Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O afacere aparte - cultura a andivelor
Andiva este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara. Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.
"Am mostenit secretul cultivarii andivelor de la bunicul meu si, de atunci ma ocup cu aceasta indeletnicire. Este adevarat ca din vanzarea acestui produs ne-am ridicat nivelul de trai, dar munca pe care o depunem este de zece ori mai mare decat la cartof”, a afirmat Monica Enascut, o gheraesteanca care se indeletniceste cu cultivarea andivelor.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Dupa ce sunt ambalate, andivele iau calea Bucurestiului pentru comercializare. in capitala, anul trecut pretul varia intre 5 - 8 lei/kg, dar anul acesta se preconizeaza un pret mai bun, de circa 10 lei/kg. "Ne confruntam cu o serie de probleme, marfa fiind perisabila, iar uneori nu avem loc in beciul pietei si trebuie sa invelim legumele cu nailon, dar chiar si asa nu se pastreaza mai mult de patru-cinci zile, din cauza frigului'' a mai spus Monica Enascut.
Continutul si cultura andivelor
100 de grame de andive proaspete contin: 1,25 g proteine, 0,20 g lipide, 3,35 g glucide, 3,1 g fibre vegetale, 52 mg calciu, 0,83 mg fier, 15 mg magneziu, 28 mg fosfor, 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, 0,79 mg zinc, 6,5 mg vitamina C
Cultivarea andivelor se face in doua etape: Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie.
Cand plantele au 3 - 4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10 - 15 cm distanta intre plante ecoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3 - 4 cm la nivelul coletului.
Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3 - 4 saptamani, cand acestea au minimum 10 - 12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).
Articole conexe
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele zece luni
de Bianca TilaCifra de afaceri din comert a inregistrat scaderi in primele 9 luni ale acestui an
de Bianca TilaINS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul creste
de Bianca TilaINS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat scaderi
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit