Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
AFIR ofera finantare pentru proiecte destinate procesarii produselor agricole
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste pana pe 31 octombrie 2016, ora 16.00 cereri pentru finantarea proiectelor de investitii din domeniul procesarii produselor agricole prin intermediul submasurii (sM) 4.2 "Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole" din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).
Alocarea bugetara aferenta acestei submasuri pentru sesiunea anuala 2016 este de aproximativ 93,5 milioane. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere este de 15 puncte si reprezinta pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finantare nerambursabila in cadrul sM 4.2.Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Aceste fonduri sunt destinate investitiilor care si-au propus ca obiectiv infiintarea si/ sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, aplicarea masurilor de protectia mediului, cresterea numarului de locuri de munca sau promovarea investitiilor pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
Aceasta masura este in linie cu „Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat de premierul Dacian CIOLOS in luna martie 2016, care incurajeaza cooperarea si asocierea in domeniul agricol, pe toate nivelurile. Pachetul de masuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la sectiunea Obiective, subsectiunea Strategii-Politici-Programe.
Toti cei interesati sa depuna proiecte prin intermediul acestei submasuri pot consulta gratuit pe pagina oficiala de internet a Agentiei (www.afir.info) Ghidul Solicitantului, disponibil in pagina submasurii 4.2.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Pentru un proiect finantat prin sM 4.2 se pot obtine, in functie de tipul beneficiarului si investitia propusa, 1 milion euro/ proiect (pentru IMM in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat); 1,5 milioane euro/ proiect (pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat) si 2,5 milioane euro/ proiect (pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, precum si pentru forme asociative).
Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20%, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare).
Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile prin sM 4.2 sunt variate si cuprind de la PFA, II (Inteprindere Individuala) sau IF (Inteprindere Familiala) la SRL-uri, cooperative agricole, societati cooperative si grupuri de producatori. Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investitii corporale, cat si pentru investitii in active necorporale.
Dintre investitiile corporale care sunt eligibile, amintim: constructia, extinderea, modernizarea si dotarea unitatilor de procesare sau a constructiilor destinate unei etape sau intregului flux tehnologic de tipul colectare – depozitare (materie prima/produse – sortare – conditionare – procesare - comercializare).
Cateva exemple de constructii pentru colectarea materiei prime: centre colectare, receptionare, racire lapte; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare oua; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare legume; statii colectare, uscare, calibrare, curatire cereale si seminte oleaginoase.
De asemenea, tot in cadrul acestei categorii sunt eligibile constructiile destinate protectiei mediului (aferente investitiilor pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera (GES), energie regenerabila, eficienta energetica), infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor, sisteme supraveghere video pentru activitatea propusa prin proiect. Sunt eligibile in cadrul submasurii 4.2 si spatiile destinate personalului de productie: laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, biroul medicului veterinar, biroul maistrilor, a sefului de sectie, spatiu pentru servirea mesei etc.
In ceea ce priveste cheltuieli generate de investitiile in active necorporale, amintim ca fiind eligibile: organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului, achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului, achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului si chiar cheltuieli aferente marketing-ului produselor obtinute, in limita a maxim 5% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro (infiintarea unui site pentru promovarea si comercializarea propriilor produse, etichetarea produselor sau crearea unei marci/brand).
Pentru a fi eligibile costurile generale ale proiectului (cheltuieli pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor) trebuie sa fie conforme cu prevederile articolului 45 din Regulamentul (UE) nr.1305/2013 si sa se incadreze in maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevad constructii - montaj si in limita a 5% pentru proiectele care prevad investitii in achizitii simple.
Sursa: AFIR
Articole conexe
Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca
de Bianca TilaMIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare
de Bianca TilaFinantare de pana la 200.000 lei pentru romanii din diaspora
de Bianca TilaStartup-ul de styling atrage o noua finantare
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit