Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti scoate bani din reciclarea PC-urilor vechi

de Banila Silviu Marian 12 Iun. 2013 21825
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Imi aduc aminte de primul meu calculator, un Compaq Prolinea cu procesor de 75 megaherti, 8 “mega” de RAM si un harddisk de 560 MB, cat sa incapa un Windows 95 si 2-3 melodii mp3, care la acea vreme reprezentau o revelatie. Nu, nu sunt atat de batran, am “doar” 30 de ani si stiu ca fiecare calculator isi gaseste sfarsitul lui, dupa ce si-a servit cu daruire stapanul.

Vechiul meu PC se strica din doua in doua ore si la acea vreme, il duceam la “mecanic”, deoarece nu ma pricepeam la service. Ei bine, dupa un timp, mi-am dat seama ca nu e asa greu si am inceput sa repar singur calculatoarele. Si tot s-au strans. Si s-au strans. Am schimbat multe computere, chiar foarte multe, pana acum, cand am ajuns sa am un laptop Dell de prin 2006, de la care redactez acest material. Fiecare PC pe limba lui pierde, dar ce-ar fi sa avem grija si de mediul inconjurator?

Stiti deja ca exista companii de reciclare. Totusi, in cadrul companiilor mari, aceste programe de reciclare nu functioneaza mereu in mod corespunzator. Aici ai putea interveni tu, cu afacerea ta de reciclat PC-uri, salvand mediul inconjurator si generand venituri substantiale.

Aceasta industrie a reciclarii de PC-uri nu este noua, am tot citit despre ea. Sa nu uitam ca toti am incercat la un moment dat sa scapam de un PC vechi din casa si multi am facut “pacatul” de a-l arunca undeva, “de unde sa-l ia cineva”. Ei bine, mediul inconjurator il va asimila si de acolo rezulta tot felul de chimicale, substante periculoase si alte probleme binecunoscute. Un computer vechi devine demodat, mai ales in vremea tabletelor sau atunci cand utilizatorul face un upgrade si renunta la vechiul sau prieten de plastic. Mai mult, pentru companii, reciclarea a mii de calculatoare devine o misiune imposibila si numerosi antreprenori s-au plans de aceasta problema.

Pentru a scoate bani din asta, am avea nevoie de contactele companiilor respective, in prima faza. Sa nu uitam ca acestea schimba parcul de calculatoare la trei ani. Si inca ceva: bancul ala cu tabletele in corporatii ramane o legenda frumoasa; v-ati gandit cum ati scrie pe tableta un articol? Cum ati formata un fisier Excel? Cum ati fi performanti? Tableta ramane o jucarie frumoasa, ca urmare, in companii, vom vedea cicluri si cicluri de transformari in zona parcului de PC-uri, in urmatorii ani. Eu n-am vazut, sincer, un birou fara calculator in companiile pe care le-am vizitat (aici incadram si laptopurile, bineinteles).

Astfel, ii poti ajuta pe antreprenori sa scape de PC-urile vechi, contra unor taxe; de asemenea, trebuie sa stii ca unele componente nu mai pot fi revandute. Asigura-te ca practici un pret bun, astfel incat sa-ti acoperi costul carburantilor si al transportului, dar sa ramai in acelasi timp competitiv. Verifica mereu preturile concurentei. Vezi ce servicii ofera si la ce bani.

La inceput, nu e bine sa te intinzi mai mult decat iti permite plapuma, o stiu din propria experienta, de pe vremea cand “activam” in zona reparatiilor de calculatoare (“So 2000’s!”). Ofera pentru inceput servicii de transport si reciclare si apoi alte optiuni. Asigura-te ca harddisk-urile acestor computere sunt formatate. Restul echipamentelor sunt relativ simple, in timp ce spatiile de stocare raman sensibile. Clientii nu vor ca datele lor sa fie “vandute” din greseala unor necunoscuti. Categoric nu le-ar mai putea recupera!

Si acum o sa imi adresati o intrebare fireasca: Bine, bine, dar ce facem cu aceste PC-uri dupa ce le ridicam?

Aici poti scoate un profit frumos. Calculatoarele vechi se vand la preturi modice, intr-adevar, dar se vand (aviz colectionarilor). Pentru modelele mai recente, totusi, poti obtine bani cu adevarat frumosi. Cat timp computerul functioneaza (hardisk-ul, booteaza corect in BIOS si trece de “testul pornirii”), ai la indemana un produs care poate fi vandut si valoreaza ceva (sa nu uitam ca tu l-ai luat gratis).

Ai putea sa ma intrebi si daca o asemenea afacere merita investitia ta. Ei bine, da. Am si un exemplu clar. Firma de gravura a unui prieten isi schimba parcul de calculatoare. Bun. Ce facem cu PC-urile vechi? Ele sunt vandalizate de angajatii nestiutori, care smulg piesele si le cara acasa, crezand ca valoreaza ceva. A avut loc un adevarat “atac” asupra bietelor unitati centrale. Fiecare a plecat cu ce a putut, ca, deh, erau gratis. Ma intreb unde au ajuns aceste componente, multe din ele nocive, odata cu trecerea timpului… N-ar fi fost mai bine ca domnul respectiv sa apeleze la o firma specializata? Cu siguranta.


Tags: reciclare pcreciclarea calculatoarelorpc-uri vechireciclare pc vechi

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]