Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata de factoring a depasit 4 miliarde de euro

de Bianca Tila 16 Oct. 2023 65
Piata de factoring a depasit 4 miliarde de euro
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata romaneasca de factoring a trecut de 4 miliarde de euro la jumatatea acestui an, dupa un avans de 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit cercetarii semestriale realizate de ARF.

"Cu fiecare analiza pe care o realizam, ni se confirma faptul ca piata de factoring a atins un nivel de maturitate incontestabil, actantii pietei furnizand solutii de finantare care se pliaza foarte bine pe orice context economic. Iata ca, la jumatatea anului, reusim sa producem volume pe care, in urma cu putini ani, le marcam la sfarsitul unui an de activitate", a declarat Bogdan Rosu, presedinte al Asociatiei Romane de Factoring.
 
Factoringul intern a afisat un avans de 17%, atingand aproximativ 3,5 miliarde de euro in prima jumatate a anului. Pe segmentul factoringului revers se regaseste una dintre cele mai spectaculoase cresteri. Aceasta a marcat un avans de 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, continuand evolutia ascendenta.
 
"Cu o pondere de aproximativ 42% in operatiunile de factoring intern, factoringul revers a devenit o optiune de finantare de baza pentru multe companii furnizoare de produse si servicii pentru marile lanturi de KA. De altfel, din datele noastre, pe zona de factoring intern, sectorul FMCG are si cea mai mare pondere, de 17%, din totalul domeniilor de activitate care opereaza cu aceste tipuri de produse. 
 
Aici avem, in cifre absolute, un volum de peste 600 de milioane de euro la nivelul primului semestru al anului 2022, fata de 500 de milioane, in 2022. Evolutia consumului, intretinuta de temperarea evolutiei inflatiei, a contribuit in mare masura la aceste volume realizate de sectorul FMCG", a precizat Bogdan Rosu.
 
Pe locul al doilea se situeaza sectorul IT&C, cu o pondere de 15%, urmat de auto, utilaje si echipamente cu 14%. In plus, o evolutie de remarcat a avut si sectorul energiei, cu o contributie de 11%. Acesta si-a dublat nivelul in perioada analizata fata de anul precedent.
 
In prima jumatate a acestui an, cele mai mari volume in randul companiilor care au accesat finantari prin factoring intern si de export au fost derulate de companiile mari, cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro. 
 
Din totalul creantelor cesionate in structuri de factoring intern si de export, contributia cea mai mare este a companiilor din zona Bucuresti-Ilfov, urmat de zona Sud - Muntenia cu 495 de milioane de euro. 
 
"Din punct de vedere al comportamentului de plata, in ciuda provocarilor pietei, constatam ca situatia firmelor romanesti care apeleaza la solutii de factoring nu s-a deteriorat, ci a ramas stabila, intarzierea medie la plata din partea debitorilor cedati, fata de termenele contractuale, ramanand constanta si anume 5 zile, acest lucru confirmand modul prudent in care bancile si IFN-urile gestioneaza riscul pe produsele de factoring", a explicat Bogdan Rosu.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: factoringcompanii mariarf

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]