Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Unde fug romanii de taxe?

de Horatiu Ticau 09 Dec. 2014 3861
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Speriati de numeroasele impozite si taxe din Romania, multi romani aleg sa fuga spre asa-numitele "paradisuri fiscale". Acest fenomen a luat amploare, mai ales dupa cresterea T.V.A. La 24%.

Intr-o tara care introduce tot mai multe taxe pe zi ce trece, numarul lor depasind de mult pragul de 500, e greu sa rezisti, fiscal vorbind, tentatiei de a evada. Asa ca, romanul inventiv a gasit o cale sa se fereasca de plata acestora: paradisurile fiscale.

Inainte de toate, ce este acela un paradis fiscal? Un paradis fiscal este un loc unde taxele sunt percepute la nivel foarte scazut sau chiar zero. O alta caracteristica a acestor locuri este existenta trusturilor offshore. O firma offshore este inregistrata intr-o tara, insa ea nu desfasoara niciun fel de activitate intre granitele acesteia.

Acestea pot fi impartite in functie de mai multe criterii, de o maxima relevanta pentru cel ce vrea sa-si inregistreze o firma de acest tip. Cateva dintre cele mai importante sunt: accesul la numele fondatorilor firmei offshore (public sau privat), necesitatea de a avea un manager, contabil care sa aiba cetatenia tarii in care este inregistrata firma si obligabilitatea de a intocmi rapoarte fiscale anuale.

Care sunt cele mai cautate tari pentru infintarea firmelor offshore de catre romani?

Se pare ca cele mai cautate tari de catre romani sunt Cipru, Malta si Olanda. Acestea beneficiaza de un tratat de evitare a dublei  impuneri cu Romania. Dubla impunere internationala are loc atunci cand unul si acelasi obiect impozabil este supus impozitarii in doua sau mai multe state, pentru aceeasi perioada de timp.

Daca doresc, romanii pot alege si alte locatii mai “exotice”, cum ar fi: Insulele Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Belize sau Republica Dominicana. Inainte de a decide infiintarea unei companii offshore, doritorii trebuie sa se informeze cu privire la cateva aspecte legate  de tara in care doresc sa faca inregistrarea.

Primul lucru este informarea cu privire la legislatia companiilor offshore inmatriculate. Apoi trebuie sa obtina informatii cu privire la flexibilitatea in cadrul companiei (de exemplu: daca un singur actionar sau director este de ajuns pentru inmatricularea companiei, daca este necesar un secretar etc.). Urmatorul aspect important, pentru cei care doresc sa pastreze secretul infintarii firmei, este cel legat de confidentialitate.

Sunt tari in care identitatea directorilor si a actionarilor nu este facuta publica si, pentru asigurarea totala a confidentialitatii, sunt oferite si servicii de director si asociat nominal.

O alta informatie necesara este referitoare la actiunile si capitalul social al firmei (de exemplu: cum se poate aduce aportul la capital).
Ultimul aspect important este referitor la modul de impozitare.

Acesta poate fi sau sub forma unei cote foarte mici din profitul realizat, sau sub forma unei taxe fixe anuale. Cei interesati mai pot obtine informatii despre contabilitate si rapoartele financiare anuale necesare (unde este cazul) sau despre adunarile actionarilor sau ale  directorilor (daca sunt necesare, unde trebuie tinute etc.).

Infiintarea unei astfel de companii se poate face prin intermediul unei firme specializate. Totusi, trebuie procedat cu mare atentie in cazul celor de pe internet (si nu numai), multe dintre ele pot fi firme-fantoma.

Calea recomandata, dar si cea mai costisitoare, este adresarea directa catre Registrul Comertului din tara respectiva. Mai trebuie mentionat ca infiintarea unei astfel de firme este rentabila doar pentru cifre de afaceri mari. Avand in vedere costurile pe care le implica (cu aproximatie intre 1.000 si 5000 de euro/an, in functie de tara), trebuie facuta o analiza foarte atenta inainte de inceperea demersurilor pentru infiintarea unei companii offshore.

In final, decizia este a dvs. Afland toate aceste lucruri, nu ramane decat sa va raspundeti la doua intrebari: Oare merita sa platesti in continuare impozite intr-o tara care ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste numarul de taxe? Oare merita sa te chinui in continuare in acest “infern fiscal”? Un raspuns greu de dat, intr-adevar!



Tags: taxefiscaloffshoreimpozitetaxe si impozite

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]