de Bianca Tila
15 Mar. 2023
373
Incepand cu data de 15 martie, restaurantele si unitatile de alimentatie publica au obligatia de a afisa ingredientele si valorile nutritionale ale produselor si preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului 201/2022 al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Ordinul trebuia sa intre in vigoare pe 20 decembrie 2022, insa s-a hotarat amanarea pana la data de 15 martie 2023 in urma consultarilor cu structurile asociative si patronatele din HoReCa. In acest sens, s-a oferit timpul necesar operatorilor economici de a se pregati cu toate informatiile pe care acestia trebuie sa le afiseze in meniuri.
Prevederile actului administrativ se aplica si in cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online. In acest fel, consumatorul este informat referitor la preparatele comandate, potrivit ANPC.
Conform Ordinului, meniul trebui sa contina cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mancare (ex: muschiulet de porc - 140g, cu garnitura de orez cu legume - 140g [orez, apa, legume - 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, in cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potentator de aroma: glutamat de sodiu]).
Aditivii se inscriu in lista de ingrediente cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmata de codul numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifica (ex: acid citric).
In noiembrie 2022, ANPC a explicat ca lista aditivilor se regaseste in Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari.
De asemenea, Ordinul contine elemente esentiale pentru sanatatea consumatorilor. In conformitate cu Regulamnetul UE nr. 1169/2011, exista obligativitatea prezentarii tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare si valorilor lor nutritionale. In acest sens, este normal sa se regaseasca acelasi tip de informatii care sa descrie un preparat culinar servit intr-un restaurant.
"In acest fel, consumatorii pot lua decizia in cunostinta de cauza, atunci cand aleg, intr-o astfel de unitate, un produs sau altul", au sustinut reprezentantii ANPC, intr-un comunicat transmis la finele anului trecut, cand s-a luat decizia de amanare a termenului de afisare a acestor informatii in listele meniu fizice sau virtuale.
Presedintele ANPC, Horia Constantinescu a explicat la finalul lunii ianuarie ca alaturi de numele produsului va trebui pus in paranteza si numarul de E-uri.
"Vreau sa fac o paranteza legat de ordinul ce stabileste ce informatii trebuie sa ne puna la dispozitie operatorul economic din alimentatie publica, fie ca vorbim despre cantina, fie ca vorbim despre restaurante sau unitati de alimentatie de tip fast-food. Am emis un Ordin in urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor si dupa ce am stabilit abordarea la nivel european, in sensul in care consider si acum necesar ca pentru ciorba de perisoare sa ne fie comunicate toate informatiile de care cu siguranta avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt facute perisoarele, existand variante din ce in ce mai multe. In curand pot sa fie facute si din greieri, dar macar sa stim acest lucru", a sustinut Constantinescu, in data de 26 ianuarie.
In plus, acesta a mentionat ca multi operatori economici servesc produse similare ca aspect si ca gust produselor cu care suntem familiarizati. Mai exact, acestia utilizeaza creme vegetale pe baza de ulei de palmier in locul smantanii sau a unor produse similare cu branza feta, ca aspect si ca textura.
Aceasta practica este considerata de seful ANPC drept una inselatoare. In baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiti sa scrie in meniu "crema vegetala" si sa explice din ce este alcatuit un produs pentru a se lua o decizie in cunostinta de cauza.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: meniurestaurantordinordin 201/2022ingredientevalori nutritionale