Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre lene ca factor de progres si ca oportunitate

de Marian Curelaru 13 Feb. 2014 2461
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sunt tot mai clare semnele ca unele activitati si produse culturale sunt pe cale de disparitie: scrierea de mana, caligrafia, scrisorile, presa scrisa, cartile tiparite, librariile... Avem nevoie de o noua ecologie pentru protejarea acestor specii culturale sau trebuie sa admitem ca toate se incadreaza in mersul istoric inexorabil si ca nu ne putem opune progresului?

Din toate procesele de extinctie evocate mai sus, perspectiva disparitiei scrierii de mana pare cea mai evidenta. Amenintarea vine de la mai comoda scriere pe tastatura (computer, smartphone, tableta). Vom inceta sa mai invatam caligrafia? Incepand din acest an, in 45 de state americane, scrisul de mana a devenit materie optionala in scoli. In locul caligrafiei, elevii din aceste state vor studia Word-ul ca disciplina scolara.

Cate scrisori in sensul clasic, de mesaje personale scrise de mana, ati primit in cutia de scrisori in ultima vreme? Cei mai multi vor raspunde probabil: niciuna.

In Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat anul trecut ca n-au mai scris nimic de mana de mai bine de 6 luni.

E-mail-urile, SMS-urile si MMS-urile minimaliste (intesate de prescurtari si acronime) au inlocuit in mare masura scrisorile.

Un argument al celor care resping scrierea cursiva este ca scrisul de mana ar fi prea diversificat si ar cere prea multe eforturi din partea cititorului pentru a-l descifra. Intr-adevar, chiar si atunci cand nu tinde spre nivelul de arta al caligrafilor, ci se doreste a fi o simpla deprindere, scrierea de mana implica ani de munca, de invatare si de exercitii.

Va fi ea in urmatoarele decenii o practica rezervata celor refractari fata de digital, caligrafilor si celor traditionalisti?

Cum vor fi capabili sa citeasca scrierea de mana toti cei care nu vor sti sa scrie decat pe computer sau pe dispozitive mobile, cand se stie ca scrisul si cititul sunt asociate?
Caligrafii si grafologii vor deveni o raritate?

Evident, putem sa deplangem toate aceste evolutii si sa participam la o miscare de rezistenta pentru salvarea unor valori traditionale. Dar putem si sa le privim mai pragmatic, sa le vedem drept inceputul unor transformari mult mai ample, care vor modifica radical unele piete si vor oferi astfel oportunitati de afaceri nebanuite pentru antreprenorii vizionari.


Tags: tendintescriere de manascriere pe tastaturacaligrafieinvatamantoportunitati

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]