Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri Europene in 2022: si PFA-urile pot primi bani. Lista completa a programelor

de Idei de afaceri 20 Apr. 2022 6747
Fonduri Europene in 2022: si PFA-urile pot primi bani. Lista completa a programelor
3.83 din 20 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Oportunitatile de finantare cu fonduri europene nu trebuie ocolite de persoanele care au infiintat un PFA. Mai multe dintre proiectele demarate in 2022 pentru acordarea de sprijin din fonduri europene pot fi accesate si de persoanele fizice autorizate.

In acest an, cei mai multi bani europeni vin in sprijinul celor din sfera agriculturii, serviciilor sau a productiei de bunuri. 
 
Potrivit unui anunt pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, fondurile europene alocate pentru agricultura pot fi obtinute de catre fermierii care isi fiscalizeaza activitatea prin diferite entitati juridice, precum PFA-uri, cooperative (cooperative agricole si societati cooperative agricole), grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor. 
 

Programele prin care PFA-urile pot accesa fonduri europene nerambursabile
 

Astfel, persoanele cu PFA-uri in sfera agriculturii pot obtine finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (pentru productia de legume, cereale, fructe; cresterea animalelor pentru carne si lapte; investitii in exploatatii pomicole;cresterea albinelor). Astfel, fermierii pot obtine pana la 1.000.000 de euro. 
 
Afacerile non-agricole derulate de PFA-uri in spatiul rural pot obtine pana la 70.000 de euro pentru infiintare sau pana la 200.000 de euro pentru extindere, potrivit academiadefinantare.ro.
 
Totodata, PFA-urile pot accesa bani europeni prin Programul Femeia Antreprenor 2022. In cadrul acestui program de finantare se pot fonduri nerambusabile pentru PFA de pana la 200.000 de lei/ proiect. Banii acopera cheltuielile sau investitiile afacerilor detinute de femei.
 
Mestesugarii cu PFA-uri pot se pot inscrie pentru participarea in calitate de expozanti, la un targ de profil anual. Programul de finantare dedicat mestesugarilor deconteaza cheltuielile cu transportul si cazarea pe durata targului.

De asemenea, banii europeni pot merge spre proiecte culturare din teatru, muzica sau dans prin Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Aceste fonduri nerambursabile pentru PFA acopera pana la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, diferenta fiind suportata de PFA-urile in cauza, mai scrie academiadefinantare.ro.
 

Cum poti obtine finantare din fonduri europene

 
Daca doriti sa beneficiati de finantare din fonduri europene, o prima conditie este sa va asigurati ca ideea proiectului se incadreaza in domeniile de eligibilitate ale fondurilor, respectiv Programul Operational / Axa Prioritara / Apelul de proiecte, precum si asupra faptului ca entitatea ce va fi propusa ca beneficiar indeplineste conditiile de eligibilitate impuse prin Ghidul Solicitantului aferent, scrie Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene la sectiunea Intrebari si Raspunsuri despre Fonduri europene.
 
Dupa consultarea Ghidului Solicitantului, este necesar sa elaborati cererea de finantare si sa o depuneti in cadrul apelului deschis din cadrul Programului Operational in care se incadreaza respectivul proiect, pana la data limita.
 
Obtinerea finantarii depinde in cea mai mare masura de corectitudinea completarii cererii de finantare, de calitatea proiectului, precum si de respectarea tuturor conditiilor specifice Programului Operational din care se solicita finantare. Proiectele se depun online, in sistemul informatic MySMIS2014. 
 

Etape pentru obtinerea unei finantari din fonduri europene

 
Etapele parcurse de la depunerea cererii de finantare si pana la semnarea contractului/deciziei de finantare sunt urmatoarele:
 
- Evaluarea cererii de finantare si a anexelor aferente de catre ofiterii de evaluare din cadrul AM/OI;
- Eventuale solicitari de clarificari catre solicitanti pentru revizuire/completare cerere de finantare;
- Transmiterea raspunsului la solicitarea de clarificari catre AM/OI de catre solicitant;
- Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finantare;
- Elaborarea contractului/deciziei de finantare la nivelul AM si transmiterea catre solicitant in vederea semnarii de catre reprezentantul legal;
- Semnarea contractului/deciziei de finantare de catre reprezentantul legal al AM.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fonduri europeneidei de afaceri fonduri europeneafaceri cu fonduri europenefinantare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.83 din 5 - 20 voturi.

Articole conexe

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Sfaturi de la experti in fonduri europene

de Idei de afaceri
28 Nov 2023
Zi de zi auzi la stiri sau citesti articole despre fonduri europene, ce poti sa faci cu ele sau cum sa le accesezi si te gandesti daca ai putea face...

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]