de Julian Manescu
22 Mai. 2014
3275
Pe 20 mai 2014 a fost deschisa sesiunea de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
“In cadrul noului PNDR vom avea mai putine masuri decat in precedentul si as dori sa punctez faptul ca s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cat posibil a birocratiei. Astfel, se va observa ca s-a redus numarul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line. De asemenea, pe zona de achizitii, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au intampinat atat autoritatile publice, cat si beneficiarii privati, vom avea o lista de preturi de referinta pentru ca acestia de urma sa nu mai fie nevoiti sa parcurga acea procedura complicata pe care o prevede procedura speciala din PNDR. Nu in ultimul rand, controalele efectuate de Agentia de Plati vor fi reduse la minimum posibil, dar in acelasi timp ne vom asigura ca totul se desfasoara in mod transparent si corect in conformitate cu Regulamentele Europene“, a declarat Daniel Constantin in cadrul evenimentului de deschidere.
Pentru a trece in revista ce presupune Masura 121, sa ne amintim ca programul are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai eficienta a resurselor umane si materiale - a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si comunitare.
Mai mult decat atat, obiectivele specifice se refera la diversificarea productiei, adaptarea acesteia la cerintele pietei, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, modernizarea exploatatiilor agricole si adaptarea lor la standardele comunitare, cresterea veniturilor si incurajarea formelor de asociere.
Solicitanti eligibili pentru fonduri nerambursabile pot fi: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, familial, SNC (Societate in nume colectiv), SCS (Societate in comandita simpla), SA, SRL, SCA (Societate in comandita pe actiuni), Societate cu capital privat, Societate agricola, Societate cooperativa agricola, Cooperativa agricola.
Bugetul alocat este de 150.000.000 de euro si este impartit astfel: 50 de milioane de euro pentru sectorul vegetal (achizitii utilaje – 40 de milioane de euro si constructii montaj – 10 milioane de euro) si 50 de milioane de euro pentru sectorul zootehnic cu aceleasi subdiviziuni, dar cu o inversare a sumelor alocate in sectorul vegetal.
Conform M.A.D.R., pentru indeplinirea standardelor pentru sectorul zootehnic vor fi alocate 15 milioane de euro, pentru implementarea standardelor pentru lapte crud, iar diferenta ramasa se va duce catre fermele de familie.
Cererea de finantare in copie si original, impreuna cu formatul electronic si documentele in original pentru care au fost lasate copii, pot fi depuse pana pe 18 iulie 2014 la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) al judetului unde are loc implementarea proiectului.
Tags: fonduri europenefinantarefermieriafaceri agricole