Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 100 milioane de euro pentru pescari

de Marian Curelaru 20 Mai. 2014 2947
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania a atras 103 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operational de Pescuit (POP) 2007 - 2013 si a ajuns in prezent la un grad de absorbtie de 35,5%, a declarat George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Programul Operational de Pescuit a fost deblocat complet si am ajuns in prezent la un grad de absorbtie la 35,5%, dar incercam sa finalizam partea de contractare. Pana in prezent, avem 103 milioane de euro, bani efectiv absorbiti din alocarea totala de la Uniunea Europeana de 277 de milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. E greu sa atragem pana la sfarsitul perioadei toata suma, dar vom incerca. Noi facem tot posibilul, iar cei de la Comisie au vazut ca nu exista indulgenta daca banii nu sunt cheltuiti corect", a spus George Turtoi pentru Agerpres.
 
Acesta a precizat ca, in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor pentru pescuit, Ministerul Agriculturii a reusit sa ofere beneficiarilor o facilitate privind acordarea unor avansuri din finantarea nerambursabila, atat la inceputul implementarii, cat si pe parcursul acesteia, in vederea derularii investitiilor preconizate.
"Pentru a accelera puternic absorbtia fondurilor pe pescuit, am oferit o facilitate beneficiarilor, care este foarte interesanta. Am facut un hibrid intre plata la factura, intre acel sistem de decontare de pe fondurile structurale si partea de avansuri pe care o dadeam la APDRP, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Am facut acest lucru pentru ca regulamentul de pescuit nu este atat de permisiv ca si cel din FEADR, adica nu permitea avansuri si a trebuit sa gasim o solutie astfel incat sa putem sa-i dam omului o suma ca sa o ruleze in timpul proiectului si sa creasca absorbtia", a mentionat secretarul de stat.
 
In aceste conditii, beneficiarii privati ai fondurilor pentru pescuit pot primi avansuri pana la 40%, acestea fiind garantate printr-o scrisoare de garantie bancara, care este acoperita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) intr-un procent de 80%.
 
Platile prin POP au fost intrerupte, in ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management.
Comisia Europeana a deblocat Programul Operational de Pescuit un an mai tarziu, in mai 2013, cand a rambursat Romaniei cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul roman, insa alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfunctionalitatilor din sistem, jumatate din aceasta suma numai in anul 2013.
 


Tags: pescuitfinantarefonduri europeneprogramul operational de pescuit

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Finantare de pana la 200.000 lei pentru romanii din diaspora

de Bianca Tila
05 Aug 2022
Prin intermediul programului Start-Up Nation, romanii din diaspora pot obtine finantare de pana la 200.000 lei. Programul aflat la cea de-a treia...

Startup-ul de styling atrage o noua finantare

de Bianca Tila
22 Iun 2022
The Outfit este un startup lansat ca serviciu online de personal styling. Acesta a atras o noua runda de finantari de tip seed, in valoare de 766.000...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]