Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventii pentru agentiile de turism: 40 de euro pentru fiecare turist strain care sta cel putin 4 nopti in Romania. Acte necesare

de Ana Ghiarasim 10 Mai. 2022 1531
Subventii pentru agentiile de turism: 40 de euro pentru fiecare turist strain care sta cel putin 4 nopti in Romania. Acte necesare
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Operatorii din turism ar putea primi cate 40 de euro pentru fiecare turist strain care a platit si a petrecut cel putin patru nopti de cazare in Romania.

Asta prevede un proiect de lege initiat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), care propune o schema de ajutor de minimis pentru dezvoltarea activitatii de incoming.
 
"Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru tara, prin contributia de valuta adusa in Romania de catre vizitatorii straini. Din acest motiv, lansam spre consultare publica schema de minimis care va contribui la repozitionarea noastra, ca destinatie competitiva. Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate partial cu fonduri de la bugetul de stat. Initiativa va facilita activitatea economica a mediului privat, aspect ce se traduce in atragerea turistilor straini, in cresterea incasarilor provenite din turism si, prin urmare, in cresterea contributiei turismului in PIB", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul de resort, intr-un comunicat publicat pe site-ul MAT.
 
Potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica pe site-ul MAT, tur-operatorii vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, printr-o agentie organizatoare de turism de incoming in Romania, un sejur turistic sau circuit de cel putin patru nopti de cazare in tara noastra, in anul anterior depunerii cerererii pentru acest tip de ajutor de stat.
 
Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat astfel:
 
- 40 euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, in anul anterior depunerii, printr-o agentie organizatoare de turism de incoming in Romania, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel putin 4 nopti de cazare in Romania;
 
- Suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecuta in plus, peste cele 4, in cadru aceluiasi sejur sau circuit turistic.
 
Valoarea totala estimata a ajutoarelor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de minimis, pe intreaga durata de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptarii si pana la 31 decembrie 2023, este de maximum 20.000.000 lei, in limita creditelor bugetare si de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.
 
Numarul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimeaza la 1.200 (agentii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar inscrierile in cadrul programului se vor realiza exclusiv digital, prin intermediul unei noi aplicatii informatice.
 

Operatorii din turism care pot beneficia de ajutorul de minimis

 
Pot beneficia de masurile de ajutor de minimis prevazute in prezenta schema operatorii economici care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii de eligibilitate:
 
a) sunt inregistrati conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
b) sunt licentiati ca si agentie de turism organizatoare:
 
c) au capital social integral privat;
 
d) persoanele care au calitatea de asociati/actionari sau administratori in mai multe societati nu pot aplica in cadrul prezentei scheme decat cu o singura societate;(declaratie pe proprie raspundere)
 
e) sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; 
 
f) nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la momentul verificarii administrative si de eligibilitate; Solicitantii care au datorii esalonate nu sunt eligibili pentru a accesa schema. (declaratie pe proprie raspundere).
 
g) nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita,  inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;(declaratie pe proprie raspundere)
 
h) nu au fost subiectul unei decizii emise de catre Comisia Europeana, alt furnizor de ajutor de stat, Consiliul Concurentei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta integral recuperata, cu penalitati aferente; (declaratie pe proprie raspundere)
 
i) au avut activitate de incoming in anul calendaristic anterior mai mare de 200 de turisti straini. Pentru  a beneficia de masurile de ajutor de minimis prevazute in prezenta schema operatorii economici vor putea considera anul 2019 de incepere  (declaratie pe proprie raspundere)
 

Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis

 
Ajutoarele acordate in cadrul prezentei scheme de minimis constau in sprijin financiar de la bugetul de stat astfel:
 
a) 40 euro pentru fiecare turist strain care a achizitionat si platit, in anul anterior depunerii, printr-o agentie organizatoare de turism de incoming in Romania, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel putin 4 nopti de cazare in Romania;
    
b) Suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecuta in plus, peste cele 4 de la lit a), in cadrul aceluiasi sejur sau circuit turistic;
 
Operatorii economici beneficiari vor depune trimestrial documentele in vederea obtinerii ajutorului de minimis, pentru trimestrul I pana la data de 1 mai, pentru trimestrul II pana la data de 1 august, pentru trimestrul III pana la data de 1 noiembrie, pentru trimestrul IV pana la data de 1 februarie a anului urmator.
 
Se vor lua in considerare doar turistii ale caror sejururi sau circuite sunt finalizate in cursul fiecarui trimestru.
 
