de Bianca Tila
11 Iul. 2022
955
Gigantul tehnologic a ignorat legile, a pacalit politia, a exploatat violenta impotriva soferilor si a facut lobby in secret pe langa guverne in timpul expansiunii sale la nivel mondial, potrivit unei scurgeri de dosare confidentiale.
The Guardian a facut public peste 124.000 de documente confidentiale. Scurgerea de documente, cunoscute sub numele de Uber, dezvaluie stategiile discutabile din punct de vedere etic ce au alimentat la transformarea companiei intr-unul dintre cele mai frumoase exporturi din Siliconm Valley.
La nivel mondial s-au produs reactii violente, datele aratand ca Uber a incercat sa-si consolideze compania, curtand prim-ministri, presedinti, miliardari, oligarhi si baroni media.
Travis Kalanick, co-fondatorul Uber, a respins ingrijorarile altor directori raportate la trimiterea soferilor Uber la un protest in Franta. De asemenea, nu considera ca i-a expus la riscul de violenta din partea oponentilor din industria taxi. "Consider ca merita", a replicat el. "Violenta garanteaza succesul".
In prezent, Uber este una dintre cele mai mari platforme de lucru din lume. Compania valoreaza 43 de miliarde de dolari si efectueaza zilnic aproximativ 19 milioane de calatorii.
Emmanuel Macron a ajutat in secret lobby-ul Uber in Franta. Acesta a facut eforturi extraordinare, explicandu-i companiei ca a negociat un acord secret cu adversarii sai din cabinetul francez.
Dispretul directorilor companiei nu a intarziat sa apara si public. Acestia si-au exprimat nemultumirile fata de alti oficiali alesi care au fost mai putin receptivi la modelul de afaceri al Uber.
Ulterior reactiei lui Olaf Scholz, la acea vreme fiind primarul orasului Hamburg, care a ripostat impotriva lobbyistilor si a insistat asupra unui salariu minim pentru soferi, un director le-a spus colegilor sai ca este un "adevarat comediant".
Uber a recunoscut ca a facut greseli in parcursul sau, intr-o declaratie de raspuns la scurgerea de informatii. Totusi, acum nu se mai poate pune problema la fel. Din 2017 compania a fost transformata sub conducerea actualului sau director general, Dara Khosrowshahi.
Compania a subminat pietele de taxi si de taximetrie consacrate, exercitand presiuni asupra guvernelor sa rescrie legile pentru a ajuta la pregatirea terenului. De asemenea, a fost modelat pentru un model de munca ce are la baza aplicatiile si economia gigantica.
Uber este o companie americana ce a implementat pe piata o aplicatie prin care clientii pot comanda limuzine cu sofer sau taxiuri. Acest serviciu usor, venind la pachet cu tehnologia si usurinta necesara a produs schimbari pe piata mondiala.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: uberscurgere de informatiiuber lege incalcata