Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AFIR ofera finantare pentru proiecte destinate procesarii produselor agricole

de Alina Constantinescu 18 Iul. 2016 2631
2.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste pana pe 31 octombrie 2016, ora 16.00 cereri pentru finantarea proiectelor de investitii din domeniul procesarii produselor agricole prin intermediul submasurii (sM) 4.2 "Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole" din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).

Alocarea bugetara aferenta acestei submasuri pentru sesiunea anuala 2016 este de aproximativ 93,5 milioane. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere este de 15 puncte si reprezinta pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finantare nerambursabila in cadrul sM 4.2.

Aceste fonduri sunt destinate investitiilor care si-au propus ca obiectiv infiintarea si/ sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, aplicarea masurilor de protectia mediului, cresterea numarului de locuri de munca sau promovarea investitiilor pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.

Aceasta masura este in linie cu „Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat de premierul Dacian CIOLOS in luna martie 2016, care incurajeaza cooperarea si asocierea in domeniul agricol, pe toate nivelurile. Pachetul de masuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la sectiunea Obiective, subsectiunea Strategii-Politici-Programe.

Toti cei interesati sa depuna proiecte prin intermediul acestei submasuri pot consulta gratuit pe pagina oficiala de internet a Agentiei (www.afir.info) Ghidul Solicitantului, disponibil in pagina submasurii 4.2.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Pentru un proiect finantat prin sM 4.2 se pot obtine, in functie de tipul beneficiarului si investitia propusa, 1 milion euro/ proiect (pentru IMM  in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat); 1,5 milioane euro/ proiect (pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat) si 2,5 milioane euro/ proiect (pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, precum si pentru forme asociative).
    
Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20%, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare).

Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile prin sM 4.2 sunt variate si cuprind de la PFA, II (Inteprindere Individuala) sau IF (Inteprindere Familiala) la SRL-uri, cooperative agricole, societati cooperative si grupuri de producatori. Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investitii corporale, cat si pentru investitii in active necorporale.

Dintre investitiile corporale care sunt eligibile, amintim: constructia, extinderea, modernizarea si dotarea unitatilor de procesare sau a constructiilor destinate unei etape sau intregului flux tehnologic de tipul colectare – depozitare (materie prima/produse – sortare – conditionare – procesare - comercializare).

Cateva exemple de constructii pentru colectarea materiei prime: centre colectare, receptionare, racire lapte; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare oua; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare legume; statii colectare, uscare, calibrare, curatire cereale si seminte oleaginoase.

De asemenea, tot in cadrul acestei categorii sunt eligibile constructiile destinate protectiei mediului (aferente investitiilor pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera (GES), energie regenerabila, eficienta energetica), infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor, sisteme supraveghere video pentru activitatea propusa prin proiect. Sunt eligibile in cadrul submasurii 4.2 si spatiile destinate personalului de productie: laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, biroul medicului veterinar, biroul maistrilor, a sefului de sectie, spatiu pentru servirea mesei etc.

In ceea ce priveste cheltuieli generate de investitiile in active necorporale, amintim ca fiind eligibile: organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului, achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului, achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului si chiar cheltuieli aferente marketing-ului produselor obtinute, in limita a maxim 5% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de  30.000 euro (infiintarea unui site pentru promovarea si comercializarea propriilor produse, etichetarea produselor sau crearea unei marci/brand).

Pentru a fi eligibile costurile generale ale proiectului (cheltuieli pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor) trebuie sa fie conforme cu prevederile articolului 45 din Regulamentul (UE) nr.1305/2013 si sa se incadreze in maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevad  constructii - montaj si in limita a 5% pentru proiectele care prevad investitii in achizitii simple.

Sursa: AFIR


Tags: afirsubmasura 4.2finantarepndr 2014-2020

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
06 Sep 2023
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Finantare de pana la 200.000 lei pentru romanii din diaspora

de Bianca Tila
05 Aug 2022
Prin intermediul programului Start-Up Nation, romanii din diaspora pot obtine finantare de pana la 200.000 lei. Programul aflat la cea de-a treia...

Startup-ul de styling atrage o noua finantare

de Bianca Tila
22 Iun 2022
The Outfit este un startup lansat ca serviciu online de personal styling. Acesta a atras o noua runda de finantari de tip seed, in valoare de 766.000...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]