Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata investitiilor imobiliare din Romania s-a injumatatit

de Bianca Tila 12 Sep. 2023 56
Piata investitiilor imobiliare din Romania s-a injumatatit
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In primul semestru al acestui an, piata investitiilor imobiliare din Romania a inregistrat o valoare de 168 de milioane de euro.

Aceasta suma este aproape la jumatate fata de nivelul din 2022, potrivit datelor cuprinse in raportul Colliers.
 
In ceea ce priveste aceasta marja, segmentul industrial si logistic reprezinta aproximativ 36% din total, iar cel al birourilor 31%.
 
Cea mai mare tranzactie a anului a fost una de tip vanzare si reinchiriere a depozitelor FM Logistic, un operator 3PL, cu un portfoliu de aproximativ 100.000 de metri patrati in mai multe orase. Cumparatorul a fost CTP, liderul pietei locale de spatii industriale si logistice.
 
Cu toate ca valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, aceasta a fost estimata la 60 de milioane de euro. La nivelul tranzactiilor, numai aceasta reprezinta aproximativ 36% din volumul total inregistrat in primul semestru.
 
Birourile au ramas o clasa importanta de active si au atras tranzactii ce reprezinta 31% din volumul total in prima jumatate a anului 2023. In acest timp, retailul a generat aproximativ 23% din rulaj, iar hotelurile aproape 11%.
 
"Cresterea constanta a chiriilor, influentata in principal de rata inflatiei, dar, in cazul spatiilor industriale, si de tranzitia catre o piata a proprietarilor, a contribuit intr-o anumita masura la limitarea presiunilor de crestere a randamentelor.

Cu un cost de finantare all-in de peste 5,5% in regiunea ECE, determinat in mare parte de saltul ratelor de pe piata monetara (Euribor la 3 luni a crescut de la -0,6% la sfarsitul anului 2021 la peste 3,7% in august 2023), costul banilor este cel mai relevant aspect in contextul cresterii randamentelor. 
 
Asta deoarece bancile romanesti raman deschise la finantarea tranzactiilor, in masura in care cumparatorul se simte confortabil cu aceste rate. In alta ordine de idei, consultantii Colliers observa o preferinta clara pentru activele de o calitate superioara, care genereaza si care sunt aliniate la standardele ESG", sustin consultantii Colliers.
 
Mai multe tranzactii mari se afla in diverse stadii si ar putea fi incheiate in a doua parte a anului. Acest fapt ar putea duce la un volum total de 500 - 600 de milioane de euro, aproximativ jumatate din cele 1,2 miliarde de euro inregistrate anul trecut.
 
La nivelul Europei Centrale si de Est, volumul total al investitiilor a afisat scaderi de aproximativ trei ori, pana la doua miliarde de euro. Totusi, volumul total al investitiilor petru intregul an este estimat la 5 miliarde de euro, unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimii 10 ani si mai putin de jumatate din media ultimilor 5 ani, de aproximativ 12 miliarde de euro.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: piata investitiilorimobiliare romaniaimobiliare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]