de Andrioae Ruxandra
02 Aug. 2014
4131
Planuiesti sa incepi o crescatorie de iepuri cu scopuri comerciale? Crezi ca ai putea da lovitura pe piata de afaceri daca lansezi un asemenea proiect? Mai jos ai cateva idei care te vor ghida pentru a reusi sa-ti pui pe picioare afacerea. Vei afla ce fel de echipamente iti trebuie pentru crescatorie, ce fel de hrana si alte informatii importante despre cresterea iepurilor.
O crescatorie de iepuri presupune investitii in functie de dimensiunile terenului pe care l-ai ales. Poti avea, pentru inceput, intre 15 si 100 de iepuri. Investitia initiala s-ar putea invarti in jurul sumei de 1.000 de euro, dar trebuie sa ai alocati bani si pentru construirea custilor, ale caror modele le poti gasi fie pe internet, fie le poti achizitiona la mana a doua.
Este important sa alegi cum vrei hrani iepurii: in mod natural sau pe baza de concentrate. Planul de afaceri este obligatoriu, pentru ca astfel vei determina cheltuielile si venitul prevazut, concurenta si alte aspecte importante de care trebuie sa tii cont in aceasta afacere.
Poti incepe crescatoria avand doar cativa masculi si mai multe femele, pentru ca in decursul unui an numarul de exemplare va creste rapid. O crescatorie de iepuri este simplu de intretinut, intrucat nu ai alte investitii de facut in afara celor initiale. Asadar, afacerea se va dezvolta singura sub ochii tai. Iepurii se inmultesc de 5-6 ori pe an, dand nastere puilor dupa o luna de gestatie. Femelele nasc in jur de 8-9 pui, acestia fiind gata de taiat dupa 12 saptamani de la nastere.
Crescatoria trebuie sa fie bine ventilata, iar custile trebuie sa fie construite din metal, pentru a putea fi curatate cu usurinta. Iepurii sunt crescuti fie pentru blana, fie pentru carne, iar unele exemplare pot fi folosite in laboratoare, pentru teste. Este necesar sa te interesezi de cresterea iepurilor in functie de caracteristicile rasei lor.
Inainte de a deschide crescatoria, trebuie sa te intrebi: cui vei vinde iepurii? Restaurantelor, carmangeriilor, clientilor individuali, laboratoarelor sau altor crescatori in scopul reproducerii? Poti cere parerea altor antreprenori cu experienta sau te poti integra in comunitatile de fermieri care cresc si iepuri, pe langa alte animale.
De asemenea, trebuie sa stii totul despre iepuri, despre ingrijirea acestora, despre reproducere, despre hrana, eventual despre bolile la care sunt predispusi si despre metodele de prevenire a aparitiei acestora.
Pentru a-ti pune pe picioare afacerea, trebuie sa o inregistrezi si sa iti iei toate avizele necesare functionarii. Daca planuiesti sa cresti iepuri pentru carne, ar trebui sa te gandesti la taierea si la depozitarea carnii in conditii propice pentru distribuire. Tine cont si de faptul ca iepurii trebuie crescuti la temperaturi echilibrate, fiind sensibili la caldura sau la frig. Asigura-te ca exemplarele tale sunt pe deplin sanatoase si ca arata foarte bine, intrucat potentialii cumparatori vor vrea sa le vada inainte de a le cumpara. Pentru a reduce cheltuielile afacerii poti infiinta crescatoria in propria ta curte (daca este incapatoare).
Trebuie sa stii ca abia in al doilea an afacerea va incepe sa dea roade, pentru ca atunci vei obtine un profit asemanator cu investitia initiala: daca ai investit 1.500 de euro, profitul tau va fi tot atat.
O familie de iepuri este alcatuita dintr-un mascul si 10 femele si poti avea pana la 100 de familii in crescatoria ta. Pentru inceput, nu ai nevoie de angajati, fiind genul de afacere care poate fi administrata chiar de o singura persoana.
Sursa: www.startupbizhub.com
Tags: afaceriiepuricrescatorie iepuriafaceri profitabileafaceri iepuriingrijire iepuri