Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CC al SUERD: Investitiile pentru relansarea economica, oportunitate pentru Romania

de Florin Amariei 18 Mai. 2020 2234
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania ar putea avea o sansa extraordinara cu privire la relansarea economica, avand in vedere noile investitii pregatite de institutii si companii. Iata explicatiile oferite de Comitetul Consultativ (CC) al SUERD.

Uniunea Europeana (UE) poate revizui finantarile pentru cooperare macro-regionala in ceea ce priveste proiectele din zona Dunarii, iar investitiile economice pentru revenirea din criza COVID-19 trebuie privite ca oportunitati majore pentru Romania, dar si pentru tarile dunarene, estimeaza membrii Consiliului Consultativ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), sub mandatul secretariatului detinut de USH Pro Business.
 
"Desi Planul de Actiune a fost rezultatul unor ani de eforturi si acesta a fost in cele din urma adoptat, in prezent, actiunile propuse initial in document fac obiectul unor noi prioritizari pentru identificarea acelora care se vor putea bucura de finantare imediata de la UE. Coordonatorul national SUERD, din cadrul MAE a amintit si despre dezbaterile pe tema bugetului Uniunii Europene, si unele revizuiri foarte probabile in structura acestuia urmare pandemiei. Din aceste motive, statelor membre SUERD li s-a solicitat sa identifice cel mult trei actiuni prioritare pentru fiecare axa prioritara, pornind de la cele 6-7 pe fiecare AP existente in Planul de Actiune aprobat, de agreat de Comisia Europeana. Aceste actiuni prioritare vor trebui ulterior transpuse adecvat in exercitiul prezent de programare a fondurilor UE. Coordonatorul national a opinat ca dezbaterile care au loc la nivelul Uniunii Europene pe marginea bugetului ne conduc catre ipoteza ca, pe viitor, vor putea fi alocate mai multe fonduri catre domenii precum: protectia mediului, dezvoltarea democratiei, a statului de drept si mai putine fonduri catre transporturi sau conectivitate", se arata in concluziile unei intalniri informale, organizata recent de Consiliul Consultativ SUERD.
 
De asemenea, reprezentantii Ministerului Muncii / Directia Politici si Servicii Sociale au subliniat ca prioritatea incluziunii sociale si reducerii saraciei in SUERD sunt esentiale, cu atat mai mult cu cat societatea civila din Romania a insistat ca acest aspect sa fie prioritar.
 
Potrivit unui comunicat de presa al USH Pro Business in cadrul dezbaterilor au fost dezbatute teme legate de dezvoltarea capacitatii administrative in Romania si alte tari dunarene, elemente care ar trebui sa fie o prioritate in strategie.
 
"In conditiile in care autoritatile locale, primarii stiu foarte putin sau deloc despre strategie, s-a propus infiintarea de birouri de informare SUERD la nivel local, in care oameni pregatiti, ofiteri dunareni sa poata aduce strategia mai aproape de comunitatile locale. A fost subliniata importanta dezvoltarii de proiecte pentru tineri, care sa acceseze fonduri pentru comunitatile lor, impreuna cu tarile membre din Strategia Dunarii. De o mare importanta ramane tema turismului si realizarea de proiecte integrate de dezvoltare a turismului, pe sanatate, dar si rural, cultural, ecologic, religios. Alte aspecte importante subliniate au fost: dezvoltarea impreuna cu Ministerul Tineretului a 350 de centre de tineret la nivel national, educative, cu reconversie profesionala si promovarea agriculturii ecologice cu accent pe produsele romanesti. O alta concluzie importanta a fost ca Strategia Dunarii are nevoie de abordari bine structurate astfel incat proiectele sa aiba continuitate", sustin membrii Consiliului Consultativ SUERD.
 
In acelasi context, s-a mentionat faptul ca investitiile economice pentru revenirea din criza COVID-19 trebuie privite ca oportunitati majore pentru Romania si pentru zona Dunarii.
 
"Este nevoie de o relansare verde, Guvernul Romaniei a semnat impreuna cu alte state, o scrisoare de sustinere a Pactului Ecologic European, iar investitiile viitoare trebuie sa fie aliniate cu obiectivele acestuia si cu obiectivul de limitare a incalzirii globale din Pactul de la Paris, pentru a se evita probleme ale schimbarilor climatice. Proiectele trebuie sa aduca reduceri de emisii, beneficii pentru sanatate si refacerea ecosistemelor si a mediului, precum: decarbonizarea transportului, imbunatatirea infrastructurii de transport care sa permita transportul cu emisii zero, reabilitarea cladirilor de asa natura incat sa devina eficiente din punct de vedere energetic, dezvoltarea energiei din resurse regenerabile sustenabile, refacerea naturii pe scara larga", noteaza sursa citata.
 
In plus, a fost analizata Axa prioritara 8 care cuprinde aproape toate cele cinci actiuni dedicate clusterelor, acestea fiind puternic implicate in crearea de masuri de combatere a efectelor pandemiei, dar si in diverse proiecte europene.
 
La jumatatea lunii aprilie, Comisia Europeana (CE) a salutat planul de actiune revizuit al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, care ofera un cadru de cooperare pentru cele 14 tari participante (state membre si nemembre UE), inclusiv noi actiuni strategice pentru punerea in aplicare a politicilor Uniunii.
 
Planul de actiune revizuit se bazeaza pe cel initial din 2010. Dupa un an si jumatate de activitate intensa, acesta a fost actualizat, cuprinzand actiuni si orientari simplificate pentru utilizarea instrumentelor de finantare relevante in regiune, pentru a-l corela cu noile prioritati ale Comisiei, cum ar fi Pactul ecologic european, dezvoltarea durabila, digitalizarea, migratia si schimbarile demografice.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: suerdrelansare economicaromania

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MIPE: Romania a primit 7 miliarde de euro prin POIM

de Bianca Tila
19 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare - AM POIM, a...

Grant de 120.000 de euro pentru cea mai mare retea de magazine agricole din Romania

de Bianca Tila
07 Iun 2022
Agroland Business System este compania care opereaza cea mai mare reatea de magazine agricole din Romania. Aceasta a obtinut recent un grant de...

Subventii pentru agentiile de turism: 40 de euro pentru fiecare turist strain care sta cel putin 4 nopti in Romania. Acte necesare

de Ana Ghiarasim
10 Mai 2022
Operatorii din turism ar putea primi cate 40 de euro pentru fiecare turist strain care a platit si a petrecut cel putin patru nopti de cazare in...

CIS: Investitiile straine in Romania vor creste in 2021

de Florin Amariei
07 Apr 2021
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) ne ofera o veste buna si ne arata ca investitiile straine in Romania vor creste in a doua parte din 2021....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]