Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, prelungit de CE

de Florin Amariei 08 Feb. 2021 2384
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

FNGCIMM anunta ca intreg Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat va fi prelungit de Comisia Europeana (CE).

"Comisia Europeana a anuntat prelungirea pana la 31 decembrie 2021 a Cadrului Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat in data de 19 martie 2020, pentru a sustine economia europeana si companiile, in contextul persistentei crizei generata de pandemie. Noul amendament al Cadrului Temporar, prevede atat prelungirea, cat si extinderea plafoanelor ajutoarelor de stat premise. Astfel noile valori prevad ajutoare de stat de pana la: 225.000 de euro pe companie activa in productia primara de produse agricole (anterior 100.000 euro); 270.000 de euro pe companie activa in sectorul pescuitului si acvaculturii (anterior 120.000 de euro); 1,8 milioane de euro pe companie activa in toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro)", mentioneaza FNGCIMM, intr-un comunicat.
 
Potrivit sursei citate, prin acelasi amendament, CE a permis introducerea posibilitatii de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garantiilor, creditelor, credite punte, in granturi directe, ce pot fi acordate pana la sfarsitul anului 2021.
 
Comisia Europeana anunta ca ajutoarele de stat vor fi indreptate, in continuare, catre sustinerea Mecanismului de redresare si rezilienta, pe masura ce economia europeana iese din faza de criza si face pasi catre revenire economica.
 
Institutia mentioneaza ca, in acest sens, Guvernul Romaniei a lansat Planul National de Investitii si Relansare Economica, un plan de investitii fara precedent, care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare (wageledgrowth) cu cele de stimulare a investitiilor (investmentlgrowth).
 
FNGCIMM contribuie la relansarea economiei romanesti prin Planul National de Investitii si Relansare Economica cu patru programe, ce au primit aprobare in baza Cadrului Temporar de ajutor de stat: IMM Invest Romania, AGRO IMM Invest - Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, IMM Leasing de echipamente si utilaje si IMM Factor.
 
"Aceste noi programe, lansate de catre FNGCIMM in anul 2020, reprezinta raspunsul Guvernului si al Ministerului Finantelor Publice la necesitatile crizei actuale, care a adus multe provocari, dar si multe oportunitati de resetare a sectorului IMM si de deschidere a sistemului bancar catre finantarea economiei. FNGCIMM a inregistrat in anul 2020 rezultate istorice, prin acordarea celui mai mare numar de garantii de la infiintarea sa. Astfel, in 2020, s-a aprobat un procent de 12,8% din numarul total de garantii acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garantii reprezinta peste 28,4% din valoarea tuturor garantiilor acordate de FNGCIMM in toti anii de activitate. In anul 2020, au fost acordate circa de doua ori mai multe garantii fata de anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM Invest a avut o contributie majora. Aceasta crestere semnificativa se datoreaza in mare parte contextului economic care a favorizat interventia si utilitatea unui instrument de sustinere anticiclic, dar si sinergiei create cu sistemul bancar, care a inteles sa ofere cat mai rapid solutii de finantare optime, atat pentru mentinerea in viata a IMM-urilor aflate in dificultate, cat si pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunitati de dezvoltare", a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.
 
Prin IMM Invest, programul care asigura accesul la capital financiar, au fost acordate pana la 31 decembrie 2020 un numar de 25.586 de credite, cu o valoare ce depaseste 15 miliarde lei. Aceste credite au fost sustinute de ajutoare de stat de peste 291 de milioane de lei, iar prin program se estimeaza ca au fost salvate peste 443.000 de locuri de munca.
 
Comisia Europeana a autorizat in data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM Invest, pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: cadrul temporarajutoare de statfngcimmcomisia europeana

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Comisia Europeana ofera prin CEI peste 1,7 miliarde de euro afacerilor

de Idei de afaceri
09 Feb 2022
Comisia Europeana pune la bataie peste 1,7 miliarde de euro prin Consiliul European pentru Inovare. Afacerile interesate pot deja aplica....

Comisia Europeana: Imprumuturile guvernamentale pot fi transformate in subventii directe

de Florin Amariei
28 Ian 2021
Comisia Europeana a anuntat ca va permite guvernelor din spatiul comunitar sa transforme imprumuturile in subventii directe. Astfel statul va putea...

Firmele afectate de Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat

de Florin Amariei
25 Mai 2020
Firmele afectate de pandemia Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat pentru a depasi momentul dificil cu care se confrunta....

FNGCIMM a acordat primele doua garantii in Programul Start-Up Nation

de Alina Constantinescu
26 Sep 2017
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat primele doua garantii pentru creditele punte destinate implementarii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]