Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli in restaurante. Consumatorul trebuie sa stie cate E-uri contin produsele

de Bianca Tila 26 Ian. 2023 336
Noi reguli in restaurante. Consumatorul trebuie sa stie cate E-uri contin produsele
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In urma stabirii abordarii la nivel european, s-a emis un Ordin care stabileste detalierea informatiilor din meniurile restaurantelor. In acest sens, alaturi de numele produsului va trebui pus intr-o paranteza si numarul de E-uri. Consumatorul va afla daca la acel moment s-a demarat procesul de imbalsamare inca din timpul vietii, a declarat intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Horia Costantinescu.

"Vreau sa fac o paranteza legat de ordinul ce stabileste ce informatii trebuie sa ne puna la dispozitie operatorul economic din alimentatie publica, fie ca vorbim despre cantina, fie ca vorbim despre restaurante sau unitati de alimentatie de tip fast-food.

Am emis un Ordin in urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor si dupa ce am stabilit abordarea la nivel european, in sensul in care consider si acum necesar ca pentru ciorba de perisoare sa ne fie comunicate toate informatiile de care cu siguranta avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt facute perisoarele, existand variante din ce in ce mai multe. 
 
In curand pot sa fie facute si din greieri, dar macar sa stim acest lucru. De asemenea, trebuie sa luam in calcul ca multi operatori economici servesc, astazi, produse similare ca aspect si ca gust produselor cu care suntem familiarizati, in sensul utilizarii cremelor vegetale pe baza de ulei de palmier in locul smantanii sau a unor produse similare cu branza feta, ca aspect si ca textura, in conditiile in care si acestea sunt facute cu putin zer si foarte multa grasime de palmier. 
 
Ma gandesc ca daca Dumnezeu voia ca noi, cei din spatiul danubiano-carpato-pontic, sa mancam grasime de palmier, cu siguranta am fi avut pe dealurile tarii noastre paduri destul de aglomerate cu astfel de copacei", a sustinut Constantinescu.
 
In baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiti sa scrie in meniu "crema vegetala", explicand din ce este facut produsul. Astfel, aceste detalii vor ajuta consumatorul in luarea deciziei.
 
"Citeam dimineata un mesaj primit din partea FIHR - Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, care doreste sa anuleze Ordinul, pentru ca, probabil, doreste sa nu aflam ce mancam, sa nu aflam ce compozitie calorica are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului in conditiile in care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public "Evitati consumul de sare, zahar sau grasimi". 
 
Probabil ca numai daca se ridica din farfurie si se prezinta "Buna ziua, sunt zaharul ! Evita-ma!"... Mai mult decat atat, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o sa constatati numarul de E-uri prezente in produs. Aveam sa aflu ca un gyros de porc/vita avea pana la 27 de E-uri. In acest Ordin, la care vom da, in aceasta saptamana, mai multe recomandari de implementare, alaturi de numele produsului va trebui pus intr-o paranteza si numarul de E-uri. 
 
De exemplu, la ciorba sau tocanita de porc va trebui sa pui in paranteza "7E", ca sa stii ca la momentul acela ai demarat deja procesul de imbalsamare inca din timpul vietii...Voi duce toate aceste "batalii" pentru a trezi la realitate atat consumatorii, cat si operatorii economici. Nu mi se pare normal sa ni se puna in farfurie produse fara a citi detalii despre produs", a afirmat Horia Constantinescu.
 
Seful ANPC a mentionat faptul ca Ordinul care stabileste informatiile ce trebuie puse la dispozitia operatorului economic din alimentatia publica va intra in vigoare pe data de 15 martie 2023.
 
"Ordinul a fost in dezbatere publica, este deja semnat, emis si publicat in Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru ca avand impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare si transmitere de informatii, era nevoie de acordul Comisiei. 
 
Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus in opera pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugamintea reprezentantilor mai multor asociatii patronale si federatii am stabilit intalniri si s-a hotarat intrarea in vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial", a spus Constantinescu.
 
Ordinul nr. 201/2022 contine elemente pentru sanatatea consumatorilor. Specialistii institutiei le considera deosebit de importante, in beneficiul cosumatorilor, tinand cont ca, in conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, exista obligativitatea prezentarii tuturor datelor legate de ingredientele produselor. 
 
Comisarii de la Protectia Consumatorilor au aplicat, anul trecut, amenzi in valoare d 217,4 milioane de lei. Acest rezultat este in crestere cu 80,7% comparativ cu anul precedent, cand cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei. Valoarea amenzilor incasate de anul trecut s-a ridicat la 43,5 milioane de lei.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: anpchoria constantinescurestaurantemeniue-uri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii la mai multe service-uri auto

de Bianca Tila
05 Aug 2024
Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la opt unitati care executa reparatii auto decontate in baza asigurarii obligatorii de...

Restaurantele vor fi obligate sa ofere gratuit apa clientilor

de Bianca Tila
21 Mar 2024
Restaurantele, barurile, cantinele si firmele de catering vor fi obligate, prin lege, sa le ofere apa potabila clientilor care vor cere acest lucru....

Apple a inregistrat cea mai mare cota in T1 pe piata smartphone-urilor

de Bianca Tila
08 Mai 2023
Apple a ajuns la cea mai mare cota de piata, marcand cel mai inalt nivel avut vreodata in primul trimestru al anului. Samsung a depasit Apple si a...

Piata smartphone-urilor pliabile va lua avant in anii urmatori

de Bianca Tila
31 Mar 2023
Smartphone-urilor pliabile vor incepe sa se bucure de o crestere semnificativa incepand cu anii urmatori. Piata smartphone-urilor pliabile va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]