de Idei de afaceri
29 Oct. 2021
2692
Sfarsitul de an vine cu noi oportunitati pentru afaceri si alte organizatii. Sunt disponibile noi fonduri europene nerambursabile si ajutoare de stat.
"Companiile cu activitate in Romania, atat start-up-uri, IMM, cat si grupuri de firme sau multinationale, au la dispozitie, pe finalul acestui an, finantari nerambursabile de peste 2 miliarde euro destinate investitiilor directe, reprezentate fie prin finantari europene, fie prin ajutor de stat", arata o analiza.
Anul 2021 a fost unul de tranzitie intre cele doua programe de finantare europeana 2014-2020 si 2021-2027, cu resurse ce au provenit, in cea mai mare parte, din realocari de fonduri ale axelor de finantare mai vechi, dar si un preambul de finantari pentru exercitiul urmator de finantare, care va pune la dispozitia Romaniei circa 80 miliarde euro.
Agricultura, sectorul de productie sau domeniul constructiilor sunt doar cateva dintre ramurile finantabile in perioada urmatoare, cu alocari totale de peste 2 miliarde euro, in proiecte pentru care se poate obtine un sprijin nerambursabil cuprins intre 50 si 95% din valoarea investitiei.
Comisia Europeana a anuntat zilele trecute disponibilitatea imediata de fonduri pentru finantarea mai multor proiecte pentru investitii, iar companiile interesate au la dispozitie o serie de paliere de finantare ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor.
Actiunea 4.1.1 "Investitii in activitati productive" este o axa de finantare din REACT-EU, cu o alocare totala de 358 milioane euro, pentru care Comisia Europeana (CE) a validat deja bugetul pentru Romania. Ghidul a fost in consultare pana la sfarsitul lunii septembrie si se asteapta Ghidului final la inceputul lunii noiembrie, care va anunta conditiile finale si data deschiderii sesiunii, cel mai probabil in prima parte a lunii decembrie, pe principiul “primul venit, primul servit”.
Potrivit CE, Schema va fi deschisa IMM care isi desfasoara activitatea in sectoarele afectate in mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucratoare, constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul, depozitarea etc. Pentru a fi eligibile, societatile trebuie sa fi fost infiintate in Romania pana la 31 decembrie 2018 si trebuie sa fi inregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019. Se preconizeaza ca Schema va aduce beneficii unui numar de aproximativ 4.000 de societati.
Sunt eligibile companii indiferent de
cifra de afaceri sau numarul de angajati. In plus, nu exista o corelare a cifrei de afaceri cu suma solicitata. Prin urmare, o companie cu cifra de afaceri de 10.000 RON poate solicita 1 milion euro daca a inregistrat o scadere a rulajului, iar daca va propune o investitie “verde” va beneficia de un punctaj de minimum 70 puncte si proiectul va putea fi depus in primele minute de la deschiderea sesiunii.
De asemenea, HG 807/2014 reglementeaza o schema de ajutor de stat, gestionata de Departamentul de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finantelor, care acorda finantare nerambursabila pentru proiecte de investitii de minimum 4,5 milioane lei (circa 1 milion euro), in cuantum de 10%-Bucuresti, 35%-Ilfov si Vest (Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara) si 50%-restul tarii.
Pot solicita fonduri atat start-up-uri, care nu au mai mult de 3 situatii financiare depuse sau existente, cat si companiile mari, care au inregistrat profit in unul din ultimii 3 ani si nu se afla in dificultate.
Mai mult, alocarea pe aceasta schema a fost suplimentata cu inca 550 milioane euro.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: firmefondurifonduri europeneajutoare de statfonduri europene 2021