Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masura de plafonare a adaosului comercial va duce la deteriorarea climatului investitional romanesc

de Bianca Tila 25 Oct. 2024 18
Masura de plafonare a adaosului comercial va duce la deteriorarea climatului investitional romanesc
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Membrii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane din sectoarele agricol si retail se declara ingrijorati si dezaproba cea mai recenta propunere a Ministerului Agriculturii referitoare la proiectul de ordonanta de urgenta aparut in spatiul public privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole si alimentare.

Masura adaosului comercial la produsele agricole si alimentare, precum si la ingrasaminte, furaje si pesticide ameninta intregul lant valoric agroalimentar, arata acestia intr-o scrisoare deschisa trimisa Guvernului Romaniei.
 
De asemenea, masura este susceptibila sa contravina Constitutiei Romaniei, care garanteaza o economie de piata libera si reprezinta o potentiala incalcare a regulamentelor si legilor generale de desfasurare a afacerilor in UE.
 
"Daunele unor astfel de masuri vor fi enorme pentru investitorii actuali si viitori, scazand semnificativ atractivitatea Romaniei in ochii investitorilor", a declarat presedintele AHK Romania, Andreas Lier.
 
In ceea ce priveste comunitatea germana de business, aceasta atrage atentia ca prevederile actuale vor duce la multiplicarea slabiciunilor lantului valoric care vor fi suportate de consumatorul roman.
 
Printre acestea se numara: blocarea lantului de aprovizionare, deteriorarea climatului investitional romanesc, interventia in structura preturilor si fiscalitatea.
 
Reglementarile stricte privind stabilirea preturilor vor perturba lanturile de aprovizionare, facand dificila mentinerea nivelului stocurilor in conformitate cu noile restrictii. Acest fapt va conduce la o penurie de bunuri esentiale pe piata, ceea ce va fi in detrimentul consumatorilor.
 
"Obligatia pentru comerciantii cu amanuntul de a comanda de la furnizori 80% din produsele estimate nu va rezolva aceasta problema. O astfel de masura intruziva in activitatea comerciantilor cu amanuntul ignora economia de piata libera, respectiv cererea si oferta, pentru ca unele dintre produse sunt consumate mai mult decat altele. 
 
O astfel de masura nu poate contribui la formarea corecta a preturilor pe piata, ci la ineficienta operatiunilor si chiar la probleme cu fluxurile de numerar. Acest lucru ar putea provoca blocaje in intreaga industrie alimentara sau chiar insolventa, imposibilitatea de plata a producatorilor si, in final, pierderea multor locuri de munca", sustin acestia.
 
O astfel de masura va contribui la agravarea risipei alimentare, in ceea ce priveste cantitatile de produse comandate fortat, fara a exista o cerere suficienta din partea cumparatorilor.
 
"In conditiile unei astfel de instabilitati legislative si a lipsei de predictibilitate, exista un risc real ca multe companii sa se retraga sau sa se reorienteze catre pietele vecine", a avertizat, la randul sau, Sebastian Metz, director general AHK Romania.
 
In cazul oamenilor de afaceri germani, acestia se arata ingrijorati de intentia interventiei Guvernului in structura preturilor, care este in esenta o chestiune de politica comerciala, ce ar trebui sa fie stabilita in mod individual de companii. 
 
Strategiile de stabilire a preturilor sunt elaborate pe baza mai multor factori, inclusiv cererea de pe piata, costurile de productie si dinamica concurentei.
 
"Proiectul de ordonanta submineaza capacitatea intreprinderilor de a functiona flexibil si receptiv intr-un mediu de piata in schimbare rapida. 
 
In astfel de circumstante, cel mai probabil, companiile isi vor limita sau isi vor opri activitatile curente sau viitoare. Proiectul ordonantei va avea repercusiuni ingrijoratoare asupra lantului de aprovizionare cu alimente, creand un haos si daune in lantul valoric agroalimentar", spun acestia.
 
Cerinta unei documentatii extinse pentru a dovedi respectarea limitelor marjei de profit adauga un nivel de birocratie care ar putea impovora operatiunile si eficienta intreprinderilor, care actioneaza pe intreg lantul de aprovizionare cu alimente si cel al pesticidelor, ingrasmaintelor si furajelor.
 
Operatorii economici care activeaza in industria alimentara se numara printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Afectarea eficientei si profitabilitatii acestor companii va avea un impact direct nu numai asupra pietei fortei de munca si a investitiilor, ci si asupra colectarii taxelor.
 
Florin Barbu, ministrul agriculturii, a anuntat saptamana trecuta, ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanta in acest sens. Se va lansa in dezbatere in perioada urmatoare.
 
Totodata, masura a starnit reactii contradictorii, fiind contestata de Federatia Romalimenta si de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania si sustinuta de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - BIO Romania.
 
Conform Romalimenta, o eventuala extindere a plafonarii adaosului comercial pentru toate produsele este nejustificata si extrem de pagubitoare si nu exista niciun argument viabil pentru aceasta.
 
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania se opune categoric proiectului care vizeaza plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, alimentare si la ingrasaminte, furaje si pesticide. AMRCR considera ca o asemenea reglementare ar afecta in mod extrem de grav mediul de afaceri din Romania.
 
In plus, asociatia crede ca adoptarea ordonantei constituie "o interventie mult prea abrupta in politicile comerciale ale agentilor economici si o imixtiune total neacceptabila in modelele de business ale fiecarui actor in parte din sectorul de retail, avand ca rezultat o afectare majora a tuturor mecanismelor economice de formare a preturilor".
 
BIO Romania este de parere ca plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare romanesti va inseamna preturi mai mici la raft si vanzari in crestere pentru magazine.
 
"Am vazut un draft de ordonanta care circula prin media. Eu nu pot sa va spun acum procente, am vazut intre 5 si 50%. Actul normativ care va merge in Guvernul Romaniei este cel care va fi postat in transparenta pe site-ul Ministerului Agriculturii. Mai mult de atat, astept marti la discutii industria alimentara din Romania. Am avut o prima discutie, dar ii astept si saptamana viitoare.

Nu vreau sa ne grabim sa luam decizii pripite. (...) Nu vreau sa ma grabesc, vreau sa am un dialog corect, asa cum l-am avut, atat cu procesatorii din Romania, cat si cu zona de retail din Romania", a mentionat Barbu.
 
Seful MADR sustine ca aceasta decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor si ale retailerilor din tara.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: adaos comercialinvestitii romanestimadrmasura de plafonare

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]