Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere pentru profesionisti - atelier de confectionare matrite pentru termoformare

de Bogdan Guta 19 Nov. 2014 5859
4 din 11 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

"Fiind de profesie modelor, ma ocupam cu realizarea pieselor din lemn pentru intreprinderile de piese turnate, numite modele sau matrite. Cu ajutorul lor se produceau piese de o complexitate deosebita - chiulase de motor, galerii de aspiratie, blocuri motor, aparataj de franare. Tot ce inseamna piesa turnata in industrie nu poate exista fara modelor.

El este primul, cel care concepe lucrarea, dupa un plan de executie, urmand o schita  de desen tehnic”, spune Petre Dobre, unic asociat la S.C. „Dobremod” s.r.l,  firma specializata in confectionarea de matrite. In mare, etapele dupa care se desfasoara activitatea in acest domeniu sunt: exista un proiect pe baza caruia se face un model, dupa care se copiaza matrita respectiva, in care, la final, se toarna piesa conform modelului dorit.

A pornit o afacere pe cont propriu deschizandu-si firma in noiembrie 1999, avand in spate o bogata experienta, si de asemenea intuind ca este o piata cu potential de dezvoltare. Faptul ca a lucrat ca modelor mult timp a avut un rol important atunci cand a decis sa demareze aceasta activitate de productie.

Principalele elemente  care pot contribui la reusita afacerii sunt urmatoarele:
- o buna cunoastere a tehnologiei folosite la confectionarea matritelor;
- identificarea cu exactitate a principalilor beneficiari, precum si a clientilor potentiali;
- construirea unei retele de furnizori de unde se poate aproviziona cu materile prime necesare in procesul tehnologic.

Dezvoltarea tehnologica inseamna diversificarea clientelei

Firma condusa de dl. Petre Dobre este specializata in confectionarea de matrite pentru termoformare. Prin intermediul masinii de termoformat, rasinile epoxilice si poliesterice se transforma in matrite. Un model (o matrita) reprezinta elementul de baza in realizarea unei piese industriale.

Daca initial aceste modele se executau din lemn, odata cu dezvoltarea unor tehnologii noi si cu aparitia rasinilor epoxilixe si poliesterice, se asigura o precizie mult mai mare la confectionarea modelelor. Intreprinzatorul a avut o idee interesanta, si anume: din rasinile epoxilice a confectionat un master model,  iar din acesta  a facut o matrita in care se turna rasina, putand astfel sa se realizeze oricate modele era nevoie.

Astfel, pentru un acelasi reper de piesa, se putea avea o matrita model. Avantajul era ca de fiecare data cand un client solicita o noua matrita pentru o piesa se folosea matrita master, eliminand in acest mod turnarea unei noi matrite. Este edificatoare experienta pe care a avut-o cu un producator de automobile pentru care a realizat matrita pentru turnarea blocului motor. S-a facut modelul, a fost apoi „copiat” in rasina epoxilica iar cand clientul avea nevoie de o matrita noua (cele din lemn se uzeaza destul de repede in procesul de fabricatie), inlocuia imediat matrita uzata.

Tot dezvoltarea tehnologiei de termoformare a ajutat la atragerea de noi clienti pentru afacere. Daca pana atunci principalii beneficiari erau intreprinderile de piese turnate, a inceput sa lucreze si pentru companiile specializate in productie publicitara. Acestora le face modele pentru casetele din stiplex (plexiglas), utile pentru reclamele luminoase.

Folosind tehnologia pe baza rasiniei  epoxilice confectioneaza matrite pentru diferite modele (nu doar clasicele formate patrate sau dreptunghilare) de casete, dupa care indoaie stiplexul pe ele. Se mandreste ca in atelierul sau a realizat matrita gigant dupa care a fost turnata o sacosa de dimensiunile 4,6 metri pe 3,2 metri, o inedita reclama pentru un cunoscut supermarket.

Factorii de succes ai afacerii sunt calitatea lucrarilor efectuate, seriozitatea in relatia cu clientii si respectarea termenilor contractuali de executie si livrare a comenzilor, iar ca factori de risc cel mai important este blocajul financiar care, daca esti la inceputul activitatii, poate fi determinant pentru esecul afacerii.


Tags: afacerematritematrite pentru termoformareafacericonfectionare matrite

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 11 voturi.

Articole conexe

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,3% in primele zece luni

de Bianca Tila
14 Dec 2023
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a inregistrat cresteri in...

INS: Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in primele 10 luni

de Bianca Tila
06 Dec 2023
Volumul cifrei de afaceri din comerul cu amanuntul a crescut in primele 10 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca...

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
08 Nov 2023
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]