Documentele in baza carora se va face calculul ajutorului de minimis acordat sunt:
 
• Contractul cu partenerul extern din care sa reiasa numarul de turisti straini (inclusiv traducerea lui asumat prin semnatura, nume si prenume in clar)
• Contractele cu turistii straini daca sunt contractati in mod direct (inclusiv traducerea lor asumata prin semnatura, nume si prenume in clar)
• Voucherul eliberat de catre agentie, semnat si stampilat de catre unitatea de cazare.
• Dovada prestarii serviciilor de cazare de catre cel care le-a prestat efectiv (structura de cazare) si numarul exact de turisti (rooming list semnat si stampilat prestator).
 
Cheltuielile se vor deconta operatorilor economici beneficiari, pe baza documentelor justificative, in termen de 30 de zile lucratoare de la depunerea lor.
 
Prezenta schema de minimis se aplica de la data adoptarii pana la 31.12.2023, in conformitate cu durata de valabilitate a Regulamentului UE nr.1407/2013, cu posibilitatea prelungirii pana la data de 31 decembrie 2024 sub conditia prelungirii Regulamentului si duratei de valabilitatea a schemei in concordanta cu prevederile Regulamentului.
 
 
Anexa nr. 1 la Ordinul Ministrului  Antreprenoriatului si Turismului 

Nr. ...../..........
 
 
CERERE DE INSCRIERE
 
Subsemnatul/a ……………………………………………, identificat/a cu cartea de identitate seria…….,numarul …….…………………, eliberat/a la data de……………………., de catre………………..,avand calitatea de reprezentant legal/imputernicit al (numele societatii comerciale)…..………………………………………………………………………., CUI……………………….. Nr de ordine in registrul comertului…………………………….cu email_______________ solicit inscrierea in Program in scopul decontarii sumelor aferente sejururilor/circuite finalizate in trim….……………………………………………………………………………………,
 
 
 
Numele si prenumele reprezentantului legal/imputernicit al operatorului economic 
Semnatura……………………………………..
Data prezentarii cererii de inscriere………………………… 
 
 
 
Anexa nr. 2 la Ordinul Ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ...../..........
 
 
Nr. ………/………
 
DECLARATIA PE PROPRIA RASPUNDERE a beneficiarului ajutorului de minimis
 
 
Subsemnatul/a ……………………………………………, identificat/a cu cartea de identitate seria……., numarul …….…………………, eliberata la data de……………………., de catre………………..,avand calitatea de reprezentant legal/imputernicit al operatorului economic  ………………………………………………………………………., am solicitat inscrierea in Program in scopul decontarii sumelor aferente sejururilor/circuite  finalizate in trim….……, si declar pe propria raspundere, in calitate de beneficiar al ajutorului de minimis, ca S.C._________________________________________este singura societate cu care particip ca si beneficiar al ajutorului de minimis si ca aceasta  respecta regula privind cumulul ajutoarelor situate sub pragul de minimis admis.
Totodata, declar pe propria raspundere ca operatorul economic………………………………………………………………………………………………………………………………………., la data depunerii cererii de inscriere pentru decontarea sumelor aferente sejururilor/circuitelor  finalizate in trim ………………………: 
    a) nu are datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru,
    b) nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita,  inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii,
c)  nu a fost subiectul unei decizii emise de catre Comisia Europeana, alt furnizor de ajutor de stat, Consiliul Concurentei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta integral recuperata, cu penalitati aferente,
d) a avut activitate de incoming in anul calendaristic anterior _______de _______ turisti straini*i.
De asemenea, inteleg si sunt de acord cu toate conditiile stabilite prin prezenta Schema de ajutor de minimis privind sustinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activitatii de incoming si imi asum sanctiunea nerespectarii acestora.
Cunosc prevederile legale cu privire la falsul in declaratii si imi asum consecintele juridice ce decurg din declararea unor date sau situatii neconforme cu realitatea.
 
 
Numele si prenumele reprezentantului legal/imputernicit al operatorului economic 
Semnatura……………………………………..
Data prezentarii declaratiei………………………… 
 
 
 
Anexa nr.3 la Ordinul Ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ...../..........
 
