Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin nou pentru restaurante. Meniurile trebuie sa contina detalii despre ingrediente

de Bianca Tila 15 Mar. 2023 373
Ordin nou pentru restaurante. Meniurile trebuie sa contina detalii despre ingrediente
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Incepand cu data de 15 martie, restaurantele si unitatile de alimentatie publica au obligatia de a afisa ingredientele si valorile nutritionale ale produselor si preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului 201/2022 al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Ordinul trebuia sa intre in vigoare pe 20 decembrie 2022, insa s-a hotarat amanarea pana la data de 15 martie 2023 in urma consultarilor cu structurile asociative si patronatele din HoReCa. In acest sens, s-a oferit timpul necesar operatorilor economici de a se pregati cu toate informatiile pe care acestia trebuie sa le afiseze in meniuri.
 
Prevederile actului administrativ se aplica si in cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online. In acest fel, consumatorul este informat referitor la preparatele comandate, potrivit ANPC.
 
Conform Ordinului, meniul trebui sa contina cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mancare (ex: muschiulet de porc - 140g, cu garnitura de orez cu legume - 140g [orez, apa, legume - 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, in cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potentator de aroma: glutamat de sodiu]).
 
Aditivii se inscriu in lista de ingrediente cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmata de codul numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifica (ex: acid citric).
 
In noiembrie 2022, ANPC a explicat ca lista aditivilor se regaseste in Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari.
 
De asemenea, Ordinul contine elemente esentiale pentru sanatatea consumatorilor. In conformitate cu Regulamnetul UE nr. 1169/2011, exista obligativitatea prezentarii tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare si valorilor lor nutritionale. In acest sens, este normal sa se regaseasca acelasi tip de informatii care sa descrie un preparat culinar servit intr-un restaurant.
 
"In acest fel, consumatorii pot lua decizia in cunostinta de cauza, atunci cand aleg, intr-o astfel de unitate, un produs sau altul", au sustinut reprezentantii ANPC, intr-un comunicat transmis la finele anului trecut, cand s-a luat decizia de amanare a termenului de afisare a acestor informatii in listele meniu fizice sau virtuale.
 
Presedintele ANPC, Horia Constantinescu a explicat la finalul lunii ianuarie ca alaturi de numele produsului va trebui pus in paranteza si numarul de E-uri.
 
"Vreau sa fac o paranteza legat de ordinul ce stabileste ce informatii trebuie sa ne puna la dispozitie operatorul economic din alimentatie publica, fie ca vorbim despre cantina, fie ca vorbim despre restaurante sau unitati de alimentatie de tip fast-food. Am emis un Ordin in urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor si dupa ce am stabilit abordarea la nivel european, in sensul in care consider si acum necesar ca pentru ciorba de perisoare sa ne fie comunicate toate informatiile de care cu siguranta avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt facute perisoarele, existand variante din ce in ce mai multe. In curand pot sa fie facute si din greieri, dar macar sa stim acest lucru", a sustinut Constantinescu, in data de 26 ianuarie.
 
In plus, acesta a mentionat ca multi operatori economici servesc produse similare ca aspect si ca gust produselor cu care suntem familiarizati. Mai exact, acestia utilizeaza creme vegetale pe baza de ulei de palmier in locul smantanii sau a unor produse similare cu branza feta, ca aspect si ca textura.
 
Aceasta practica este considerata de seful ANPC drept una inselatoare. In baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiti sa scrie in meniu "crema vegetala" si sa explice din ce este alcatuit un produs pentru a se lua o decizie in cunostinta de cauza.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: meniurestaurantordinordin 201/2022ingredientevalori nutritionale

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Restaurantele vor fi obligate sa ofere gratuit apa clientilor

de Bianca Tila
21 Mar 2024
Restaurantele, barurile, cantinele si firmele de catering vor fi obligate, prin lege, sa le ofere apa potabila clientilor care vor cere acest lucru....

Ce ar trebui sa incluzi intr-un plan de afaceri pentru un restaurant

de Bianca Tila
05 Aug 2024
Gandul de a lucra pentru tine suna destul de tentant, mai ales daca esti un pasionat al gusturilor fine. Ideea de a castiga bani reprezinta o...

Noi reguli in restaurante. Consumatorul trebuie sa stie cate E-uri contin produsele

de Bianca Tila
26 Ian 2023
In urma stabirii abordarii la nivel european, s-a emis un Ordin care stabileste detalierea informatiilor din meniurile restaurantelor. In acest sens,...

Afacerile din domeniul auto, in scadere usoara

de Florin Amariei
13 Dec 2019
Avansul in afacerile din domeniul auto este in scadere usoara, dar isi continua progresul. Institutul National de Statistica (INS) a eliberat noi...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]