de Bianca Tila
28 Mar. 2024
431
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar alocarea unui buget de inceput reprezinta prima etapa a demararii activitatii. In realizarea unui plan de afaceri, predictibilitatea financiara face parte din lista provocarilor economice. In acest sens, ca antreprenor trebuie sa te documentezi cu privire la sursele de finantare.
Gasirea finantarii potrivite este esentiala pentru a sustine activitatea unei firme. Astfel, detinerea informatiilor referitoare la piata de servicii financiare si imprumuturi dedicate companiilor poate face o diferenta intre tine si concurenta.
Surse de finantare pentru afaceri
In ceea ce priveste sursele de finantare, acestea reprezinta un pas important in lumea afacerilor. Un obstacol de care multi se impiedica este lipsa banilor. In ciuda entuzismului de la inceput pot exista momente pe parcursul activitatii in care resursele financiare se termina.
Pentru a nu ajunge la faliment trebuie sa te organizezi si sa te documentezi foarte bine. Pe piata exista diverse cai de finantare, cu ajutorul fiecarui tip poti scapa rapid de probleme. Insa, nu toate implica aceleasi consecinte.
Finantarile presupun un anumit cost, astfel ca este vital sa analizezi toate variantele pe care le ai pe masa inainte de a lua o decizie. Nu uita ca businessul tau poate beneficia de mai mute surse de finantare.
Ce surse de finantare sunt disponibile?
In functie de nevoile afacerii tale si de costurile pe care le poti suporta, poti alege lansarea sau dezvoltarea afacerii tale prin numeroase surse de finantare, precum surse de finantare prin aport de capital, surse de finantare prin imprumut sau surse inchiriate.
Care sunt cele mai bune surse de finantare?
In ceea ce priveste sursele de finantare prin aport de capital, acestea sunt cheia finantarii tale fara a te indatora. Mai exact, principalele surse din aceasta categorie sunt:
- fondurile proprii - economii
- familia si prietenii
- investitorii
- finantarile nerambursabile
- emisiunea de actiuni
De asemenea, printre cele mai bune surse de finantare se numara si cele imprumutate. Acestea implica o datorie si anumite dezavantaje la care trebuie sa acorzi mare atentie, inainte de a lua o decizie:
- rambursarea sumelor obtinute - de cele mai multe ori se adauga o dobanda aferenta
- nerespectarea clauzelor contractuale stabilite duce la penalitati si amenzi
Atunci cand spunem surse de finantare inchiriate, ne gandim la leasing - cea mai cunoscuta solutie de acest gen. Prin incheierea unui contract de leasing, societatea de leasing achizitioneaza echipamente sau alte active de care ai nevoie pentru dezvoltarea afacerii tale si iti ofera posibilitatea de a le folosi in schimbul unei chirii lunare.
Cum poti obtine finantare pentru afaceri mici?
Atunci cand esti in cautare de surse de finantare pentru afaceri mici poti apela la cele prin aport de capital. Finantarile de la familie si prieteni sunt metodele preferate ale antreprenorilor, avand in vedere avantajele. Prin aceasta sursa iti poti permite mentinerea independenta si autonomiei financiare, in timp ce nu iti creezi obligatii suplimentare.
De asemenea, printre avantajele acestei surse de finanatare se numara si pastrarea capacitatii de a contracta credite pe viitor, constituirea uni mijloc sigur de acoperire a necesitatilor financiare. Aceasta suma de bani este fara dobanda sau comisioane, iar in cazul in care nu poti restitui banii la timp, nu vei fi presat de penalitati. Finantarile de la familie si prieteni iti permit dezvoltarea afacerii, fara presiunea de a face profit.
Ce surse de finantare sunt disponibile pentru antreprenori?
Cum spuneam si mai devreme, sursele de finantare prin aport de capital raman o alegere inteligenta. Finantarea obtinuta de la investitori privati - fosti sau actuali antreprenori, pot plasa fondurile de care ai nevoie, insa doar cu anumite conditii, precum:
- oferirea de participatii la capital
Prin acest tip de finantare, ca antreprenor vei beneficia si de know-how-ul investitorilor. In acest fel vei avea acces la informatii din zona de business si despre ce imbunatatiri poti face. De obicei, fondurile alocate de business angels se intaind pe o perioada mare. Asadar, poti folosi banii pentru cresterea afacerii.
Cu toate acestea trebuie sa iei in vedere ca investitorii pot fi destul de greu de convinsi. Trebuie sa ai argumente valide care sa merite investitia lor.
Finantare prin fonduri europene
Finantarea prin fonduri europene (granturi) poate fi o solutie accesibila, mai ales pentru firmele nou infiintate. Fondurile europene reprezinta sume de bani puse la dispozitia antreprenorilor de catre Uniunea Europena sau de catre stat prin programe specifice.
Totusi, exista si situatii cand fondurile europene nu sunt cea mai buna sursa de finantare. Inainte de a incepe acest proces trebuie sa stii ca pentru aprobarea fondurilor ai nevoie de un anumit procent din suma necesara (cofinantare).
De asemenea, aceasta forma de finantare implica multa birocratie. In cazul obtinerii de fonduri, sumele alocate trebuie folosite doar in scopul declarat in proiect.
Finantare firme nou infiintate
Atunci cand esti la inceput, cand incepi o afacere ai nevoie de un buget cu care sa iesi pe piata. In acest sens, finantarea prin fonduri europene poate fi o alegere buna.
Finantarea unei firme noi infiintate poate fi o provocare pentru multi investitori, insa poti apela la alte metode, precum sursele de finantare imprumutate. Aici ne referim la contractarea de credite bancare pe termen mediu si lung.
Creditele pentru inceperea unei afaceri sunt destul de putine si includ sume mult mai mici comparativ cu creditele pentru afaceri in faza de crestere sau de maturitate. Bancile acorda credite mai mici la firmele nou infiintate, avand in vedere riscul nerambursarii. Creditele pentru infiintarea unei afaceri pot fi solicitate ca pe o forma de ultima masura.
Sursele de finantare ale unei afaceri la inceput de drum pot fi si imprumuturile de la actionari. Aceasta masura este o alternativa la aportul la capital si presupune restituirea sumelor intr-o perioada stabilita contractual.
Printre alte surse de finantare a intreprinderii se numara si creditele de la furnizori si clienti (creditul comercial). Aceasta solutie de finantare este una ieftina, pe termen scurt si poate fi posibila doar in parteneriate solide, bazate pe incredere.
Necesarul de finantare este primit in avans de la un client, serviciile fiind livrate la o data ulterioara catre acesta. In cazul furnizorului, creditul comercial functioneaza prin achizitionarea produselor de la un furnizor, cu plata ulterioara la un termen stabilit de ambele parti.
Oricare dintre aceste surse de finantare mentionate in articol se pot mula pe afacerea voastra, insa trebuie sa aveti in vedere conditiile contractuale, faza afacerii si pozitionarea pe piata.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: surse de finantarefinantare firme nou infiintatefinantate prin fonduri europene