                                                                              
Nr. ………/…………
 
DECONT privind acordarea ajutorului de minimis
 
In baza prevederilor  Ordinului ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ....../......... privind aprobarea schemei de minimis privind sustinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activitatii de incoming
 
Subsemnatul ……………………………………………, identificat cu cartea de identitate seria……., numarul …….…………………, eliberata la data de……………………., de catre………………..,avand calitatea de reprezentant legal/imputernicit al (numele societatii comerciale)…..……………………………………………………………………….,in baza cererii de inscriere nr. .............../ ............., si a declaratiei pe propria raspundere a beneficiarului ajutorului de minimis nr.......din_______,
solicit decontarea sumelor aferente sejururilor/circuite  finalizate in trim….…in valoare de _____________EURO reprezentand_______________lei la cursul de_______,   
In vederea decontarii anexez urmatoarele documente doveditoare.
    •  Contractul cu partenerul extern din care reiese numarul de turisti straini (inclusiv traducerea lui asumat prin semnatura, nume si prenume in clar)
    • Contractele cu turistii straini care au fost incheiate in mod direct (inclusiv traducerea lor asumata prin semnatura, nume si prenume in clar)
    • Voucherele eliberate de catre agentie, semnate si stampilate de catre unitatea de cazare.
    • Rooming list–ul de la prestatorii de servicii de cazare,
 
     
Reprezentant operator economic
Semnatura___________________
Data_______________________
 
 
 
 
Anexa nr.4 la Ordinul Ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ...../..........
 
                                                                              
Nr. ………/…………
 
 
DECIZIE privind acceptarea la decontare a ajutorului de minimis
 
In baza prevederilor Ordinului ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ......./………… privind aprobarea schemei de minimis privind sustinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activitatii de incoming
 
 
Instiintam operatorul economic ……………………………………………………………………………………, adresa ........................................................................................................., nr. de ordine din Registrul Comertului: ..................., CUI:…………………………., in calitate de beneficiar de ajutor de minimis,
 
ca in urma analizei documentelor pentru decontul depus sub nr._________aferent sejururilor/circuitelor desfasurate in trim __________________, in baza cererii de inscriere nr._____/________si a declaratiei pe propria raspundere privind ajutorul de minimis nr._____/________,
 
i se va acorda un ajutor de minimis in valoare maxima de ................. lei reprezentand ................. euro, la un curs euro de______________.
 
 
 
MembriUIP/Semnatura   .............................
 
 
DE ACORD,
Reprezentant operator economic/Semnatura
 
 
 
Anexa nr.5 la Ordinul Ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ...../..........
 
                                                                              
Nr. ………/…………

DECIZIE privind respingerea la decontarea ajutorului de minimis 
 
In baza prevederilor  Ordinului ministrului Antreprenoriatului si Turismului nr. ....../......... privind aprobarea schemei de minimis privind sustinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activitatii de incoming
 
Instiintam operatorul economic ....................................................................................,
adresa ..............................................................................,nr.de ordine din Registrul Comertului: ........................, CUI: ................................., in calitate de aplicant al Schemei de ajutor de minimis
,
         ca in urma analizei documentelor pentru decontul depus sub nr.  ___________ aferent sejururilor/ circuitelor desfasurate in trim ____________ , in baza cererii de inscriere nr. .............../ ............., a declaratiei pe propria raspundere ajutorul de minimis nr. .............../ .............,
         NU se va acorda un ajutor de minimis in valoare de ....................... lei (reprezentand.............
euro) din urmatoarele motive*:
1.____________________________________________________________
2.____________________________________________________________
3.____________________________________________________________
 
Membri UIP/Semnatura                                                          DE ACORD,
.............................                                                         Reprezentant operator economic/Semnatura
 
 
*In cazul in care, in urma analizei dosarului de decont, se constata neconcordante cu prevederile procedurale sau legale, sau faptul ca informatiile declarate de solicitant in formularul on-line nu sunt complete/corecte/reale/coerente, solicitantul va primi Decizie privind respingerea la decontare.
 



Tags: operatorii din turismagentie de turismturisti strainisubventiiajutor de minimisturism

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Comisia Europeana: Imprumuturile guvernamentale pot fi transformate in subventii directe

de Florin Amariei
28 Ian 2021
Comisia Europeana a anuntat ca va permite guvernelor din spatiul comunitar sa transforme imprumuturile in subventii directe. Astfel statul va putea...

Afacerile din turism pot obtine 200.000 euro nerambursabili

de Florin Amariei
05 Iun 2019
Proprietarii de restaurante, pensiuni si alte afaceri din turism pot obtine 200.000 de euro nerambursabili. Iata care sunt cheltuielile eligibile....

Start-up Nation 2017: In Monitorul Oficial s-a publicat schema de ajutor de minimis

de Alina Constantinescu
13 Iun 2017
Potrivit unui anunt oficial al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, incepand cu data de 15 iunie 2017, ora 10.00, va...

Start-up Nation 2017: In Monitorul Oficial s-a publicat schema de ajutor de minimis

de Alina Constantinescu
13 Aug 2017
Potrivit unui anunt oficial al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, incepand cu data de 15 iunie 2017, ora 10.00, va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]