Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Fermierii vor obtine credite pe baza certificatelor de depozit la cereale
Guvernul va aproba in aceasta saptamana un act normativ pentru reintroducerea certificatelor de depozit la cereale, pe baza carora fermierii pot obtine credite, a declarat agentiei Mediafax ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Vom avea o initiativa guvernamentala, o Ordonanta de urgenta sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Intr-un an in care productia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajuta fermierii sa isi duca productia intr-un siloz si beneficiaza de un certificat pe baza caruia pot lua credit", a spus ministrul. El spune ca asa cum este in prezent legislatia favorizeaza un numar redus de persoane, in special marii fermieri.Cresterea prepelitelor japoneze
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Cultura castravetelui anti-diabet
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in aprilie 2013, cand a fost suspendata. "Noua forma a legii favorizeaza toti fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare si cu bancile", a mai spus el.
Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un imprumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiti sa vanda cerealele imediat dupa recoltare, cand preturile sunt mai mici. In acest fel, fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute.
Din 2009 si pana la data suspendarii schemei, depozitarii licentiati au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane tone, avand o valoare de 1,4 miliarde lei.
"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau in fapt tripla calitate (depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi", potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii.
Articole conexe
Guvernul a aprobat ajutorul pentru IMM-urile din agricultura. Bolos: Deschiderea apelului - pe 27 mai 2022 pentru microgranturi, respectiv 26 mai 2022 pentru granturi capital de lucru
de Idei de afaceriAjutor de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile din agricultura
de Idei de afaceriMinistru: Toate creditele bugetare, alocate pentru Start-Up Nation
de Florin AmarieiBanca Transilvania acorda credite cu garantii europene pentru afaceri mici si mijlocii
de Alina ConstantinescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit