 09 Mai. 2023 75
Investitorii romani au efectuat achizitii de proprietati imobiliare de 1,1 miliarde de euro
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In ultimii cinci ani, investitorii romani au facut achizitii de proprietati imobiliare in valoare de 1,1 miliarde de euro. Acestia au devenit cei mai activi cumparatori de active generatoare de venituri din Romania, potrivit datelor unei compani de consultanta imobiliara.

In Romania, acest clasament este completat de catre investitorii din Africa de Sud - cu achizitii de 600 de milioane de euro, 15% din volum, Austria - 14% cota de piata, Israel - 9% si Ungaria - 8%.
 
Prezenta capitalului autohton pe piata tranzactiilor cu proiecte imbiliare s-a amplificat semnificativ in intervalul 2018 - 2022, dupa ce in precedentul "cincinal" ponderea investitorilor romani varia intre 1% si 7%, potrivit consultantilor.
 
""Locomotiva" investitorilor romani in perioada 2018 - 2022 a fost grupul Dedeman (Paval Holdings) care, prin achizitii de 850 de milioane de euro, a urcat rapid pe pozitia a doua in topul proprietarilor de birouri din Romania, cu un portofoliu de circa 380.000 de metri patrati.

Un alt investitor local cu achizitii semnificative a fost One United, care si-a concentrat investitiile in sectorul cladirilor de birouri mici si medii, o parte fiind revandute intre timp, dar si in zona imobilelor istorice din Centrul Bucurestiului, cu scopul renovarii si reconversiei in spatii hoteliere sau rezidentiale.

Din punct de vedere al structurii segmentelor de piata care au atras atentia investitorilor romani in ultimii 5 ani, proiectele de birouri au reprezentat 81% din volumul total, urmatoarele pozitii fiind ocupate de sectorul de retail si cel hotelier (7% fiecare)", se arata in rezultatele analizei facute de Cushman & Wakefield Echinox.
 
In ultimii ani, clasamentul celor mai mari jucatori din piata s-a modificat. Acest fapt se remarca, in principal, in segmentul de birouri. Vanzarea de catre fondul sud-african NEPI Rockastle a portofoliului de birouri catre AFI Europe a deschis seria acestor schimbari.

Ulterior, grupul austriac CA Immo a iesit de pe piata locala, in timp ce portofoliile S Immo si Immofinanz au fost consolidate sub umbrela grupului ceh CPI Property Group. Astfel, Globalworth si-a pastrat pozitia de lider de piata, fiind urmat de Paval Holding, CPI Property si AFI Europe.
 
"Si pe segmentul de retail, preluarea de catre CPI Property a S Immo si Immofinanz a propulsat grupul ceh pe podiumul proprietarilor de malluri si parcuri comerciale din Romania, alaturi de NEPI Rockcastle si Iulius Group, in asociere cu Atterbury. Piata spatiilor industriale si logistice, desi a fost pe radarul investitorilor, nu a suferit modificari semnificative la varf.

Astfel, in timp ce CTP si Globalworth si-au crescut portofoliile inclusiv prin achizitii, WDP, P3 si Logicor au optat pentru extinderea organica", noteaza consultantii Cushman & Wakefield Echinox.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: investitori romaniproprietati imobiliare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]