Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vreti afaceri de succes? Luati-va o slujba mai intai!

de Maria Nicutar 04 Iun. 2012 4605
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cate esecuri descoperim in mediul de afaceri, in fiecare zi? Sunt prea multe si majoritatea sunt esecuri foarte mari, esecuri care duc direct sau indirect catre faliment. De ce apar aceste probleme atat de des? Cum le putem stopa? Cum ne putem asigura un drum cat mai lin in afaceri?

Daca intrebam in acest moment studentii ce doresc sa faca in viata lor profesionala, foarte multi vor spune ca isi doresc o afacere. Si multi chiar vor porni afaceri si apoi se vor lovi de probleme, obstacole, neajunsuri si lista poate sa continue cu o gramada de neplaceri inerente oricarui start-up neasigurat.

Si adevarul este ca experienta necesara conducerii unei afaceri ce se doreste a fi un succes se castiga de la locul de munca. Pare a fi visul american si pentru multi chiar devine. Furi "afacerea" angajatorului si faci treaba de doua ori mai bine.

De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca o afacere se conduce la fel ca o masina. Trebuie sa avem banii necesari pentru a o cumpara pe cea potrivita, sa avem banii pentru combustibil ( si nu stim cat combustibil ne trebuie cu exactitate pana la destinatie), trebuie sa avem abilitatile necesare pentru a-i identifica pe cei care merita sa urce in masina pentru a ne ajuta sa gasim cel mai scurt drum catre succes, abilitatile pentru a-i tine in masina cat mai mult timp samd.

Lista continua. Trebuie sa tinem cont de faptul ca vom avea subordonati si acest lucru aduce in discutie numeroase dificultati. Si trebuie sa recunoastem faptul ca un bun angajator a fost angajat, la randul sau, o perioada buna de timp. Trebuie sa stie cum arata un sef corect, cum managerizeaza sarcinile si responsabilitatile un manager cu capul pe umeri, cum gandeste un patron si cum isi trateaza oamenii pe spinarea carora apasa eforturile de rentabilizare si profitabilizare a unei afaceri.

Apoi realizam faptul ca a intra in afaceri nu se reduce doar la ideea de a face profit. Avem de-a face cu angajati si faptul ca le suntem sefi aduce in discutie probleme extrem de mari. Realizam faptul ca viata lor, intr-o masura mai mica sau mai mare, depinde de maniera in care noi actionam si gandim.

Si este foarte adevarat ca testam pe ei ce stim sa facem, ce credem ca este bine, ce consideram noi ca va aduce succes afacerii, ce am invatat in facultate sau de la televizor, din filmele americane. Stim cam cum arata un sef, cum merge prin sala, cum isi misca mainile cand tine un discurs. Cam asta este! Restul se invata in timp, din mers, nu-i asa?

Un lucru mai fals decat acesta nu cred ca exista. Sa conduci o afacere este mai dificil decat ne-am imagina si sansele de succes se construiesc in timp.

Daca vreti, imaginati-va o cutie. Aceasta este cutia cu care plecati la drum, in afacerea dvs, cutie pe care o veti lua in masina cu dvs. Acum imaginati-va ca nu aveti o cutie foarte plina, ca nu aveti experienta prea multa sau chiar deloc si cutia este goala. Imaginati-va cum va opriti din loc in loc pentru a iesi din masina sa mai culegeti cate ceva sa puneti in cutie. "Azi am descoperit ca un angajat trebuie tratat cu respect, asa cum m-a tratat el pe mine, de la bun inceput."

Si asa facem un drum, care trebuia sa fie cat mai scurt, sa dureze o vesnicie. Nu ne mai concentram pe tinta pe care ne-am propus-o, pe urmarirea unei viziuni clare. Si totul se intampla fiindca suntem prea ocupati sa invatam "micile detalii" pe care ar fi trebuit sa le stim si care ne guverneaza succesul intr-o lume in care greii isi fac de cap pe teritoriul pe care se stiu stapani.

Si ce se intampla? Consumam combustibil, uzam masina, enervam oamenii pe care i-am luat alaturi de noi si care sunt nevoiti sa se opreasca ( si ei au un mers, in cazul in care nu v-ati dat seama) din loc in loc, pentru ca noi realizam ca am gasit ceva de pus in blestemata aia de cutie care tot pare goala (si este al naibii de goala in comparatie cu cea a competitorilor).

Aici incepe lungul drum catre antreprenoriat decent, nimic mai mult. Si testam pe oamenii care se bazeaza pe noi, testam pe banii pe care poate i-am imprumutat cu o dobanda usturatoare, testam pe nervii nostri care au si ei un sens al lor si o viata mai mult sau mai putin lunga.

Si la final, dam gres si vrem sa ne angajam, ca sa castigam experienta pentru a incepe din nou sau pentru a ne castiga suma de bani pentru a plati datoriile pe care le-am lasat in urma. Si pentru multi e o surpriza mare cand prea putini te vor angaja in conditiile in care tu, la randul tau, ai fost angajator.

Concluzia: Cand te-ai decis sa devi afacerist, fii sigur ca ai o cutie plina de unelte si instrumente utile, uneltele si instrumentele potivite pentru situatia in care te afli si care te vor ajuta sa consumi cat mai putin combustibil si sa ajungi la tinta cat mai rapid. Toate se castiga de la locul de munca potrivit ( regula functioneaza si daca nu lucrezi in domeniul in care doresti sa iti demarezi o afacere), cu tenacitate, cu perseverenta, cu motivatie, cu entuziasm, cu pasiune, cu foarte multa rabdare.


Tags: afaceriafaceristmediul de afaceriesec afaceriafaceri slujba

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Omul de afaceri - Soldatul cu servieta pe care toti il respecta, de teama si din instinct.

de Silviu-marian Banila
06 Iun 2016
Soldatul cu servieta este omul de afaceri din "beretele verzi". Alearga dupa verzisori, imbracat in costum, nu in echipament militar. In picioare nu...

In afaceri, si nu numai, foloseste principiul vasului cu pietricele si nisip

de Codrina Laiu
26 Mai 2016
Stephen Covey, un guru in management, realizeaza o analogie intre modul in care oamenii prioritizeaza activitatile si sarcina de a umple un vas cu...

In afaceri nu te juca cu impresia pe care le-o creezi celorlalti

de Idei de afaceri
25 Mar 2016
Impresia pe care o creati este adesea cruciala pentru succesul sau esecul unei afaceri. Iata o poveste care iti va demonstra acest lucru dezvaluind...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]