Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

18 milioane de euro pentru reconversia podgoriilor, bani atrasi de viticultorii prahoveni!

de Ilinca Dobrescu 14 Mar. 2014 2163
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In ultimii cinci ani, viticultorii prahoveni au reusit sa atraga mai mult de 18 milioane de euro din fondurile europene pentru restructurarea si reconversia podgoriilor din regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei.

Suprafata este cultivata cu soiuri nobile de struguri pentru vin totalizand, la finalul anului 2013, o cantitate de peste 6.800 de hectare, informeaza Agerpres.

In judetul Prahova exista una dintre cele mai importante unitati de cercetare din sector. Este vorba despre Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca. Institutul este amplasat in centrul podgoriei Dealu Mare.

In anul 2013, in judetul Prahova erau 7.502 hectare cultivate cu soiuri de struguri. 6.807 ha erau cultivate cu 11 soiuri nobile de struguri pentru vin si 695 de hectare sustineau viile tinere neintrate pe rod. Cea mai mare pondere era reprezentata de soiul Merlot, cu 2.300 de hectare, conform Agerpres.

La finalul anului 2013, Romania se mandrea cu o productie totala de vin din soiuri nobile de 122.484 de hectolitri.

Vinurile rosii sunt faimoase in judetul Prahova. Anul trecut, a fost obtinuta o cantitate de 62.247 de hectolitri de vin, dintre care 33.608 hl vinuri DOC si 12.420 de hl vineri cu Indicatie Geografica.

Conform MADR, viticultorii romani au accesat fonduri europene prin Programul National Suport in perioada 2009-2013. Au fost vizate in mod special patru masuri de finantare:

- restructurarea si reconversia podgoriilor
- promovarea vinurilor pe piete terte
- asigurarea recoltei
- folosirea mustului de struguri concentrat.

Sprijinul financiar alocat anula Romaniei a fost de 42,1 milioane de euro. Aceasta suma a fost accesata in totalitate. Astfel, sectorul vitivinicol a absorbit fondurile europene in proportie de 100%.

Conform Agerpres, intre masurile accesate prin Programul National Suport 2009 — 2013, masura de restructurare/reconversie a avut cel mai mare impact asupra producatorilor vitivinicoli, fiind masura pentru care s-a alocat aproximativ 98% din cuantumul total al Romaniei.


sursa: Agerpres

sursa foto: www.freegreatpicture.com



Tags: viticulturaafacere viticulturainvestitii in viticultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]