Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top global al atractivitatii pentru investitii in infrastructura verde. Romania este pe locul 39

de Bianca Tila 15 Nov. 2022 523
Top global al atractivitatii pentru investitii in infrastructura verde. Romania este pe locul 39
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Tara noastra ocupa locul 39 intr-un top al celor mai atractive 61 de state la nivel global pentru investitii in infrastructura verde, reiese din Green Infrastructure Finance Propensity Index, realizat de PwC, care arata decalajele semnificative intre state in finantarea infrastructurii verzi.

Dintre statele din Europa incluse in clasament, Romania se afla la final. In acest sens, Marea Britanie ocupa locul 2, Suedia locul 3, Olanda locul 6, Franta locul 8, Germania locul 10, Spania locul 11, Belgia locul 13, Portugalia locul 15, Cehia locul 16, Polonia locul 22, Italia locul 23 si Grecia locul 29. 
 
La nivel global, primul loc din acest top este ocupat de Australia, in timp ce ultimul de Angola.
 
De asemenea, Romania se poate bucura cu faptul ca a obtinut cel mai bun scor la mediul macroeconomic, unde ocupa locul 25. Acest rezultat ia in considerare ratingul suveran al S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) si cresterea PIB. 
 
In ceea ce priveste celelalte categorii, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului: mediul de reglemntare si de afaceri - locul 32, solidaritatea sistemului financiar - locul 34, oportunitatile de finantare ecologice - locul 55, angajamentul fata de obiectivele de mediu - locul 44 si cresterea verde - ultima pozitie.
 
"Studiul a analizat cat de atractive sunt conditiile din diferite tari pentru finantarile private in infrastructura verde, concentrandu-se in special asupra unor elemente precum energia regenerabila, electrificarea transporturilor, gestionarea deseurilor si sprijinirea economiei circulare. 
 
Astfel, capitalul privat continua sa fie interesat in mare masura de tarile cu venituri ridicate, sustinute de apartenenta la organizatii internationale preocupate de clima, cum ar fi OCDE si UE. 
 
Romania a facut pasi importanti in atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal si FIT 55, in special in domeniul energiei regenerabile, unde vedem multe investitii si proiecte, dar mai avem multe de facut in alte arii. 
 
O oportunitate foarte mare este data de PNRR si fondurile europene alocate pentru mediu sau energie verde care vor contribui la progresul tarii noastre in acest domeniu si vor atrage mai multe investitii din mediul privat", a declarat Dinu Bumbacea, country managing Partner, PwC Romania.
 
Finantarea publica nu va fi suficienta pentru a sustine o tranzactie estimata acum la 93,2 trilioane de dolari, la scara, potrivit raportului. De asemenea, finantarea nu se va realiza rapid pentru a indeplini obiectivele Acordului de la Paris.
 
"Insa este mai putin evident cum ar putea colabora finantatorii privati, proprietarii de active si factorii de decizie politica pentru a trece de la pozitia actuala, in care capitalul privat se indreapta in principal catre tarile dezvoltate - in mare parte catre active care genereaza deja venituri previzibile - la o pozitie viitoare, in care banii sa se indrepte si catre pietele emergente si de frontiera subfinantate", scrie Agerpres.
 
Clasamentul este realizat pe baza scorurilor obtinute in functie de sase criterii:
 
- mediul macroeconomic: ratingul suveran S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) si cresterea PIB-ului (2016-26); 
 
- oportunitati de finantare ecologica: oportunitatile de investitii ecologice (incepand cu 2022), numarul de obligatiuni verzi emise si disponibilitatea ajutorului de stat pentru dezvoltare verde; 
 
- soliditatea sistemului financiar - Raportul Sharpe (2016-21), creditele neperformante in raport cu totalul creditelor brute, creditul intern acordat sectorului privat ca procent din PIB, prima de risc de tara si capitalizarea pietei de capitaluri proprii ca procent din PIB; 
 
- cresterea verde (green growth) - cresterea populatiei (2020-50), CO2 pe unitate de PIB si productia de energie regenerabila ca procent din productia totala de energie; 
 
- mediul de reglementare si de afaceri - scorul OCDE privind stabilirea preturilor la carbon, stimulente ecologice si indicele usurintei de a face afaceri; 
 
- angajamentul fata de obiectivele de mediu - companii care isi stabilesc obiective stiintifice pentru atingerea unui nivel zero net si angajamente guvernamentale privind reducerea emisiilor la nivel national.
 
In studiul prezentat au fost incluse 61 de state si teritorii care reprezinta 83% din populatia lumii, 88% din PIB-ul mondial si 83% din emisiile de CO2 la nivel mondial.
 
In ceea ce priveste misiunea PwC, aceasta construieste incredere in cadrul societatii si contribuie la rezolvarea unor probleme majore. 
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: pwcromania loc 39investitiiinfrastructura verdetop global

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Investitiile nete in economia romaneasca au crescut

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 189,3 miliarde de lei in 2023, in crestere cu 16,6%, fata de anul anterior, conform...

Investitiile straine directe s-au redus

de Bianca Tila
13 Feb 2024
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 6,587 miliarde de euro in 2023, de la 10,039 miliarde de euro in 2022, conform...

Piata investitiilor imobiliare din Romania s-a injumatatit

de Bianca Tila
12 Sep 2023
In primul semestru al acestui an, piata investitiilor imobiliare din Romania a inregistrat o valoare de 168 de milioane de euro. Aceasta suma este...

Bunnyshell: O noua runda de investitii

de Bianca Tila
26 Iul 2023
Bunnyshell este un stratup romanesc Enterprise SaaS implicat in dezvoltarea software pentru echipe. Acesta lanseaza o noua runda de investitii in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]