Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoritatile au lansat noua schema de ajutor pentru IMM-uri

de Marian Curelaru 16 Ian. 2014 2341
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Autoritatile au lansat noua schema de ajutor pentru intreprinderile mici si mijlocii. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, spune ca schema are tinte clare pentru sprijinirea firmelor din industrie, a celor din mediul rural si a celor care au angajat de curand tineri. Inscrierile se pot face pana pe 24 ianuarie, ora 20:00.

Programul minimis a fost revizuit si aduce schimbari majore comparativ cu anul trecut, inclusiv prin eliminarea principiului primul venit-primul servit, injumatatirea ajutorului acordat de guvern sau introducerea cofinantarii.

Acum candidatii care se inscriu pentru finantarea nerambursabila de 100 de mii de euro vor fi evaluati in functie de mai multe criterii.

Banii alocati pentru ajutorul de minimis vor fi suficienti pentru finantarea a peste 1.100 de intreprinderi mici, mijlocii si microintreprinderi, care functioneaza de cel putin un an calendaristic, nu au primit ajutoare de minimis pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, se angajeaza sa pastreze locurile de munca existente si nu au datorii la bugetul local sau general.

Schema de ajutor de minimis lansata astazi presupune acordarea unei sume maxime de 100 de mii de euro in doua transe, suma ce reprezinta bani nerambursabili in procent de 90% din investitia pe care o va derula firma castigatoare.

Este un program pus la punct in urma consultarilor cu reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri din Romania.

"Am eliminat primul venit-primul servit, care nu raspundea la nicio strategie. Pe de alta parte, fundamental este si cointeresarea si responsabilizarea, in sensul ca am introdus 10% cofinantare de catre aplicant, sa aiba si aplicantul responsabilitatea gestionarii acestor bani.

Fiecare aplicant primeste un numar de inregistrare, dupa care firmele vor depune dosare la oficiile teritoriale pentru IMM-uri, care vor trece la evaluarea lor.

Beneficiarii banilor nerambursabili vor face investitiile, vor depune deconturile, urmand ca in toamna acestui an sa primeasca o parte din bani.

Peste 1.000 de IMM-uri au depus deja cereri pentru ajutorul de minimis

Aproape 1.040 de firme mici si mijlocii au depus ieri pe site-ul www.aippimm.ro, pana la ora 18:00, cereri pentru ajutorul de minimis, mai mult de jumatate din inscrieri realizandu-se in primele doua ore de la deschiderea sesiunii, respectiv ora 10:00.

Fondurile vor fi alocate de la bugetul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

Astfel, IMM-urile trebuie sa mentina locurile de munca existente la data inregistrarii cererii de finantare si sa creeze pana la finalizarea investitiei, dar si sa mentina ulterior pentru o perioada de trei ani locurile de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni.

Punctajul acordat IMM-urilor la inscriere este urmatorul: pentru productie - 35 de puncte, la invatamant, stiinta, cercetare - 30 puncte, iar pentru servicii, sanatate, asistenta sociala, cultura si arta - 20 puncte. Microintreprinderile primesc 15 puncte, intreprinderile mici - 10 puncte, iar cele mijlocii - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare, vizeaza numarul de persoane angajate. Astfel, pentru un angajat firma primeste 15 puncte, pentru doua locuri de munca nou create - 20 de puncte, 3 locuri de munca - 25 puncte, 4 locuri - 30 puncte si cinci locuri - 35 de puncte.

Cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

Dupa inscriere, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordante, dupa ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriilor mentionate.

Bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii este de 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015.


Tags: immajutorschemaminimismaria grapinifinantare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

IMM Invest Plus: Plafonul garantiilor se va majora

de Bianca Tila
01 Nov 2023
Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus pe perioada de valabilitate (pana pe data de...

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

MIPE: Doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor

de Bianca Tila
27 Ian 2023
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lucreaza la pregatirea a doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor. In acest...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]