Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondurile de investitii au circa 150 milioane euro pentru Romania

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fondurile de private equity si de venture capital au la dispozitie pana in 150 milioane de euro pentru investitii in companii din Romania, insa in ultimii ani activitatea pe acest segment s-a mentinut la niveluri reduse din cauza lipsei unor tinte atractive de investitii si mediului macroeconomic, informeaza agentia Mediafax.

"Fondurile de private equity si de venture capital au investit anul trecut in Romania circa 30 milioane de euro, iar in ceilalti ani, 2011-2012, in jurul a 40-50 milioane de euro. Daca ar fi sa aducem toate fondurile disponibile pentru Romania acestea ar insemna 70-100-150 de milioane de euro, atat putem sa absorbim", a declarat Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, unul dintre cel mai activ fond de investitii private din Romania, prezent la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata de Coface si Mediafax. 
 
In opinia sa, fondurile investesc in companii care au crestere, care au un avantaj competitiv si o organizare interna competitiva si un management performant, criterii pe care le indeplinesc destul de putine firme locale.
 
"O alta cerinta pentru un fond de investitii sunt conditiile macroeconomice. Lipsa de predictibilitate este suparatoare si nu intelegem lipsa unei strategii privind tipul companiilor pe care vrem sa il dezvoltam si sa il sustinem. Statul are foarte multe de facut, investitii, infrastructura, politica fiscala. Fara aceste lucruri investitorii nu indraznesc sa vina. Din pacate, concluzia este ca redresarea firmelor nu va putea sa vina nici cu bani prea multi de la banci, nici de la noi, ci cu munca proprie si cu performanta companiilor", a adaugat Nacu.
 
O alternativa la banci si la fondurile de investitii o reprezinta banii de la Uniunea Europeana, Romania avand sansa pe fondul experientei exercitiului anterior sa atraga sume mai mari.
 
Dan Barna, managing partner al firmei Structural Consulting Group, apreciaza ca perioada 2007-2013 aferenta programului de fonduri europene a reprezentat "cei sapte ani de acasa" in care institutiile publice si mediul de business au inteles cum functioneaza. 
 
"Anii 2007-2013 au fost cei sapte ani de acasa in care si institutiile noastre si piata de business au inteles cum functioneaza banii acestia europeni care au venit buluc pe capul nostru si n-am stiut sa-i absorbim", a spus Barna. 
 
El a aratat ca pentru programul urmator, derulat in perioada 2014-2020, autoritatile sunt mai pregatite, iar banii disponibili mai multi.
"Pe partea de coeziune avem de dat 28 miliarde euro. Daca vom reusi o absorbtie mai mare inseamna ca sunt fonduri importante pentru companii in aceasta perioada si reprezinta o alternativa de finantare", a conchis Barna.
 
 


Tags: finantarefondurifonduri de investitiiprivate equityventure capitalcoface

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]