Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce nu m-a invatat tata despre bani

de Laura Agarafinei 23 Iul. 2010 3362
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pe la sase ani am invatat sa fac singura cumparaturi. Aceasta etapa a generat in mintea mea o serie de intrebari precum „De unde vin banii?” si „Unde se duc?”.

Imi amintesc ca l-am intrebat pe tatal meu intr-o zi de ce sunt banii asa importanti si cum e posibil sa schimbam o bucata de hartie pe o ciocolata. Bineinteles ca tata nu avea cum sa imi explice mie, la acea varsta, cum bate BNR-ul moneda, asa ca a ales o explicatie potrivita: mi-a spus ca banii sunt facuti dintr-o hartie speciala, care se gaseste foarte greu si de aceea sunt ei foarte pretiosi.

Acel raspuns a generat o alta serie de intrebari, la care din pacate nu am mai primit tocmai cele mai potrivite raspunsuri. Asadar, tata nu m-a invatat cum sa cheltuiesc banii eficient, cum sa economisesc sau cum sa fac ca sa ii inmultesc.

De ce nu m-a invatat? Pentru ca, la fel ca toti romanii din acea perioada, tatal meu nu constientiza importanta educatiei financiare. Desi stia foarte bine ca viata noastra se invarte in jurul banilor, nu isi dadea seama ca trebuie sa invatam cat mai multe despre ei. Nu stia ca scopul nostru nu trebuie sa fie sa muncim pentru bani, ci banii sa lucreze pentru noi.

Cand am crescut mai mare, prin scoala generala, avand vacanta mare disponibila, am vrut sa ma angajez. Parintii mei nu au fost de acord, pe motiv ca „am timp toata viata sa muncesc”. Ramasa cu gandul la filmele americane in care totii copii lucrau in vacanta, strangeau bani, iar la sfarsitul verii isi cumparau biciclete, am zis ca probabil parintii mei au mai mare dreptate. Si din pacate „profetia” lor s-a adeverit, iar eu am pierdut niste lectii importante legate de bani, pe care pustii americani le primeau muncind in vacanta.

Au trecut ceva ani de atunci. Filmele americane nu au schimbat prea mult conceptiile parintilor din ziua de azi. Exista inca multi parinti care muncesc din greu pentru a le oferi copiilor totul, fara ca ei sa faca nimic, exista „copii” de 23-24 de ani care nu au produs 1 leu in viata lor, exista oameni inteligenti care fac scoli de afaceri si care isi asteapta luna de luna salariul de la cei pentru care banii lucreaza. De ce? Pentru ca nu au primit educatie financiara inca de mici copii.

Odata cu venirea crizei, oamenii au inceput sa constientizeze ca ceva le lipseste si cred ca tocmai sunt in plin proces de descoperire. Cred cu tarie ca romanii se vor responsabiliza si vor dori sa invete cum sa foloseasca banii, cum sa faca educatie financiara in familie si cum sa-si lase copiii sa munceasca de mici, pentru a nu fi nevoiti sa lucreze cand vor fi mari!


Spune-mi pararea ta despre bani si poti fi primul care va primi o lucrare exceptionala despre educatia financiara in familie! Detalii aici!



Tags: banieducatie financiarafinante personale

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

"Nicio afacere nu aduce bani!"

de Mihai Balescu
05 Nov 2014
O afirmatie derutanta, nu-i asa? Ea a fost facuta in urma cu aproape 40 de ani de H.S. Kahm, un renumit consultant american, autorul a numeroase...

Cei mai buni bani

de Mihai Balescu
14 Oct 2014
"Va aruncati ochii pe fereastra si vedeti ca in fata casei voastre este o bancnota de 20 $, pe care o sufla vantul de colo-colo. Ce faceti? Variante...

Agramat, dar cu bani

de Mihai Balescu
08 Oct 2014
"Am invatat in scoala sa calculez volumul unui tetraedru - la ce mi-a folosit?", spunea cineva intr-o discutie. "Nu mi-a trebuit niciodata asa ceva,...

Sa facem bani!

de Mihai Balescu
29 Sep 2014
Intr-o zi, cativa copii de la o scoala din SUA au gasit in curte, in timpul unei recreatii, o carte de vizita. Si s-au ingramadit imediat in jurul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]