Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele afectate de Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat

de Florin Amariei 25 Mai. 2020 3391
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Firmele afectate de pandemia Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat pentru a depasi momentul dificil cu care se confrunta.

Mai sunt doua luni pana cand liniile de finantare se vor inchide, asadar firmele interesate de obtinerea de fonduri europene sau ajutoare de stat trebuie sa actioneze.
 
"Sunt ultimele luni in care Uniunea Europeana (UE) si Guvernul Romaniei pun la dispozitie fonduri de pana la 1 miliard de euro pentru sustinerea financiara a afacerilor din sectoare cheie ale economiei care doresc sa realizeze investitii pentru dezvoltarea business-urilor, cat si ajutorarea sectoarelor afectate de criza Covid-19, prin posibilitatea obtinerii de sprijin financiar sub forma de fonduri nerambursabile sau ajutoare de stat", arata compania de consultanta REI Finance Advisors, specializata in servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piata din Romania.
 
Compania precizeaza ca sunt ultimele luni in care companiile interesate pot obtine fonduri nerambursabile in acest an.
 
"Cu o alocare intre 150 milioane de euro si posibilitatea unei suplimentari la 500 milioane de euro (POR 2.2), circa 80 milioane de euro (POIM 6.4) si 313 milioane de euro (HG 807/2014), companiile interesate de finantare pentru proiecte de investitii pot accesa fonduri de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea business-urilor, vizate fiind atat start-up-uri, IMM, cat si companii mari", arata compania.
 
De asemenea, companiile cu activitate in constructii, depozitare/logistica, in industria hoteliera sau productie pot aplica pentru obtinerea de fonduri europene de pana la 6 milioane de euro prin intermediul Axei de Finantare 2.2, parte a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
 
"Ultima perioada a reprezentat o adevarata provocare pentru mediul de business romanesc, insa exista solutii pentru depasirea acesteia, prin investitii realizate cu sprijinul UE. Sunt ultimele luni in care se pot depune proiecte pentru Axa de Finantare 2.2, parte a POR 2014-2020, intrucat contractele de finantare se vor semna pana cel tarziu la 31.12.2020, fiind o sesiune fulger, pe o procedura mult simplificata fata de cele anterioare. In contextul in care alocarea de 150 milioane euro se poate suplimenta pana la 500 milioane euro, iar urmatoarele fonduri europene vor fi disponibile abia in 2021-2022, recomandam companiilor care doresc sa solicite aceste granturi sa demareze pregatirea proiectelor, sa depuna aceste proiecte riguros pregatite si cu sprijinul unui consultant specializat, in asa fel incat proiectul sa beneficieze si de un punctaj competitiv si sa fie depus chiar in primele zile de la deschiderea sesiunii, pentru a-si maximiza sansele de succes”, a declarat Roxana Mircea, fondator si partener al companiei de consultanta REI Finance Advisors, specializata in servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piata din Romania.
 
Pe 14 mai, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a publicat ghidul consultativ pentru prioritatea de investitii 2.2 “Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor”, pentru investitii in toata tara, cu exceptia zonelor Bucuresti – Ilfov.
 
In ceea ce priveste domeniile eligibile pentru finantare prin Axa Prioritara 2 (POR 2014-2020), solicitantii eligibili sunt societatile cu minimum 1 an fiscal integral de activitate si profit inregistrat in 2019, care doresc investitii atat in mediul urban cat si rural. In cazul investitiilor pentru mediul rural, fondurile pot fi solicitate numai de catre companii mijlocii, cu o medie de peste 50 angajati in ultimii doi ani fiscali.
 
In cadrul Axei Prioritare 2 a POR 2014-2020 se finanteaza atat crearea unei noi unitati de productie/prestare servicii, extinderea capacitatii unei unitati existente, cat si diversificarea productiei unei unitati existente, prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior in unitate. Nu sunt eligibile insa activitati de renovare a cladirilor existente.
 
Printre domeniile eligibile se numara companiile care doresc sa acceseze fonduri europene pentru: activitati de constructii (se pot achizitiona si utilaje); activitati de depozitare; asistenta medicala si stomatologica; colectarea si procesarea de deseuri; confectii textile, incaltaminte, marochinarie; fabricarea de echipamente electronice; hoteluri si alte facilitati de cazare; industria lemnului, procesare de baza si fabricarea de mobilier; posturi radio si TV; productie publicitara; programare si consultanta in IT, portaluri web.
 
"In aceste cazuri, aplicantul nu trebuie obligatoriu sa deruleze deja activitatea respectiva, nu se puncteaza un istoric de activitate, ci durata de existenta a societatii", arata compania de consultanta.
 
Proiectul propus in cererea de finantare trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, investitii in active corporale - lucrari de construire, extindere a spatiilor de productie/ prestare de servicii, inclusiv a utilitatilor generale aferente (alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, PSI), achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, de natura mijloacelor fixe sau achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare.
 
"La depunerea proiectului societatea trebuie sa detina terenul liber de sarcini, intabulat si sa prezinte un deviz general. In cazul acestei axe de finantare nu se mai solicita foarte multe documente la depunere, cum este cazul Certificatului de urbanism, Decizia Etapei de incadrare de la Mediu etc, ceea ce poate constitui un avantaj in rapiditatea depunerii documentelor necesare de catre companiile interesate”, a adaugat Roxana Mircea.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: firmecovid-19fonduriajutor de statfonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ajutor de stat. Sprijin financiar pentru firmele din industria prelucratoare

de Bianca Tila
11 Iul 2022
Firmele din industria prelucratoare vor putea beneficia de un sprijin financiar din partea statului de pana la 200.000 de euro. Companiile...

Ajutor de stat de 300 de milioane de euro pentru relansarea industriei prelucratoare

de Bianca Tila
28 Iun 2022
Ministerul Economiei anunta in dezbatere publica Hotararea privind instituirea unei schema de ajutor de stat, in valoare de 300 milioane de euro....

Fondurile din PNRR pentru dezvoltarea localitatilor pot fi accesate incepand de luni

de Bianca Tila
11 Mai 2022
Incepand de luni se vor putea accesa fonduri din PNRR pentru dezvoltarea localitatilor, a anuntat Cseke Attila, Ministrul Dezvoltarii. Autoritatile...

Start-Up Nation 2022. Cand se relanseaza programul dedicat romanilor care vor sa inceapa o afacere. Conditii de finantare

de Idei de afaceri
11 Apr 2022
Programul Start-Up Nation 2022, aflat la a treia editie, va fi lansat pana la mijlocul lunii mai, anunta Ministerul Antreprenoriatului si Turismului,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]