Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Granturile de investitii pentru IMM-uri, in pericol. Firmele pierd pana la 1 MILION de euro

de Idei de afaceri 07 Apr. 2022 1678
Granturile de investitii pentru IMM-uri, in pericol. Firmele pierd pana la 1 MILION de euro
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Firmele mici si mijlocii risca sa piarda pana la un milion de euro, bani de la Uniunea Europeana pentru "investitii in activitati productive" (Masura 4.1.1.), daca Comisia Europeana nu prelungeste termenul de valabilitate a cadrului temporar pentru ajutorul de stat dupa data de 30 iunie 2022, a anuntat ministrul demisionar de la Investitii si Proiecte Europene, Dan Vilceanu.

Schema de ajutoare de stat are alocate fonduri de la Uniunea Europeana de 358 milioane de euro, prin Programul Operational Competitivitate (POC) 2014-2020, si 58,385 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat, cu posibilitatea utilizarii mecanismului de supracontractare in conditiile legii. 
 
Insa fondurile UE risca acum sa se anuleze dupa ce, la propunerea mediului de afaceri, Guvernul a modificat criteriile de departajare in caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investitii de pana la un milion de euro (Masura 4.1.1.) si amanarea termenului de lansare pana la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schema.
 

Fonduri nerambursabile de pana la 1 milion de euro fiecare, pentru IMM-uri

 
"Pentru masura 4.1.1 termenul de valabilitate al cadrului temporar pentru ajutorul de stat este 30 iunie. Recunosc ca din acest punct de vedere suntem usor intarziati, eram intarziati si daca lansam apelul asa cum planificasem initial, dar aveam sperante, cel putin in orizontul de timp pe care ni-l facusem noi, ca putem sa finalizam acel apel pentru 4.1.1. pe schema de ajutor de stat si pe ghidul pe care il publicasem inainte de aceasta modificare. Dupa acea discutie de la sediul Guvernului, eu am informat ca este nevoie de o modificare a schemei de ajutor de stat, dar decizia a fost sa mergem inainte si sa schimbam criteriile. Ne-am adresat Consiliului Concurentei pentru a modifica schema de ajutor de stat. Asteptam sa vedem care este data la care ne va raspunde si Comisia Europeana. Daca nu se va modifica si nu se va prelungi cadrul temporar privind ajutoarele de stat ma tem ca acea masura 4.1.1., nu mai poate fi (aplicata n.r.). Aceasta se mai poate aplica intr-o singura modalitate: sa o scoti din cadrul de reglementare al ajutorului de stat, adica sa vii pe minimis si proiectele sa nu fie mai mari de 200.000 de euro", a explicat Dan Vilceanu in conferinta de bilant, potrivit Agerpres.
 
Vilceanu a spus ca, cel putin deocamdata, nu are informatii de la Comisia Europeana in ceea ce priveste prelungirea termenului de valabilitate a cadrului temporar pentru ajutorul de stat dupa data de 30 iunie 2022.
 
"La momentul care discutam nu am informatii de la Comisia Europeana nici ca s-ar prelungi cadrul temporar nici ca nu s-ar prelungi. Daca se va prelungi cadrul temporar, cu siguranta vom putea merge inainte cu masura 4.1.1. asa cum a fost publicat ghidul in noua varianta cu productivitatea ca fiind primul criteriu pentru proiectele cu punctaj egal. Daca nu se va prelungi cadrul temporar, atunci raman doua variante: ori renunti la schema de ajutor de stat si vii pe minimis, adica proiecte de maximum 200.000 de euro ori aloci suma respectiva, care e din REACT - EU, catre alte activitati cum ar fi tablete pentru elevi. (...) Imi pare rau ca s-a intamplat asta, stiti bine ca nu am fost de acord cu aceasta amanare a apelului pe care deja il anuntasem", a adaugat Dan Vilceanu.
 

Schema de ajutoare de stat 4.1.1. pentru firmele mici si mijlocii

 
Potrivit sursei citate, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene estima, la 18 februarie, ca va lansa apelul pe masura privind granturile de investitii pentru IMM-uri in data de 21 martie, perioada de depunere a dosarelor urmand sa fie inchisa in 25 martie. Insa termenele nu au mai fost atinse dupa ce Guvernul a anuntat ca va modifica criteriile de departajare in caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investitii de pana la un milion de euro (Masura 4.1.1.), ce urmeaza sa fie acordate IMM-urilor si amanarea termenului de lansare pana la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schema.
 
Potrivit MIPE, proiectul se adreseaza microintreprinderilor, intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii, iar ajutorul de stat se acorda pentru granturi pentru investitii in activitati productive.
 
Valoarea maximă a ajutorului este de un milion de euro.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fonduri europeneajutor de statimm-uriministerul investitiilor si proiectelor europenemasura 4.1.1.

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

MIPE: Doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor

de Bianca Tila
27 Ian 2023
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lucreaza la pregatirea a doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor. In acest...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

IMM-urile vor primi ajutor pentru realizarea de investitii si retehnologizare

de Bianca Tila
04 Aug 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat Ghidul solicitantului aferent Investitiilor destinate capacitatilor de prestare de...

Ajutor de stat. Sprijin financiar pentru firmele din industria prelucratoare

de Bianca Tila
11 Iul 2022
Firmele din industria prelucratoare vor putea beneficia de un sprijin financiar din partea statului de pana la 200.000 de euro. Companiile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]