Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se apropie primavara! Cum faci organizarea livezii comerciale?

de Nita Alina 16 Feb. 2016 2534
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista livezi 'comerciale' si cele pentru consum propriu. Dar, fie ca este vorba de o livada mare sau o mini-livada, la organizarea ei veti tine cont de particularitatile pomilor si de lucrarile agrotehnice care trebuie aplicate, de apa si relief.

Apa si relieful determina, bineinteles, marimea si orientarea parcelelor, sistemul de intretinere si lucrare a solului, cat si amenajarea terenului respectiv, in vederea retinerii apei pe versanti, a conservarii pamantului, a eliminarii excesului de apa in anumite cazuri, toate avand ca obiectiv cresterea fertilizarii solului.

Mai multe detalii despre livada perfecta

Lucrarile care tin de organizarea interioara
Acest gen de lucrari se refera la parcelarea, trasarea si amenajarea drumurilor, amplasarea plantatiilor antierozionale, stabilirea si repartizarea speciilor si port-altoilor pe terenul dumneavoastra.

In domeniul pomiculturii, parcela reprezinta unitatea teritoriala si de lucru de sine statatoare, in sensul ca poate avea un sens propriu de pichetaj, distante proprii de plantare, sistem propriu de intretinere, de lucrare a solului si de terasare.

Parcelele au deseori forma de dreptunghi. Lungimea acestora trebuie sa fie cat mai vasta pentru a face loc utilajelor agricole. Cu cat panta are o inclinare mai mare, cu atat parcelele au dimensiuni mai mici si invers, la pante cu inclinare mica parcelele pot fi mai generoase.

Cand stabilim speciile, trebuie avut in vedere in primul rand trei factori de vegetatie: caldura, apa si solul in sine. De exemplu, apa limiteaza cultura marului (mai ales in cazul soiurilor tarzii), la regiuni cu precipitatii de peste 650 mm si cu umiditatea atmosferica de peste 60%.

Cele mai multe soiuri de par si prun nu-si pot pune in valoare intregul potential de productie cand precipitatiile sunt sub 600 mm.

Acelasi comportament este valabil in cazul precipitatiilor sub 550 mm. Doar caisul si migdalul reusesc sa ofere o productie decenta in conditii de precipitatii sarace. Solul este foarte important in cazul productiei.


Mai multe detalii despre livada perfecta



Tags: livadapomipomiculturalivada comerciala

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]