Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Liderii buni stiu cand sa iasa in felul lor
Exista un moment in care, ca antreprenor, trebuie sa te opresti din activitatile zilnice pe care le ai si sa aluneci in rolul de supraveghetor. Asta inseamna ca ai invatat deja ce inseamna a delega responsabilitati angajatilor tai. Dar, pentru multi antreprenori care isi privesc business-ul ca pe propriul lor copil, acest lucru este mai usor de zis decat de facut.
Propriul meu plan de afaceri
Cresterea prepelitelor japoneze
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Sa ne intoarcem putin in timp. In momentul in care ai infiintat prima ta companie, ai fost implicat in fiecare aspect ce tinea de activitatea acesteia. Cand firma a crescut, ai avut nevoie de ajutor pentru a face lucrurile sa mearga, asa ca ai inceput sa angajezi mai multi oameni. Ai inceput astfel, odata cu angajarea primilor oameni, sa delegi sarcini si indatoriri specifice. Pe masura ce ei si-au dovedit increderea si capacitatile, ai inceput sa le oferi proiecte mai mari si, eventual, posibilitatea de renuntare la vechile responsabilitati.
Sa inveti a delega sarcini este o continua calatorie. Jumatate din batalie este castigata prin angajarea de oameni in care ai incredere sa le oferi o noua responsabilitate. Cealalta jumatate este aceea de a crea activitati care sa nu dea gres. Aceste doua probleme se reduc la o buna comunicare. In multe firme mici, angajatii pot purta mai multe palarii. Ca urmare, acestia nu sunt intotdeauna siguri care este prioritatea lor principala. Este responsabilitatea ta ca sef sa ii informezi:
• Care sunt sarcinile si responsabilitatile lor si care dintre ele au prioritate in fata altora;
• Ce inseamna sa faci o treaba buna. Nu te astepta ca angajatii sa stie instinctiv acest lucru; este treaba ta sa defineasti si sa descrii lucrul bine facut. Arata-le directia buna; fii concis si foloseste-te de exemple.
• Care sunt limitele autoritatii lor;
• Cum sa raporteze situatiile. Cat de des doresti sa obtii o actualizare? Ce ar trebui sa includa? Doresti un raport in scris sau accepti si o raportare verbala?
• Cum arata indicatorii lor de performanta. Nu te poti astepta ca oamenii sa aduca imbunatatiri, daca nu le oferi feedback constant.
Chiar daca nu ai realizat fise de post speciale pentru fiecare angajat al firmei tale si chiar daca nu le analizezi performanta constant – in multe firme mici nu se intampla – este necesar sa comunici aceste informatii angajatilor tai.
Dar ce se intampla cand nu ai oamenii potriviti si cand delegarea nu da rezultatele asteptate? In acest caz poti oferi angajatilor sesiuni de training specializat, pentru a ii ajuta si a te ajuta sa le gasesti locul in companie. De exemplu, unii angajati nu isi doresc anumite responsabilitati care sa le solicite latura decizionala. Pentru acestia poate ca exista un loc in organizatie unde pot sa-si desfasoare activitatea fara a fi intrebati prea multe.
Daca nici o varianta nu functioneaza, va trebui sa faci acel pas dificil de a-ti inlocui angajatii neproductivi cu oameni care vor accepta responsabilitatile cu nerabdare. Asta inseamna conceptul de lider, la modul cel mai dur.
Odata ce ai gasit oamenii, programele si procesele potrivite, afacerea ta ar trebui sa functioneze, practic, singura. Acesta este momentul in care te poti desprinde in conditii de siguranta de activitatea din firma ta, pentru a te plasa undeva la o anumita distanta care sa iti ofere cea mai buna viziune pentru cresterea pe termen lung a companiei tale.
Acestea fiind spuse, delegarea nu inseamna niciodata abdicare. Inseamna, mai degraba, sa lucrezi la afacerea ta, nu in compania ta.
Articole conexe
10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani
de Florin AmarieiA fi antreprenor poate cere transpiratie si lacrimi
de Dan Iacobescu3 minciuni despre leadership pe care nu trebuie sa le crezi
de Magdalena Popa3 trucuri pentru a organiza mintea unui antreprenor foarte ocupat
de Andrioae RuxandraAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit