Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Oamenii care vorbesc cu banii lor...
Oamenii nu mai vorbesc de mult timp cu banii lor. Adevarul este ca de multe ori ii injuram, ii mototolim, ii cheltuim pe tampenii, pe idiotenii, pe lucruri care nu ne sunt de folos. Apoi vine si etapa cand ii refuzam cand ne apar in cale. Totul poate duce, dupa anumite teorii desigur, catre esec in ceea ce priveste prosperitatea noastra financiara.
Discutam acum cateva zile cu un prieten foarte bun, despre bani. Despre ce sa mai vorbesti cand e criza si toata lumea se leaga de criza pentru a-si explica esecurile in dragoste, in cresterea copiilor, in cariera samd. In drum spre o cafenea m-a vazut aplecandu-ma dupa o moneda de 1 ban. A ras cu pofta, la fel cum fac si ceilalti care ma vad facand acest gest, de a ridica un ban considerat inutil. M-a intrebat de ce as face asa ceva. I-am raspuns, punand banutul in portmoneu, ca e o superstitie de-a mea, sa nu ocolesc banii. Tata m-a invatat asta si eu radeam de el. Apoi, cu anii, incep sa seman cu el din ce in ce mai mult si incep sa ma bucur cu adevarat de lucruri preluate de la el fara sa realizez.Cultura castravetelui anti-diabet
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Apoi mi-a povestit despre o teorie care lui i se pare extrem de interesanta, o teorie care ne explica de ce nu avem parte de prosperitate financiara si de ce unii au parte de ea din plin.
"Oamenii aia bogati vorbesc cu banii lor, ii trateaza asa cum trebuie, ii chibzuiesc, ii fac sa creasca, ii ajuta sa ajunga in locurile potrivite, sa fie toti laolalta, ii pretuiesc, Maria, intelegi?"
Nu, nu inteleg de ce as pretui banii! Pretuiesc faptul ca ei in dau ocazia sa imi cresc copilul si cam atat. Mai mult nu stiu ce este de pretuit. Si in nici un caz nu ma trezesc dimineata sa ii salut, sa ii intreb daca vor o cafea sau daca le este frig. Dar, desigur, nu acesta este modul de a vorbi cu banii, modul la care se referea omul.
Teoria amicului meu spune ca banii nu trebuie ocoliti. Nu stiu cine se mai apleaca dupa un banut pe strada, desi sunt sigura ca mai exista si astfel de specimene. Sunt bani, ii vedem, dar nu ne aplecam. Nu ne aplecam sa ii luam de jos fiindca ne dor salele, fiindca avem reumatism, fiindca sunt murdari. De parca cei din buzunare nu ar fi destul de murdari.
Adevarul cel mai crunt este ca nu pretuim banii. Poate cunostem pretul lor, pretul produselor si serviciilor pe care ni le dorim, pretul pe care il platesti cand vrei ce e mai bun pentru copiii tai. Problema este ca nu pretuim nimic indeajuns de mult pentru a ne atrage bunastare financiara. Si eu intru in aceasta categorie. Ma duc la cumparaturi si am impresia ca imi trebuie si aia, si aia, si aia, si de ce nu si aia, poate si aia, hai sa o iau si pe aia, ca cine stie... Si apoi urmeaza un sentiment urat, dar bine fondat, de ingrijorare, de vinovatie. Ma simt ca un copil care isi face de cap cu jucariile si le strica. Vine mama si ma dojeneste cu o privire grava, o privire care trece prin mine si care ma striveste, imi da un gol in mine.
Cam asa facem noi lucrurile. Spun acest lucru fiindca stiu ca nu sunt singura care procedeaza asa. Ma uitam in camara zilele trecute si mi-am dat seama ca nu mai am multe prin ea, cam batea vantul. Pana la salariu mai e ceva de tras. Apoi m-am uitat cu atentie si mi-am dat seama ca as avea destule alimente pentru inca o luna. Trebuie doar sa te uiti cu atentie. Nu trebuie sa fie belsug pentru a avea ce sa gatesti. Trebuie sa existe atentie, chibzuiala, grija.
La fel stau lucrurile si cu banii. Putem sa batem si second hand-urile fara rusine, putem sa luam si un ulei mai ieftin, putem sa renuntam la balsam de par si sa ne spalam si cu sampon mai ieftin, putem sa renuntam la multe, multe de tot si asta fara sa ne schimbam viata, fara sa suferim. Adevarul este ca ne trebuie mentalitatea care sa ne ajuta sa ne gestionam banii cu cap, cu inteligenta. Atunci va veni si momentul in care sa ne ajungem cu mai putin, momentul in care sa ne uitam in buzunare si sa observam ca viata nu ni s-a schimbat decat in bine. Si odata cu buzunarele, ni s-a schimbat si modul de a ne trata banii, de a discuta cu ei, de a tine la ei, de a-i gestiona si de a-i organiza pentru ca ei sa lucreze pentru noi.
Aleluia!
Articole conexe
"Nicio afacere nu aduce bani!"
de Mihai BalescuCei mai buni bani
de Mihai BalescuAgramat, dar cu bani
de Mihai BalescuSa facem bani!
de Mihai BalescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit