Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata de fuziuni si achizitii a crescut in 2018

de Florin Amariei 11 Ian. 2019 3294
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata de fuziuni si achizitii din Romania a crescut considerabil in 2018, apropiindu-se de doua miliarde de euro.

Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a apropiat de doua miliarde de euro in 2018, potrivit unei analize de specialitate a Deloitte Romania, realizata pe baza surselor publice si a tranzactiilor cu valoare comunicata.
 
Daca sunt luate in calcul si tranzactiile a caror valoare nu a fost comunicata, piata totala a fuziunilor si achizitiilor din Romania se situeaza intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro, putin sub nivelul anului precedent, estimeaza Deloitte.
 
"Am asistat la o usoara diminuare a activitatii de M&A in 2018, dupa ce in 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzactiilor intre 100 si 500 de milioane de euro. In pofida acestei evolutii, piata ramane la un nivel robust, specific unui an de crestere economica. Premiera anului 2018 a fost reprezentata de cele doua finantari prin care startup-ul romanesc UiPath a atras puternice fonduri de investitii din lume, devenind primul unicorn din sectorul IT din Romania", a spus Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte Romania.
 
In 2018, au fost anuntate 14 tranzactii cu o valoare comunicata sau estimata de cel putin 100 de milioane de euro. In total, numarul tranzactiilor contabilizate de catre Deloitte a fost de 96 in 2018. Valoare medie a tranzactiilor cu valoare comunicata a fost de 50 de milioane de euro.
 
Printre cele mai mari tranzactii anuntate in 2018 in analiza se mentioneaza achizitia de catre Vodafone a actiunilor Liberty Global din Germania, Republica Ceha, Ungaria si Romania (valoare necomunicata pentru Romania), achizitia de catre Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva Romania, fostul Sicomed (valoare calculata la 287 de milioane de euro, aplicand multiplul EBITDA al tranzactiei la rezultatele Zentiva din 2017) si vanzarea Agricost catre grupul Al Dahra, cea mai mare tranzactie din agricultura in Romania (valoare: 200 de milioane de euro).
 
Conform analizei, activitatea fondurilor de private equity s-a mentinut la un nivel ridicat in 2018, cu 12 tranzactii anuntate, la varful clasamentului fiind preluarea Zentiva (inclusiv producatorul local Zentiva SA) de catre Advent International. Valoarea totala a achizitiilor realizate de fonduri a depasit 1,1 miliarde de euro, potrivit estimarilor Deloitte.
 
"Interesul investitorilor financiari pentru Romania s-a pastrat, in conditiile in care companiile romanesti au continuat sa creasca, iar fundamentul macroeconomic nu s-a schimbat semnificativ fata de anul precedent", a adaugat Ioana Filipescu.
 
In 2018, echipa de Corporate Finance a Deloitte Romania a asistat actionarii Farmexim/Help Net in vanzarea catre Phoenix, a acordat asistenta Oresa Ventures la vanzarea producatorului de vopsele Fabryo catre AkzoNobel, a asistat de asemenea actionarii Animax in vanzarea catre TRG, precum si actionarii IKB in vanzarea catre BNP Paribas.
 
Alaturi de experti ai Deloitte Marea Britanie si Reff & Asociatii, echipa de Corporate Finance a oferit consultanta companiei Chimcomplex Borzesti in demersul de obtinere de finantare pentru a sustine preluarea activelor Oltchim SA, aflata in insolventa. In urma acestei tranzactii, va rezulta cel mai mare producator de produse chimice din Romania. 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: piatafuziuni si achizitiiromania2018

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

IKEA reduce preturile in Romania

de Bianca Tila
08 Feb 2024
IKEA Romania va reduce preturile pentru 4.794 de produse pe parcursul anului fiscal 2024. Unora dintre cele mai accesibile articole din prezent li se...

Preturile productiei industriale au scazut mai putin in Romania comparativ cu UE

de Bianca Tila
05 Feb 2024
Preturile produselor au afisat in luna decembrie 2023, fata de luna noiembrie 2023, o scadere de 0,9% in Uniunea Europeana si un declin de 0,8% in...

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intrepriderilor a crescut cu 13,1%

de Bianca Tila
22 Ian 2024
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in termeni nominali,...

Portofoliul de asigurari Aeron Romania va fi preluat de Asirom

de Bianca Tila
17 Ian 2024
Portofoliul de asigurari al sucursalei Aeron in Romania va fi transferat la Asirom Vienna Insurance Group, in urma achizitionarii de catre Vienna...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]