Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 masuri pentru IMM-urile din Romania

de Florin Amariei 19 Nov. 2019 3660
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Noul Guvern al Romaniei a primit o cerere clara prin care se doreste implementarea de 5 masuri pentru IMM-urile din Romania, astfel incat finantarea europeana sa fie utila si mult mai usor de obtinut.

Prim-vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) din Romania, prof. univ. dr. Ioan Mintas a transmis printr-un comunicat, primele cinci masuri pe care noul Guvern ar trebui sa le implementeze in domeniul fondurilor europene.
 
"Dezvoltarea IMM-urilor din Romania depinde foarte mult de programele de finantare cu fonduri europene. Pentru ca, avand in vedere dobanda foarte mare la creditele cu care bancile din Romania dau credite, nu poti concura cu IMM-urile din celelalte tari europene, unde creditele incep de la 1% fata de 8% cat sunt la noi. Si atunci singurele masuri prin care se pot dezvolta IMM-urile sunt aceste start up-uri care sunt pe domenii," a declarat, pentru Agerpres, Ioan Mintas.
 
Acesta cere si considera ca trebuie implementate rapid urmatoarele:
  • Programul Romania Tech Nation;
  • Salariul minim stabilit prin acord tripartit;
  • Stimulente speciale pentru intoarcerea romanilor in tara;
  • Programul Start Up Nation Student;
  • Debirocratizarea.
 
1. Programul Romania Tech Nation implica, la randul lui, alte patru submasuri: transformarea digitala a intreprinderilor, cu focus pe educatia antreprenorilor si a angajatilor din IMM-uri; tranzitia de la scoala la viata activa a elevilor si studentilor prin pregatirea acestora pentru Industria 4.0 prin oferirea unor programe integrate de consiliere profesionala si de pregatire in domeniul competentelor digitale de baza.
 
De asemenea, se preconizeaza dobandirea unor competente digitale si antreprenoriale ca parte componenta a programelor scolare inca din ciclul primar, precum si acordarea "Digital packs" pentru IMM-uri (vouchere pentru digitalizare) care sa le permita acestora crearea de site-uri de prezentare (conform datelor din Carta Alba a IMM-urilor, doar 3 din 10 IMM-uri au in prezent un site propriu), participarea la cursuri de formare in domeniul IT, achizitionarea de echipamente IT etc.
 
2. Salariul minim pe economie sa fie marit doar printr-un mecanism tripartit de stabilire a valorii acestuia respectandu-se indicatorii macroeconomici, prognozele de dezvoltare si strategiile nationale de competitivitate.
 
3. Programul "Hai Acasa!", a treia masura, care exista deja, trebuie pus in aplicare, a mentionat Mintas, ca sa ofere stimulente pentru intoarcerea in Romania a specialistilor din diverse domenii care se confrunta cu un exod al fortei de munca specializata (medicina, constructii, IT etc).
 
4. Studentii care pun pe picioare o intreprindere primesc un grant de 10.000 de euro prin care vor putea pune in aplicarea misiunea companiei lor. 
 
5. Debirocratizarea are ca scop final obtinerea locului 20 in topul Doing Business 2020.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: masuriimmromaniafonduri europeneprograme

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

IMM Invest Plus: Plafonul garantiilor se va majora

de Bianca Tila
01 Nov 2023
Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus pe perioada de valabilitate (pana pe data de...

MIPE: Doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor

de Bianca Tila
27 Ian 2023
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lucreaza la pregatirea a doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor. In acest...

MIPE: Romania a primit 7 miliarde de euro prin POIM

de Bianca Tila
19 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare - AM POIM, a...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]