Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MIPE: Romania a primit 7 miliarde de euro prin POIM

de Bianca Tila 19 Dec. 2022 654
MIPE: Romania a primit 7 miliarde de euro prin POIM
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare - AM POIM, a transmis Autoritatii de Certificare si Plata o declaratie de cheltuieli in valoare de 1,04 miliarde de lei.

In anul curent, AM POIM a transmis spre decontare catre Comisia Europeana sume in valoare de peste 2 miliarde de euro, respectiv 2.004.479.336 euro. In acest sens, suma depaseste tinta prevazuta in memorandum cu 372.836.988 euro.
 
"Am adoptat in cursul acestui an un set de masuri pentru a preintampina o eventuala pierdere masiva de bani pe care o anticipam si vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. 
 
Am reusit anul acesta sa salvam fiecare euro pe care il aveam la dispozitie. Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea sunt deziderate pe care le urmarim nu doar la nivelul accesari fondurilor europene, dar si la nivelul implementarii proiectelor. 
 
Masurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, ne ajuta sa consolidam gestionarea fondurilor europene si isi vor vedea cu adevarat efectele in viitoarea perioada de programare", a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
In ceea ce priveste rata absorbtiei pentru POIM, aceasta este de 75,35% la nivelul cheltuielilor declarate. "Pana in prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operational, Comisia Europeana a rambursat Romaniei 5,83 miliarde euro (7.13 miliarde euro cu prefinantare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezinta cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene in cadrul proiectelor derulate prin Programul Operational Infrastructura Mare", a declarat secretarul de stat in MIPE Carmen Moraru.
 
De asemenea, o alta declaratie de cheltuieli pentru rambursarea a 236,32 milioane de euro a fost trimisa Comisiei pe data de 16 noiembrie 2022.
 
Sumele totale primite de la Comisia Europeana reprezinta prefinantari si rambursari aferente programelor finantate din FESI - PO Infrastructura Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativa, PO Asistenta Tehnica, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurala, PO Pescuit si Afaceri Maritime si din FEAD. De asemenea, executia Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020 include sumele mentionate mai sus, de aproximativ 25,4 miliarde de euro. 
 
Numarul total al contractelor semnate cu beneficiarii, in anul 2022, a inregistrat un progres de 2.171 contracte de finantare, in valoare totala de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Acest progres, in ceea ce priveste platile totale efectuate catre beneficiari este de aproximativ 5,2 miliarde de euro.
 
"Din analiza estimarilor de plata comunicate, rezulta ca pentru autoritatile de management din cadrul MIPE, sumele previzionate acopera necesarul de declaratii de cheltuieli de transmis Comisiei Europene in anul 2022, in vederea evitarii dezangajarii fondurilor europene", precizeaza MIPE.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: mipepoim7 miliarde de lei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]