Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Top 7 obiceiuri proaste ale networkingului
Networkingul este un termen care pana acum 40 de ani nu exista in mod oficial. Astazi insa este unul dintre cele mai des intalnite cuvinte in mediile de afaceri, in munca de zi cu zi, in cadrul conferintelor si asa mai departe. Chiar daca este atat de folosit, pentru multi ramane inca un mister cum functioneaza networkingul. Acesta ramane insa un instrument fundamental pentru succesul unei afaceri.
Mai jos ai cateva dintre cele mai proaste obiceiuri ale networkingului care pot sta adesea in calea succesului afacerii tale.
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Cultura de sofran
1. Atitudinea gresita.
Cei mai multi dintre cei care incearca sa faca networking au o atitudine gresita. Multi dintre acestia cred ca networkingul inseamna un singur lucru: vanzarea produselor si a serviciilor. Nu sunt acolo sa isi faca prieteni sau sa isi construiasca relatii profesionale. Sunt acolo pentru a incheia afaceri si atat.
2. Sapa o fantana inainte sa ti se faca sete.
Nu trebuie sa astepti sa faci totul de unul singur. Stabileste noi contacte si dezvolta relatii fara sa ai nevoie neaparat in acel moment de serviciile persoanelor respective. Este bine sa iti construiesti o retea de oameni de business la care sa stii ca vei putea apela in viitor.
3. Nu esti promoter, ci om de afaceri.
Ai vazut, cu siguranta, cum in cadrul unor intalniri de networking, unii antreprenori isi distribuie unii altora toate cartile de vizita inca din primele cinci minute ale intalnirii. Nu se uita in ochii celor carora le dau cartile de vizita, nu le strang mainile si trec mai departe dupa ce fac schimb de carti de vizita. Asta este orice, mai putin networking, pentru ca printr-un asemenea comportament nu se initiaza si nici nu se construiesc relatii.
4. Informatii lipsite de profesionalism.
Este remarcabil cat de des foarte multe carti de vizita contin informatii care demonstreaza lipsa de profesionalism. Cat de des ti s-a intamplat sa primesti o carte de vizita plina de adrese de contact care te trimiteau pe Hotmail sau Yahoo? Astfel de servere sunt ineficiente in comunicarea de afacere si fac o impresie gresita in ochii celor care le primesc.
5. Nu sta la masa cu cei de la compania nepotrivita.
Cei care nu stiu cum sa faca networking merg la astfel de intalniri cu gasca de la birou sau cu intreaga echipa si stau impreuna pe tot parcursul intalnirii fara sa se orienteze in schimb catre cei pe care nu ii cunosc si sa profite astfel de oportunitatea de a cunoaste alti oameni de afaceri. O intalnire de networking nu este una de teambuilding!
6. Iti vinzi produsul inainte ca primul fel de mancare sa fie servit.
Aceasta este din nou o greseala frecvent intalnita. Ca sa ii faci pe ceilalti sa te retina trebuie sa pari interesat de lucrurile cu care acestia se ocupa, sa formulezi intrebari care au legatura atat cu jobul, cat si cu timpul liber al acestora. Imagineaza-ti ca poti oricand sa descoperi ca un anumit om de afaceri de succes are acelasi hobby ca si al tau si sa stabiliti o a doua intalnire pe terenul de tenis.
7. Scurt si la obiect.
Nu ai limita de timp asa ca nu te uita la ceas in timp ce porti o conversatie cu altcineva. Profita inteligent de timpul acordat intalnirii si imparte-l intr-un mod echitabil (nu spun sa petreci doua ore vorbind cu aceeasi persoana pentru ca, din nou, nu ar mai fi networking, dar nu te grabi sa treci prea repede de la o persoana la alta). Invata sa stabilesti un raport intre timpul care iti este pus la dispozitie si ceea ce vrei sa obtii.
Acestea sunt printre cele mai des intalnite obiceiuri de networking care nu pot decat sa dauneze afacerii tale. Par lucruri pe care ai crede ca nu le faci, dar e suficient sa te gandesti cu atentie pentru cateva clipe si iti vei da seama ca ai experimentat si tu macar unul dintre aceste obiceiuri!
Asa ca data viitoare tine cont de aceste sfaturi si vei vedea ca dupa intalnire vei pleca acasa nu doar cu niste carti de vizita in buzunar, ci si cu cateva adevarate relatii de afaceri.
Articole conexe
10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani
de Florin AmarieiOmul de afaceri - Soldatul cu servieta pe care toti il respecta, de teama si din instinct.
de Silviu-marian BanilaIn afaceri, si nu numai, foloseste principiul vasului cu pietricele si nisip
de Codrina LaiuIn afaceri nu te juca cu impresia pe care le-o creezi celorlalti
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit