Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarile auto noi in Romania vor incheia anul pe crestere

de Bianca Tila 18 Aug. 2023 73
Vanzarile auto noi in Romania vor incheia anul pe crestere
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi din tara vor incheia acest an pe crestere, estimata la aproximativ 7% fata de 2022. Totusi, productia auto locala va fi pe minus.

"Piata auto din Romania a avut o evolutie buna in acest an, cu un progres remarcabil pe segmentul de masini electrice si o scadere importanta pe cel de masini second hand. In schimb pe partea de productie, desi s-a inregistrat o usoara revenire in unele luni, previziunile pentru intreg anul nu sunt prea optimiste. 
 
Ne asteptam ca reluarea productiei de vehicule comerciale usoare in 2023 sa compenseze partial pierderea rapida a productiei de automobile. Atat Ford, cat si Renault-Nissan-Mitsubishi au planuri pana in 2030 cu Transit Courier si Dacia Dokker", a declarat Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor pentru industria automotive, PwC Romania.
 
In T2, vanzarile de autoturisme au crescut cu 13,8% comparativ cu acelasi interval al anului trecut si cu 59,6% fata de aprilie - iunie 2020. Indicatorul Sentimentului Economic a ramas relativ stabil, insa indicatorul de incredere industriala a avut o traiectorie in zig-zag, alternand intre pozitiv si negativ la fiecare cateva luni. Aceasta evolutie are impact asupra cifrelor de vanzari.
 
In ceea ce priveste cresterea de 7%, aceasta plaseaza Romania pe locul doi in regiune, dupa Ungaria (7,7%) si inaintea Slovaciei (6,8%), Poloniei (3%) si Cehiei (2%).
 
In T1 2023, Dacia a inregistrat o crestere de 45,9% fata de intervalul similar din anul trecut. Compania a vandut mai multe masini decat urmatoarele cinci marci la un loc. Se preconizeaza ca vanzarile de vehicule utilitare usoare si vehiculele de pasageri vor continua sa se apropie de nivelurile din 2019.
 
Nivelul vanzarilor de vehicule pentru pasageri din 2019 va fi depasit in 2026, chiar daca ratele de crestere vor incetini simtitor, conform estimarilor Autofacts. 
 
La nivelul celor cinci piete, vanzarile de vehicule usoare ar urma sa creasca moderat, cu 4,2% in 2023 comparativ cu 2022. Dintre pietele analizate, tara noastra este singura piata cu o crestere negativa prognozata pentru acest an fata de anul precedent. In acest sens, volumele de productie sunt proiectate sa scada cu 3,2% de la an la an, potrivit Autofacts.
 
Pana anul trecut, Romania s-a plasat pe locul al treilea in Europa Centrala dupa nivelul productiei auto, dupa Cehia si Slovacia si inaintea Poloniei si Ungariei. Insa, in acest an va scadea un loc, fiind depasita de Polonia, iar pana in 2026 ar urma sa fie surclasata si de Ungaria.
 
Productia din cele cinci state din Europa Centrala analizate a crescut in primul semestru cu 16,9%, comparativ cu primele sase luni din 2022, la 2,1 milioane de unitati. 
 
Rata de crestere prognozata pentru intreg anul este de 9%, Polonia urmand sa afiseze cea mai mare crestere, cu 33,4%, in timp ce singura scadere va fi inregistrata de Romania, cu -3,2%.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: autodaciavanzari auto romania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

ASF: Peste 170 de entitati neautorizate presteaza in mediul online servicii si activitati de investitii

de Bianca Tila
16 Iun 2023
Autoritatea de Supraveghere Financiara a descoperit peste 170 de entitati neautorizate care presteaza in mediul online servicii si activitati de...

Afacerile din comertul cu autovehicule au crescut cu 17,5%

de Bianca Tila
18 Mai 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri in T1 al acestui an atat ca serie bruta cu 17,5%, cat si...

Industria auto din Romania incepe anul in crestere

de Bianca Tila
15 Feb 2023
Cele doua uzine de automobile din Romania au produs mai mult in comparatie cu un an in urma. In ceea ce priveste volumul, acesta este in scadere fata...

Piata auto din Europa a crescut puternic in noiembrie

de Bianca Tila
15 Dec 2022
In Europa, vanzarile de autoturisme au inregistrat o crestere de doua cifre si in luna noiembrie. De asemenea, Dacia a reusit sa vanda mai multe...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]