de Idei de afaceri
06 Mai. 2022
1795
Ajutorul de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile din agricultura a fost aprobat in sedinta de Guvern de vineri. Potrivit unui anunt al ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, granturile vor ajunge in patru domenii importante din economia Romaniei, respectiv industria alimentara, acvacultura, piscicultura si agricultura.
Asa cum am anuntat anterior
AICI, acordarea acestor ajutoare financiare vine in contextul in care pandemia COVID-19 a afectat semnificativ sectorul agroalimentar.
"Una dintre cele mai importante decizii si asteptate in acelasi timp, care face parte din pachetul de masuri economico-sociale "Sprijin pentru Romania" este cea referitoare la acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru patru domenii mari din economia romaneasca. Este vorba despre industria alimentara, acvacultura, piscicultura si agricultura. S-a aprobat astfel o valoare totala a acestor granturi de 300 milioane de euro", a spus ministrul Marcel Bolos.
Potrivit acestuia, granturile sunt dezvoltate pe doua masuri. Conform primei masuri, de microgranturi, o suma 5.000 de euro urmeaza a fi acordata pentru microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, care desfasoara activitate in cele patru domenii mentionate. Bugetul total aferent acestei masuri este de 50 de milioane de euro si se estimeaza un numar de peste 10.000 de beneficiari.
A doua masura este reprezentanta de granturile pentru capital de lucru, cu un buget de 250 milioane de euro. Se vor acorda granturi in valoare de 15% din cifra de afaceri pentru intreprinderile mici si pentru intreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro. Numarul estimat de beneficiari este 10.000.
Marcel Bolos a spus ca banii vor putea fi cheltuiti pe materii prime, activitati agricole si achizitii de echipamente si servicii.
"Discutam pe partea de cheltuieli pe care o au cu materia prima, stocurile de materii prime, cum le spunem noi, in terminologia aceasta de specialitate, ceea ce inseamna achizitia de combustibil - se incadreaza de asemenea, in categoria acestor cheltuieli, deci tot ceea ce cuprinde ca si parte de cheltuiala pentru activitatea curenta. Este un sprijin mult asteptat, mai ales, cum spuneam, ca este specific sezonului de lucrari din agricultura. Vine si pe fondul cresterii preturilor, atat la ceea ce inseamna partea de ingrasaminte, dar si partea de combustibil necesar pentru executarea lucrarilor de primavara. Deschiderea apelului pentru cei care sunt interesati (...) pentru microgranturi ne-am fixat data de 27 mai 2022, iar pentru granturi, pentru capital de lucru, ne-am fixat data de 26 mai 2022", a subliniat Marcel Bolos.
Ministrul a precizat ca schema de ajutor de stat a fost pre-notificata la Comisia Europeana.
"Speram ca vom beneficia de suportul, ca de fiecare data, a Comisiei Europene ca sa se poata emite decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. Vreau, in mod special, sa multumesc colegilor de la Ministerul Agriculturii, dar si de la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului care au colaborat cu Ministerul Fondurilor pentru ca proiectul de ordonanta de urgenta sa poata fi analizat si aprobat astazi in sedinta de Guvern. Este, cum spuneam, masura asteptata de lucratorii din agricultura, peste 20.000 de beneficiari. Speram sa fie o infuzie de capital, astfel incat sa sprijinim cu adevarat munca grea care se deruleaza si se desfasoara in aceasta perioada de timp pentru ceea ce inseamna lucrarile specificie din agricultura", a adaugat Marcel Bolos.
Cine beneficiaza de ajutorul de stat
Microgranturile, care vor fi in valoare de 5.000 euro, vor putea fi accesate de IMM-uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale (IF), infiintate conform legislatiei in vigoare.
Valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi stabilita in functie de cifra de afaceri inregistrata in anul 2019, astfel:
- 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 cuprinsa intre 5.000 si 13.500 euro;
- 15% din cifra de afaceri, fara a depasi valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 mai mare de 13.501 euro;
- max. 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul in euro de peste 1 milion de euro.
Vor putea contracta granturi: IMM-urile, microintreprinderile, societatile agricole, cooperativele agricole, grupurile de producatori si organizatiile de producatori a caror activitate a fost afectata de efectele pandemiei de COVID -19.
Banii vor putea fi cheltuiti pe echipamente, dotari sau datorii fata de furnizori
Beneficiarii pot utiliza granturile pentru capital de lucru, sub forma de suma forfetara, pentru sustinerea urmatoarelor cheltuieli:
a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, marfuri, precum si alte categorii de stocuri necesare activitatii curente/operationale desfasurate de beneficiari;
b) datorii curente si restante fata de furnizorii curenti, inclusiv fata de furnizorii de utilitati, potrivit contractelor incheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe baza de contract incheiat si/sau cheltuieli privind arenda sau redeventa pe baza de contract de arenda sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
d) cheltuieli privind achizitia de servicii necesare activitatii curente, cu exceptia serviciilor de consultanta, studiilor si altor categorii de servicii indirecte;
e) cheltuieli privind achizitia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluarii activitatii curente;
f) cheltuieli privind achizitia de echipamente, utilaje, instalatii, tehnologii, dotari independente necesare reluarii activitatii;
g) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: ajutor de statimm-uriagriculturagranturi pentru capital de lucrumicrogranturi