Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa va anuntati angajatii ca vor urma reduceri de personal

de Maria Nicutar 30 Mai. 2011 2928
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru ambele parti, aceasta este o situatie dificila. Ca angajator v-ati asumat raspunderi fata de personal, poate ati facut promisiuni de promovare. Acum este timpul sa renuntati la unii dintre acestia si este cazul ca le transmiteti vestea intr-un mod cat mai profesional si in acelasi timp empatic.

De-a lungul timpului s-a dovedit a fi o sarcina prea coplesitoare pentru angajatori si s-a recurs la ajutorul expertilor in reduceri de personal. Acestia sunt afiliati firmelor care asigura si un transit mai usor pentru noul somer. In cazul in care nu sti contractat o astfel de firma va trebui sa luati problema in mainile proprii.

Dar cum le spunem ca ar putea ramane fara locuri de munca?  Expertii din domeniu ne sfatuiesc sa urmam cativa pasi esentiali pentru a reduce numarul de angajati in mod eficient si cu mult tact:

1.    Luati decizia impreuna cu departamentul de resurse umane. Consultati contractele de munca si prevederile fiecarui angajat. Asigurati-va ca nu concediati personal cu drepturi speciale:femei insarcinate, mame care inca beneficiaza de cele 6 luni post-concediu de crestere a copilului samd.

Motivati concedierea fiecaruia si priviti situatia cu cel mai mare grad de obiectivism posibil. In acest fel veti putea evita situatia intentarilor de procese si veti putea comunica staff-ului vestea mai usor, stiind ca totul se reduce la cifre si calcule, si nu la preferinte.

2.    Odata ce ati stabilit clar care este numarul angajatilor la care veti renunta este momentul sa decideti impreuna cu toate departamentele implicate:resurse umane, contabilitate, management samd in cate transe veti realize reducerile.

Acest mod de a atinge obiectivul necesar este cel mai eficient deoarece va da posibilitatea sa observati cum decurge activitatea firmei dupa fiecare transa de concedieri. Veti descoperi, poate, ca nu se mai face necesara concedierea altora sau poate veti realiza ca ati concediat prea multi angajati.
 
Nu uitati ca cifrele de pe hartie nu se reflecta cu exactitate in situatia reala. Trebuie sa mai luati in calcul si productivitatea si performanta cu care va lucra restul personalului. Se poate sa ii motivati si in speranta ca vor fi scosi de pe lista de concedieri sau nici nu vor mai fi adaugati. Pe de alta parte este posibil sa nu mai dea randament si sa astepte momentul in care vor fi notificati de concediere.

3.    Vestea trebuie data personal angajatului in cauza. In functie de marimea companiei, de importanta postului ocupat va trebui sa decideti cine il va notifica pe acesta de intreruperea contractului de munca. Este bine sa alegeti o persoana care i-a fost superior, care sa trateze problema cu mult calm si profesionalism si in acelasi timp sa arate empatie fata de viitorul somer.

Puteti sa treceti mai usor peste dificultatea procesului de reducere de personal daca veti pune la dispozitia angajatilor concediati scrisori de referinta, contacte ale firmelor unde isi pot continua activitatea, salarii compensatorii.




Tags: reduceri de personalangajatitransa de concedieri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Nu ne mai permitem sa ramanem simpli angajati si in 2014

de Maria Nicutar
13 Ian 2014
Acesta este adevarul si nimeni nu il poate contesta. Nu ai cum sa negi faptul ca un loc de munca, oricat de bun ar fi, ar putea sa iti aduca...

Cei mai slabi angajati ai tai? Ai fi surprins...

de Maria Nicutar
13 Nov 2013
Cei mai slabi angajati ai tai sunt cei care cu greu isi castiga salariul. Sunt cei pe care incerci, cu rezultate minime, sa ii motivezi, sa ii...

De ce ai nevoie in 2014? De mai multi angajati-vedeta!

de Maria Nicutar
29 Oct 2013
Angajatii-vedeta devin o sursa incredibila de conflicte si discutii in birourile prin care trec. Trec rapid, nu stau la discutii, nu stiu ultimele...

Crezi ca ai destula grija de angajatii tai?

de Maria Nicutar
23 Sep 2013
Ramanem total uimiti cand aflam ca alte companii depun eforturi atat de mari pentru angajatii lor. Ba pot sa spun ca am avut neplacuta ocazie sa aud...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]