Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul lemnului de foc aproape s-a triplat in numai sase ani

de Florin Amariei 24 Iun. 2019 3277
4 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pretul lemnului de foc a crescut in ultimii sase ani cu aproximativ 250%. Au fost raportate preturi de vanzare si de 700 de lei/mc. Analiza preturilor a fost facuta de Fordaq.

Documentul elaborat si asumat de Fordaq Romania releva, totodata, ca, in acelasi interval de comparatie, variatiile preturilor cherestelei pe pietele internationale au fost de plus/minus 10%.
 
In Romania, pentru masa lemnoasa, pretul mediu a pornit, in 2011, de la valoarea de 71 lei/mc, si a continuat in 2012 cu 85 lei/mc, apoi cu 115 lei/mc in 2014, un an mai tarziu cu 155 lei/mc, in 2016 la 173,78 lei/mc, iar in 2017 la 181,29 lei/mc. In 2019 ajunge la 205 lei/mc
 
In viziunea realizatorilor raportului mentionat, industria lemnului din Romania a ajuns sa plateasca cel mai mare pret pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, bustean de gater, preturi de 85-90 euro/mc, desi ne numaram printre cei mai mari producatori de materie prima.
 
Comparativ, pe acelasi segment de lemn, dar si pe rasinoase, in alte tari europene tarifele practicate sunt urmatoarele: in Serbia — pret de 45 euro/mc, in Slovacia si Polonia (60-65 euro/mc), in Franta (65 euro/mc) si in Germania (80 euro/mc).
 
Conform Inventarului Forestier National (IFN), la ora actuala, in Romania, suprafata forestiera este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridica la 2,2 miliarde de metri cubi.
 
Datele Romsilva arata ca, in Romania, 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc, in prezent, cu lemn de foc. Romsilva administreaza, la ora actuala, 3,14 milioane de hectare paduri de stat, echivalentul a aproximativ 47% din totalul fondului forestier national.
 
Proprietari si administratori de paduri din toata tara, producatori de mobila, organizatii de mediu si asociatii ale forestierilor si-au dat intalnire, miercuri, la Bucuresti, la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi.
 
Potrivit organizatorilor, Fordaq Romania — Comunitatea Forestierilor, in parteneriat cu Consiliul Padurilor si Dezvoltarii Rurale, scopul evenimentului este de a analiza starea actuala a sectorului forestier din Romania, dar mai ales de a gasi solutii care sa salveze o intreaga industrie, aflata in pragul falimentului.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: pretlemn de focfordaq

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Criza de cacao se adanceste. Preturile se majoreaza

de Bianca Tila
01 Apr 2024
Pretul platit la portile fermelor pentru boabele de cacao se va majora pana la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la pretul actual de...

Preturile productiei industriale au scazut

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Preturile productiei industriale, atat pe piata interna cat si externa, au scazut in ianuarie 2024, cu 6%, comparativ cu aceeasi luna a anului...

IKEA reduce preturile in Romania

de Bianca Tila
08 Feb 2024
IKEA Romania va reduce preturile pentru 4.794 de produse pe parcursul anului fiscal 2024. Unora dintre cele mai accesibile articole din prezent li se...

Preturile productiei industriale au scazut mai putin in Romania comparativ cu UE

de Bianca Tila
05 Feb 2024
Preturile produselor au afisat in luna decembrie 2023, fata de luna noiembrie 2023, o scadere de 0,9% in Uniunea Europeana si un declin de 0,8% in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]