Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata imobiliara din Romania da semne de lentoare pe mai multe segmente

de Bianca Tila 12 Iul. 2023 245
Piata imobiliara din Romania da semne de lentoare pe mai multe segmente
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata imobiliara din Romania da semne de lentoare pe mai multe segmente, rezultatele ramanand destul de solide in general, potrivit expertilor Collers Romania.

"Contextul actual nu este cel mai usor, in conditiile in care economia transmite semnale mixte, vedem si vesti bune, si semnale oarecum ingrijoratoare, mai ales cu privire la economia globala. Piata imobiliara locala merge in ton cu aceste evolutii, dar fiecare sector traieste diferit prezentul. 
 
Probabil cea mai solida piata este cea a spatiilor industriale, unde in mod clar nu s-a tinut ritmul cu pasul rapid de dezvoltare a economiei si a pietei de consum locale din ultimul deceniu, iar acum, mai nou, e tot mai evidenta si tendinta de relocare a activitatilor logistice si de productie in contextul tensiunilor geopolitice", a spus Laurentiu Lazar, Managing Partner & Head of Investment in cadrul Colliers Romania.
 
In prima jumatate de an s-au inchiriat aproximativ 500.000 de metri patrati de spatii logistice moderne. Acest rezultat este aproape dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fara a lua in calcul tranzactiile directe care nu sunt publice.
 
Fata de alti ani, Bucurestiul reprezinta doar o treime din totalul tranzactiilor de inchiriere. Aceasta tendinta este asteptata de expertii Colliers de ceva timp, avand in vedere contextul in care dezvoltarile de infrastructura, disponibilitatea fortei de munca si dezvoltarea regionala imping tot mai multe firme sa caute spatii logistice in alte zone ale tarii decat langa capitala. 
 
In ceea ce priveste piata office, T1 al acestui an a fost foarte slab. Ulterior, T2 s-a remarcat printre cele mai solide nu doar din ultimii ani, dar si dinaintea pandemiei.
 
Aproximativ 160.000 metri patrati de spatii de birouri moderne au fost inchiriate in Bucuresti in primele sase luni ale anului, comparativ cu 130.000 de metri patrati in aceeasi perioada a anului trecut. Cererea noua s-a ridicat la doar 45.000 metri patrati, in scadere cu 40% comparativ cu anul trecut, potrivit expertilor.
 
"Exista ceva semne de incetinire a apetitului de inchiriere de birouri din partea firmelor, in acelasi timp nu vedem un calendar prea incarcat de livrari de cladiri noi la orizont, care sa puna presiuni pe chirii. Dimpotriva, s-ar putea ca daca piata isi revine putin sa ramanem chiar fara spatii pe care sa le putem prezenta firmelor. (...)", precizeaza Silviu Pop, director CEE & Romania Research la Colliers.
 
Zona spatiilor comerciale trece printr-o perioada mai dificila pentru chiriasi. In ciuda faptului ca vanzarile au crescut, firmele resimt presiuni asupra marjelor pe fondul chiriilor in crestere. 
 
Din partea dezoltatorilor, apetitul ramane unul solid, iar planurile pentru acest an depasesc 200.000 metri patrati de spatii comerciale noi.
 
In prima jumatatea a anului curent, s-a afisat un volum total de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale de aproximativ 250 de milioane de euro. Potrivit expertilor, acest rezultat este la jumatate din cat a inregistrat 2022.
 
"In zona tranzactiilor investitionale avem o injumatatire a volumelor, la aproape 170 milioane euro in primul semestru din 2023. 
 
In mod clar, dobanzile in crestere si contextul mai incert au creat un ecart mai mare intre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor, chiar daca pe piata exista un numar important de proiecte care pot genera un volum semnificativ in a doua parte a anului. Felul in care se vor inchide sau nu aceste tranzactii va fi o provocare pentru piata locala", puncteaza Laurentiu Lazar.
 
In zona tranzactiilor imobiliare se subliniaza o incetinire substantiala a activitatii fata de ultimii doi ani. In zona rezidentiala se remarca o tot mai mare atentie acorda zonei de PRS - apartamente de inchiriat in cladiri dedicate. Aceasta vine pe fondul dobanzilor mai mari.
 
"Dupa o efervescenta absoluta in perioada 2021-2022, intalnita nu doar in Romania si nu doar in zona rezidentiala, anul 2023 a inceput cu o scadere a vanzarii de apartamente la nivel national cu aproximativ 20% fata de primul semestru din 2022. 
 
Dobanzile mari si-au spus cuvantul, precum si puterea de cumparare erodata putin de inflatie. Totusi, ritmul de vanzare de apartamente este comparabil cu cel din 2018 si cu aproximativ 30% mai mare decat cel din 2019, asadar nu pare nicidecum o evolutie slaba", concluzioneaza Silviu Pop.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: piata imobiliaraspatii comercialetranzactii investitionale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]