de Florin Amariei
11 Ian. 2019
3310
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a crescut considerabil in 2018, apropiindu-se de doua miliarde de euro.
Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a apropiat de doua miliarde de euro in 2018, potrivit unei analize de specialitate a Deloitte Romania, realizata pe baza surselor publice si a tranzactiilor cu valoare comunicata.
Daca sunt luate in calcul si tranzactiile a caror valoare nu a fost comunicata, piata totala a fuziunilor si achizitiilor din Romania se situeaza intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro, putin sub nivelul anului precedent, estimeaza Deloitte.
"Am asistat la o usoara diminuare a activitatii de M&A in 2018, dupa ce in 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzactiilor intre 100 si 500 de milioane de euro. In pofida acestei evolutii, piata ramane la un nivel robust, specific unui an de crestere economica. Premiera anului 2018 a fost reprezentata de cele doua finantari prin care startup-ul romanesc UiPath a atras puternice fonduri de investitii din lume, devenind primul unicorn din sectorul IT din Romania", a spus Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte Romania.
In 2018, au fost anuntate 14 tranzactii cu o valoare comunicata sau estimata de cel putin 100 de milioane de euro. In total, numarul tranzactiilor contabilizate de catre Deloitte a fost de 96 in 2018. Valoare medie a tranzactiilor cu valoare comunicata a fost de 50 de milioane de euro.
Printre cele mai mari tranzactii anuntate in 2018 in analiza se mentioneaza achizitia de catre Vodafone a actiunilor Liberty Global din Germania, Republica Ceha, Ungaria si Romania (valoare necomunicata pentru Romania), achizitia de catre Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva Romania, fostul Sicomed (valoare calculata la 287 de milioane de euro, aplicand multiplul EBITDA al tranzactiei la rezultatele Zentiva din 2017) si vanzarea Agricost catre grupul Al Dahra, cea mai mare tranzactie din agricultura in Romania (valoare: 200 de milioane de euro).
Conform analizei, activitatea fondurilor de private equity s-a mentinut la un nivel ridicat in 2018, cu 12 tranzactii anuntate, la varful clasamentului fiind preluarea Zentiva (inclusiv producatorul local Zentiva SA) de catre Advent International. Valoarea totala a achizitiilor realizate de fonduri a depasit 1,1 miliarde de euro, potrivit estimarilor Deloitte.
"Interesul investitorilor financiari pentru Romania s-a pastrat, in conditiile in care companiile romanesti au continuat sa creasca, iar fundamentul macroeconomic nu s-a schimbat semnificativ fata de anul precedent", a adaugat Ioana Filipescu.
In 2018, echipa de Corporate Finance a Deloitte Romania a asistat actionarii Farmexim/Help Net in vanzarea catre Phoenix, a acordat asistenta Oresa Ventures la vanzarea producatorului de vopsele Fabryo catre AkzoNobel, a asistat de asemenea actionarii Animax in vanzarea catre TRG, precum si actionarii IKB in vanzarea catre BNP Paribas.
Alaturi de experti ai Deloitte Marea Britanie si Reff & Asociatii, echipa de Corporate Finance a oferit consultanta companiei Chimcomplex Borzesti in demersul de obtinere de finantare pentru a sustine preluarea activelor Oltchim SA, aflata in insolventa. In urma acestei tranzactii, va rezulta cel mai mare producator de produse chimice din Romania.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: piatafuziuni si achizitiiromania2018