de Bianca Tila
13 Dec. 2022
480
Productia locala de bere genereaza anual 1,1 miliarde de euro. Berea este produsul cu cea mai mare valoare adaugata din industria alimentara.
Romania este cunoscuta pentru productia si exporturile de cereale materie prima, insa nu sta foarte bine la capitolul procesare. Potrivit statisticii europene, tara noastra prezinta rezultate similare cu Cehia, in ceea ce priveste valoarea adaugata a productiei de bere.
Berea genereaza cea mai mare valoarea adaugata dintre toate bauturile si produsele alimentare care se fabrica in tara. Anual, berea afiseaza 1,1 miliarde de euro, potrivit ultimului raport privind industria alimentara al Eurostat.
In 2021, valoarea productiei de bere a Uniunii Europene a fost evaluata la 26,5 miliarde de euro. In acest sens, cel mai mare producator de bere este Germania cu aproximativ o cincime din volumele realizate la nivel de UE, urmata de Estonia si Olanda.
In ceea ce priveste procesatorii europeni din industria alimentara si a bauturilor, acestia produc o gama larga de produse, de la cele de baza la cele de lux. Printre aceste produse se numara branzeturile neprocesate, precum Brie, Edam, Feta si Gorgonzola. Branzeturile reprezinta produsele cu cea mai mare valoare din 2021, mai exact 33,5 miliarde de euro.
O mare parte din branza neprocesata produsa in UE a fost fabricata de companii din Italia, Franta si Germania. In topul prezentat urmeaza painea proaspata, unde UE detine o productie evaluata la 32 miliarde de euro si berea cu 26,5 miliarde de euro - date inregistrate anul trecut.
Pentru producatorii de cereale, in special cei care cultiva grau, secara si orz, aceste produse sunt importante pentru productia de paine si bere.
Anul trecut, numarul producatorilor de bere a inregistrat cresteri fata de 2020. S-au afisat 93 de producatori de bere, dintre care 85 sunt microberarii, iar restul producatori mari precum Bergenbier SA, Heineken Romania SA, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries si Martens.
La nivelul intregii tari, industria de bere asigura un numar de aproximativ 61.000 de locuri de munca pentru romani. In acest sens, industria acopera exclusiv din productia locala aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele utilizate provin din agricultura Romaniei.
In 2022, volumul pietei de bere s-a mentinut la nivelul anului trecut. A afisat o scadere de 0.7% in volum, mai exact 16,6 milioane hl.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: productia de bereberebere ueproductia locala de bere