Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care sunt domeniile de investitii profitabile in 2017
Economia romaneasca va continua, in acest an, trendul pozitiv, iar investitiile au sanse sa le aduca profit celor care vor dezvolta afaceri mai ales in comert, constructii, servicii, hoteluri si restaurante, arata o analiza realizata de KeysFin privind perspectivele mediului de afaceri din 2017.
Potrivit datelor Keysfin, dintre cele 67.719 companii nou infiintate in ultimul an, cele mai multe (17.525) activeaza in comert, urmate de cele din servicii (7634 societati) si constructii (7208 firme).Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Propriul meu plan de afaceri
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
In topul celor mai atractive domenii de investitii urmeaza transporturile si serviciile de depozitare (5873 societati), industria prelucratoare (4461), hotelurile si restaurantele (4243) si IT&C (3531).
Potrivit analistilor de la KeysFin, perspectivele investitionale din acest an vor urma, in linii mari, tendintele din 2016.
„Pe fondul majorarilor salariale si al reducerii TVA, consumul ramane principalul motor al economiei, chiar daca avansul acestuia se va tempera fata de 2016. In aceste conditii, investitiile in comert si servicii vor fi, in continuare, cele mai atractive, avand in vedere profitabilitatea peste media economiei”, spun expertii.
De la comertul cu alimente, bauturi si tutun, la vanzarile de incaltaminte si imbracaminte, exista o paleta foarte larga de oportunitati de investitii.
„2017 ar putea fi anul in care produsele chinezesti nu vor mai avea acces asa usor pe piata europeana din cauza posibilelor politici vamale protectioniste. Cine va stii, de exemplu, sa dezvolte o oferta alternativa de produse de imbracaminte si incaltaminte, va avea succes la export”, au mai afirmat cei de la KeysFin.
Un alt domeniu cu potential este cel al constructiilor. „Exista inca o rata foarte buna de profitabilitate in acest domeniu, avand in vedere cererea de apartamente din marile orase, raportata la oferta. Principala provocare in acest sector o va reprezenta Programul Prima Casa. Daca statul isi va limita garantiile, iar bancile vor regandi conditiile de finantare, dinamica acestui domeniu ar urma sa fie afectata”, spun specialistii.
Investitiile din constructii vor atrage, in continuare, interes si in zona serviciilor.
Datele financiare ale firmelor care activeaza in domenii conexe serviciilor, care vizeaza amenajarile interioare (mobila, electronice, instalatii sanitare etc.) indica o profitabilitate peste medie, astfel ca afacerile din acest sector, alaturi de cele din zona de servicii comunitare (alimentatie publica, centre de reparatii, coafor etc.) vor continua sa fie in vizorul investitorilor.
Un alt domeniu investitional important il reprezinta agricultura.
„2016 a fost cel mai bun an pentru productia agricola din ultimii 10 ani, iar 2017 este posibil sa depaseasca acest nivel. Exista inca destul de multe terenuri agricole unde pot fi dezvoltate exploatari agricole cu o profitabilitate foarte buna, atat pe plan local cat si pe plan extern”, spun analistii.
Printre domeniile care au generat interes in randul investitorilor in 2016 s-au mai aflat business-urile din turism, consultanta, software si inginerie.
„Afacerile din turism au inregistrat o profitabilitate semnificativa, ca urmare a conditiilor geopolitice. Litoralul dar si statiunile montane au atras un numar record de turisti, in conditiile in care alte destinatii, precum Turcia si Grecia, au avut de suferit”, spun expertii.
Tot un potential ridicat il are si sectorul IT&C, mai cu seama ca nu necesita investitii initiale ridicate.
“Internetul devine indispensabil. Tot mai multi romani au inteles avantajele serviciilor online, dovada evolutia firmelor care isi desfasoara afacerile pe web-ul romanesc”.
Cine risca falimentul in 2017
Desi 2017 se anunta un an bun pentru investitii, riscurile nu trebuie neglijate. Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 5929 de firme care se aflau in procedura de faliment la finele anului, cele mai multe erau in sectorul constructiilor, urmate de cele din comertul alimentar si transporturi.
“Chiar daca banii circula mai repede in comert si stocurile sunt mai mici, concurenta ramane acerba. Datele statistice arata ca cele mai multe firme aflate in faliment la sfarsitul anului trecut erau unitati mici, SRL-uri cu un singur spatiu comercial, cu un volum de activitate redus, magazinele de cartier.”, explica analistii KeysFin.
Un alt aspect interesant, care reiese din statistica KeysFin, este ca cele mai multe societati comerciale care ajung in procedura de faliment au, in medie, intre 7 si 9 ani de activitate.
Astfel ca, atunci cand vreti sa semnati un contract cu o firma, este esential sa va uitati pe evolutia indicatorilor financiari. “Calitatea rezultatelor financiare trebuie sa primeze la semnarea unui contract”, afirma cei de la KeysFin.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit