Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oamenii de afaceri straini: Increderea in Parlament, la un nivel scazut

de Florin Amariei 16 Oct. 2019 4395
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) anunta ca oamenii de afaceri care aduc capital privat in Romania nu au incredere in Parlament si in intregul mediu legislativ, mai ales dupa adoptarea OUG 114.

Un sondaj efectuat de CIS arata ca in ultimele 6 luni oamenii de afaceri straini nu prea mai au incredere in mediul legislativ din Romania, acest lucru fiind datorat si adoptarii OUG 114.
 
”Increderea membrilor FIC in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si nu s-a deteriorat mai mult de atunci. Romania continua sa aiba evaluari negative cand vine vorba de infrastructura sau de birocratie, dar acestea sunt lucruri pe care intreg mediul de afaceri le spune de ani de zile”, se arata in comunicat.
 
FIC avertizeaza ca investitorii si oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la ”noul normal”, adica o situatie in care lipsa de predictibilitate este un dat si in orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fara consultari prealabile sau o perioada rezonabila in care companiile sa isi adapteze si ajusteze operatiunile.
 
”Evolutia cea mai ingrijoratoare este cea legata de indicatorul privind disponibilitatea fortei de munca, unde de trei ani observam o continua deteriorare. Doua treimi dintre repondenti spun ca astazi nu gasesc forta de munca adecvata pentru nevoile companiei lor. Este pentru prima data cand mai mult de jumatate dintre cei care raspund la chestionar fac aceasta afirmatie”, se arata in comunicat.
 
Totodata, comparativ cu rezultatele din martie 2019, nu exista schimbari majore privind perceptia membrilor FIC referitoare la mediul de afaceri din Romania. Astfel, aproximativ jumatate dintre repondenti se asteapta ca veniturile lor sa creasca si o treime anticipeaza ca acestea vor ramane la fel si in 2020.
 
”Observam o scadere a numarului de repondenti care se asteapta la o crestere a pietelor pe care exporta, ceea ce nu este surprinzator avand in vedere incetinirea cresterii economice din Germania si zona euro, principalii parteneri comerciali ai Romaniei. Pentru perioada urmatoare, o treime dintre respondenti anticipeaza o crestere a nivelului investitiilor si 40% doresc sa angajeze mai multe persoane decat in 2019”, se arata in comunicat.
 
Scorurile negative pe care Romania le primeste la capitolele infrastructura, birocratie si reglementare raman foarte mici. In ceea ce priveste increderea in mediul economic si legislativ, membrii FIC spun ca nu s-a schimbat nimic in ultima jumatate de an, atunci cand s-a inregistrat o deteriorare semnificativa a acestui.
 
”Pe de o parte acest lucru se datoreaza faptului ca nu au mai existat decizii similare cu OuG 114/2018, dar si ca nu s-au facut pasi pentru restabilirea increderii. Daca ne uitam la rezultatele de acum si la evolutia acestui indice al perceptiei consideram ca autoritatile si partidele politice trebuie sa lucreze in perioada urmatoare in doua directii esentiale. In primul rand trebuie reconstruita increderea in sistemul politicilor publice si cel legislativ al tarii”, se arata in comunicat.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: oameni de afaceri strainiconsiliul investitorilor strainioug 114incredere

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]