Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheia succesului dupa modelul elvetian

de Marian Curelaru 03 Feb. 2014 3177
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In urma cu catava vreme, cand criza isi facea de cap calcand ca un tavalug asteptarile optimiste, iar agentiile de evaluare financiara scadeau fara jena ratingul unor mari puteri europene, a rasarit si intrebarea de la care porneste acest editorial: "Care este cheia succesului economic al elvetienilor?"

Intrebarea implica, desigur, o anumita frustrare, in masura in care multe tari mai mari ca teritoriu si ca populatie se vad intrecute in bogatie de "mica" Elvetie, prezenta constant in topul mondial dupa PIB pe cap de locuitor.

Din aceasta frustrare rasar si temerile celor care, veniti la lucru sau cu afaceri in Confederatia Helvetica, presimt ca nu vor reusi sa faca fata si vor primi in plina figura socul adaptarii.

In sprijinul rezolvarii unor astfel de probleme, cercetatorii si-au atintit instrumentele analitice asupra "specificului cultural" al Tarii Cantoanelor, in tentativa de a deslusi ce-i face atat de speciali pe elvetieni si, mai ales, atat de eficienti. Teoreticienii patrund insa astfel intr-un tinut minat de riscuri, in care pandesc la fiecare pas stereotipurile culturale sau capcana idealizarii.

Vorbim, de pilda, despre ceea ce-i evoca numele Elvetiei, nu doar romanului, ci europeanului in general, in zilele noastre: munti, ceasuri, banci, ciocolata, neutralitate si reuniuni internationale.

Dincolo de aceasta perceptie superficiala, cercetarea specificului cultural dezvaluie pe alocuri tentatia punerii in opozitie a profilului germanic cu cel latin, un demers in egala masura bantuit de tipare, chiar daca ele sunt mai elaborate, mai rafinate.

Din aceasta perspectiva vom afla ca identitatea elvetiana poate fi definita drept o "unitate fara uniformitate", deoarece, in pofida marii sale diversitati, Confederatia Helvetica este una din democratiile cele mai stabile din lume, o tara divizata de bariere fizice, lingvistice si culturale, dar unita prin vointa de a fi elvetian.

Elvetienii au o conceptie secventiala a timpului: ei efectueaza cate o sarcina pe rand, se concentreaza asupra muncii lor, detesta sa fie intrerupti si sunt enervant de pedanti in privinta punctualitatii. Timpul este considerat ca linear si rigid, mai accentuat in Elvetia germanica decat in regiunile latine.

In comunicare, mesajele trebuie sa fie transmise intr-o maniera precisa si explicita. Relatiile interpersonale sunt plasate in plan secund. Cinstea si adevarul sunt regula, iar mesajele indirecte sunt percepute ca ineficace.

Din punct de vedere politic, valorile elvetiene sunt mai curand "feminine": un discurs moderat, o atitudine pozitiva fata de institutii, rezolvarea conflictelor prin compromis si participarea la numeroase forme asociative.

Respectul se castiga pentru ceea ce o persoana realizeaza si nu pentru un statut legat de origine, pozitie sociala sau relatii.

Disciplina, politetea, curatenia, perfectionismul si precizia sunt simboluri nationale.

Revenind, asadar, la intrebarea "Care este cheia succesului economic al elvetienilor?", daca toate trasaturile descrise pana acum nu aduc in suficienta masura un raspuns, voi face apel la istoria recenta. In martie 2012, sindicatele din Elvetia au putut supune unui referendum intrebarea daca cetatenii vor zece zile de concediu in plus (in conditiile in care aveau 20 de zile de concediu pe an si lucrau 42,2 ore pe saptamana). Raspunsul a fost NU, in proportie de 67%.

Tot restul decurge din aceasta pozitie de principiu.


Tags: succesmodelelvetiamentalitatestereotipuri culturale

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Succesul este rezultatul esecului!

de Catalin Chivu
22 Oct 2015
Oamenii cei mai de succes nu sunt cei care stiu sa aiba succes, ci aceia care stiu sa piarda. Cei care stiu sa si piarda inteleg rolul pe care-l...

Secretul pentru afaceri de succes: puterea prezentului

de Maria Nicutar
07 Ian 2015
Eckhart Tolle se poate sa fie un nume cunoscut si pentru tine. Este faimos pentru milioane de oameni din intreaga lume. Si nu pentru ca este frumos,...

Cum sa faci afaceri prin modelarea si taierea arbustilor - topiary?

de Dragos Craciun
11 Dec 2014
Arta ornamentarii cu forme diverse rezultate prin modelarea si taierea arbustilor, se numeste "topiary", iar oportunitatea de afaceri pe care o aduce...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]